Annons

Grannar tar kamp mot tjuven

Gotland Allt fler grannar startar samverkan mot brott i sina bostadsområden. Sedan 2010 har antalet anslutna hushåll ökat med nästan 30 000.
Foto: Jakob Kindesjö
Enligt Stöldskyddsföreningen startas allt fler grannsamverkan i landet, särskilt i flerfamiljsområden.

I Östergötland finns i dag över 160 stycken grannsamverkan, där de boende tillsammans hjälps åt för att minska brottsligheten i sitt område. Metoden har också visat sig ge resultat. I de kvarter där samverkan finns är risken för bostadsinbrott i genomsnitt 26 procent lägre, visar en undersökning från Brottsförebyggande rådet.

– Vi ser att intresset för det här ökar, särskilt under det senaste halvåret har vi sett väldigt mycket aktivitet. Polisen har tagit ett nytt grep i frågan och vi ser att många bostadsbolag är intresserade och vill starta upp samverkan i flerfamiljsområden, säger Lotta Mauritzson, ansvarig för rådgivning på Stöldskyddsföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En kartläggning mellan 2010–2014 visar att antalet anslutna hushåll har ökat med 29 082 stycken, en uppgång med 11 procent. Traditionellt har många grannsamverkan startats i villakvarter, men trenden är att allt fler startas i hyreshusområden. Ett sånt exempel är kvarteret Vitkålen i Visby, där hyresgästerna förra året startade Gotlands första grannsamverkan i flerfamiljshus.

Annons

– Att det blev just i det här området hade att göra med att vi hade en fungerade lokal hyresgästförening här. Inte för att vi hade så mycket brott. Det har varit lite källarinbrott och några inbrott i bilar, men inga stora saker, säger Lars-Eric Thor, aktiv i Vitkålens lokala hyresgästförening.

Grannsamverkan i Vitkålen drivs i samarbete med polisen, hyresvärden Gotlandshem, hyresgästföreningen och de boende som ställer upp som kontaktombud i området.

Läs ocksåKriminell miljonrullning i lyxiga porten – med hyresvärdens hjälp: "Ekobrottsfabrik"Estniska huset i centrala Stockholm har under många år varit en bas för kriminella, utländska företagare.

– Man hjälps åt att se till att dörrar är låsta och att det inte står värdesaker synligt i fönster eller i källaren. Dyker det upp främmande personer i trappuppgången så frågar man vad den gör, för den som ska begå brott vill inte bli sedd, säger Lars-Eric Thor.

Annons
Fakta: Grannsamverkan

Grannsamverkan sker i samarbete med lokal polis och är en metod att minska det som kallas vardagsbrottsligheten.
Cirka 8 procent av landets hushåll är i dag anslutna i en grannsamverkan mot brott.
Syftet är att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet. Detta genom ökad uppmärksamhet från de boende i området samt kunskap om hur man skyddar sig. Målet är att minska brottsligheten och öka tryggheten och därmed också trivseln i bostadsområden.
Bakom konceptet står Samverkan mot brott som är en organisation bestående av Polisen, försäkringsbolagen Folksam, Länsförsäkringar, If, Trygg Hansa och Moderna Försäkringar, SSF Stöldskyddsföreningen, BRÅ, Sveriges Kommuner och Landsting, SABO, Hyresgästföreningen, Villaägarna och HSB.

Källa: Samverkan mot brott, Stöldskyddsföreningen

Läs också Prepping för hyresgäster – så fixar du en god hemberedskap "Spårlöst inbrott" direkt efter flytten – Niklas utan ersättning för sina vapen Jätteminskning av inbrott under pandemiåret Hon känner sig otrygg i sitt eget hem – får inte byta lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.