Annons

Dödsvrål och grova hot – hyresgäster tvingas flytta efter störningar

Stockholm Ångestvrål på natten, urin i trappuppgången och mordhotade grannar. Det är några skäl till att 23 hyresgäster som lider av ­psykisk ohälsa blev uppsagda i hyresnämnderna i Göteborg och Stockholm första halvåret 2020. Hem & Hyra berättar om några av dem som stör sina grannar så mycket att de blir av med sitt hem.
Flera grannar vittnar om att de är rädda och mår dåligt i sina egna hem.

Hem & Hyra har i artikelserien ”För sjuk för ett hem” beskrivit hur många hyresgäster som lider av psykisk ohälsa vräks för att de till exempel stör grannar, vanvårdar lägenheten eller inte betalar hyran.

Vi har gått igenom alla ärenden där hyresgäster i Stockholm och Göteborg blev uppsagda i hyresnämnden under första halvåret 2020, och sorterat ut de fall där vräkningen helt eller delvis beror på störning. Av 62 fall led så många som 23 av sjukdomstillstånd som psykoser, depression eller vanföreställningar.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

För den som är sjuk och sägs upp är hemlösheten en katastrof. Men samtal med grannarna till dem som vräkts visar att offren är så väldigt många fler. Och i extrema fall blir konsekvenserna nattsvarta. Varje fall är unikt. Men alla de grannar vi har pratat med är överens om en sak: hyresvärden har agerat alldeles för sent.

Annons
Fakta: Dödshotade grannar och bankade på dörrar

Man, 47, Stockholm. Enligt handlingar i hyresnämnden har mannen hotat och förföljt sina grannar genom att banka på dörrar, skrika och skicka hotfulla sms. Det slutade med att en barnfamilj fruktade för sina liv och inte kunde bo i lägenheten. Hyresvärden har skickat flera rättelseanmaningar till mannen som också har fått besök av polisen. Störningarna har dock fortsatt. Hyresgästen håller bara delvis med om att han har stört och förklarar att han befann sig i ett tillstånd där han tappade kontroll över sitt beteende.

Fakta: Grannar väcktes av ångestvrål hela nätterna

Man, 78, Stockholm. Klampande ljud, ångestvrål på natten, snusrester och urin i trappuppgången. Och vittnesmål om att den störande hyresgästen går runt i blöja i hyreshuset. Trots insatser från socialtjänsten, psykiatrin och krav på bättring har mannen fortsatt störa sina grannar. En granne har väckts varje natt i flera år trots att han flyttat sängen till andra sidan lägenheten och har öronproppar. Han tvingades sjukskriva sig.

Fakta: Barnfamilj sömnlösa - tror grannen ska tända eld på lägenheten

Kvinna, 46, Göteborg, som trakasserar barnfamiljen ovanför som hon tycker stör. Bankar i väggar och tak och ropar högljutt. Orosanmäler grannfamiljen till socialtjänsten upprepade gånger, larmar polis om pågående barnmisshandel. Familjen vågar knappt sova och har vattenhinkar vid ytterdörren på natten av rädsla för att kvinnan ska tända eld genom brevinkastet. Kommunens mobila fältteam kan inget göra då kvinnan själv vägrar vård. När hon slutligen mister kontraktet har den trakasserade barnfamiljen redan flyttat.

Fakta: Störande hyresgäst ristade in hakkors och orsakade vattenläcka

Man, 43, Göteborg Stör återkommande på nätterna med höga ljud från musik och tv-spel. Skrämmer iväg en hantverkare med inristade hakkors på skåp, väggar och golv. Orsakar till slut stor vattenläcka i trapphuset, men vägrar öppna dörren. En vecka senare rycker polis och väktare ut till lägenheten. Mannen spelar då tv-spel på golvet i ett hem täckt av vatten, är aggressiv och vägrar sänka ljudet. Det visar sig att han har eldat i badkaret så att rör har smält, de blockerar nu det flödande vattnet.

Fakta: Städade inte - insekter och lukt spreds till grannarna

Kvinna, 51, Botkyrka. Enligt värden har grannar och personal upplevt att det luktar illa och sprids insekter från hyresgästens brevinkast. Foton från besiktningen visar att lägenheten hade så mycket saker på golven att det inte går att städa. Trots hot om uppsägning och krav på bättring har hyresgästen inte städat, vilket hon menar beror på att hon mått dåligt och inte fått tillräckligt med hjälp. Hon hävdar att det inte rör sig om vanvård utan att hon bara har mycket saker.

Fakta: Stör grannarna med "dödsvrål" - sover i trapphuset

Man, 55, Göteborg hämtas upprepade gånger av polis sedan han uppträtt hotfullt mot grannarna, varit påverkad av droger och hittats sovande i förrådet och trapphuset. Stör också genom långvariga ”dödsvrål” från sin lägenhet. Tidigare elitidrottsman som nu brottas med psykiska problem. Intagen på psyket, självmedicinerar med alkohol och vill få hjälp till en psykiatrisk diagnos. Blir i stället uppsagd. Döms efter vräkningen till ett flerårigt fängelsestraff sedan han hamnat i slagsmål som leder till att den andre personen dör.

Fakta: Bråk slutade med att hisstekniker fick 230 volt genom kroppen

Man, 63, Stockholm. I det här ärendet beskylls en hyresgäst för att ha varit aggressiv mot sina grannar, hyresvärden och flera hisstekniker. Något han menar till stor del inte stämmer. Enligt handlingar i Hyresnämnden ska hyresgästen sökt upp hissteknikerna eftersom hissen ofta var trasig och bråkat, vilket slutade med att teknikern fick 230 volt genom kroppen. Hyresgästen har bristande ­impulskontroll och berättar att han har tagit hjälp för att komma till rätta med det.

Läs också Så spred mannen skräck i hyreshuset: ”Era sinnessjuka parasiter” Efter den blodiga attacken - nu rivs kontraktet: "En lättnad att hon inte kommer tillbaka" Efter den blodiga attacken på grannen - nu döms hyresgästen för mordförsök Han höggs ned i trapphuset: ”Jag trodde att jag skulle dö” Samlade tonvis med tidningar från golv till tak - nu kan hyresgästen förlora sitt hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.