Annons

Kriminell miljonrullning i lyxiga porten – med hyresvärdens hjälp: ”Ekobrottsfabrik”

Nyheter En lyxig trappuppgång i centrala Stockholm med hyresgäster som kommer och går. Men bakom fasaden döljer sig en miljonindustri där hyresvärden under många år gett kriminella företag möjlighet att begå grova brott. Hem & Hyra granskar Estniska huset, där en brevlåda och en vd spelar centrala roller.
Estniska huset i centrala Stockholm har under många år varit en bas för kriminella, utländska företagare.
Foto: Anders G Warne/Getty Images
Estniska huset i centrala Stockholm har under många år varit en bas för kriminella, utländska företagare.

Wallingatan 34. Mitt i centrala Stockholm.

Anrika Scalateatern hyr in sig i det sandfärgade gamla huset, på gaveln. Vi går in i porten bredvid, genom en glasport till en trappuppgång med lägenheter som värden Estniska huset hyr ut till privatpersoner. Här inne råder en avskalad lyx med en vindlande marmortrappa, utsmyckade fönster och en välhållen gammal metallhiss. En av hyresgästerna är en känd artist.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Företagen efter företag finns uppskrivna på A4-papperna på bottenvåningen i Estniska husets port. Flera av bolagen i porten visar sig vara brottsverktyg för utländska kriminella.

Här inne finns också något annat som gör trappuppgången speciell. På gröna brevlådor på bottenvåningen har någon tejpat upp flera lappar i A4-format, långa listor med företagsnamn efter företagsnamn i liten stil. Vi räknar till hela 142 bolag, många av dem med engelska namn.

De gröna brevlådorna är orsaken till att vi är här.

Hem & Hyra har tidigare berättat om hur rysktalande kriminella använder lägenheter som brottscentraler, där de skriver företag, tvättar miljoner och ordnar svart arbetskraft. Det handlar ofta om små hyresrätter och slitna villor i förorter. Adressen är grunden för kriminaliteten.

Läs ocksåRysk liga tjänade 52 miljoner - så blir din granne "spökperson" åt grovt kriminellaHelt vanliga lägenheter blev till brottscentraler, där rysktalande brottslingar tvättade 52 miljoner kronor.

Flyttade in i Estniska huset – tvättade 180 miljoner

Det finns en liknande brottslighet som är mer sofistikerad och sker i fina trapphus, men där adresserna är minst lika viktiga.

Hyresvärden Estniska huset har inte bara teatrar och kända artister som hyresgäster utan också en sidoverksamhet bland lägenheterna. Företagshotellet 1Office – ett dotterbolag till ett estniskt bolag med samma namn – har inhyst företag på tredje våningen i trappuppgången sedan 2011.

När vi tittar närmare på bolag skrivna i Estniska huset hittar vi flera brottsliga upplägg och misstänkta företag. Som du kan läsa här har ett bolag från England tvättat 180 miljoner kronor i ett låtsatsupplägg med telefonförsäljning. Ett annat företag har kommit undan med oskattad miljonexport av elektronik. Samtidigt har olika byggbolag misstänkts för svartjobb och otillåtet låga löner.

Läs ocksåKnark och stöldgods i rosa villan – vi fann ryska maffians brottscentral mitt i hyresområdetHär, i en villa mitt bland hyreshus i en Stockholmsförort, pågår grov brottslighet kopplad till rysk maffia.

Uppdiktade bolag från Hongkong och USA

Ju mer vi granskar bolagen på tredje våningen på Wallingatan 34, desto mer oegentligheter hittar vi:

  • Uppdiktade företag från personer i Hongkong och USA där företrädarna misstänks för bokföringsbrott.
  • Misstänkt förfalskade namnteckningar.
  • Misstänkta upplägg med målvakter, personer som skrivs in i styrelserna för att skydda de verkliga brottslingarna.
"Estniska huset är ju en fantastiskt bra front att ha för de här bolagen. Dels har du adressen. Dels har du huset ifråga, där man bedriver en lovvärd verksamhet", säger Louise Brown.
”Estniska huset är ju en fantastiskt bra front att ha för de här bolagen. Dels har du adressen. Dels har du huset ifråga, där man bedriver en lovvärd verksamhet”, säger Louise Brown.

Louise Brown – på företaget Advisenses avdelning för förebyggande av finansiell brottslighet och tidigare ordförande i Transparency International Sverige – får ta del av Hem & Hyras kartläggning av Estniska huset.

– Det är tydligt att det här är en väg in i Sverige för kriminella. Upplägget som erbjuds är en tydlig möjliggörare för penningtvätt och annan finansiell brottslighet, säger hon.

Louise Brown har under många år granskat finansiell brottslighet men är ändå förvånad över det stora antalet bolag på Wallingatan 34 och pengarna som snurrat.

Sätter inte sin fot i Sverige

På sin hemsida lockar 1Office utländska företag med en ”virtuell adress med posthantering och detta utan att behöva hyra kontorslokaler i Sverige.” ”En legal adress i Sverige kan hjälpa dig att skapa trovärdighet hos dina partner och kunder”, skriver man.

Erbjudandena från 1Office med hjälp av Estniska huset öppnar dörrarna för brottslingar. Genom att köpa ett svenskt bolag och en kontaktperson i Sverige kan man gömma sig i utlandet och begå ekonomiska brott.
Erbjudandena från 1Office med hjälp av Estniska huset öppnar dörrarna för brottslingar. Genom att köpa ett svenskt bolag och en kontaktperson i Sverige kan man gömma sig i utlandet och begå ekonomiska brott.

1Office och Estniska huset har med andra ord ordnat en låtsasbas i Sverige som företagen inte har.

Annons

Upplägget är enkelt: Estniska huset bistår med lokalen där företagen skrivs och kontorshotellet 1Office ordnar papperen och ett ”färdigt AB”, utan att någon behöver resa till Sverige. Så här står det på hemsidan: ”Det passar kunder som vill snabbt börja med verksamheten i Sverige och som inte vill genomgå hela processen, bl. a. öppnande av ett bankkonto.”

– Bolagen får hjälp att kringgå lagar och regler för att kunna bedriva sin verksamhet, utan att betala skatt och utan att behöva uppmärksammas. 1Office hjälper bolagen att sätta upp bolag och hantera årsredovisningen, säger Louise Brown.

Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet med ett långt förflutet på Skatteverket, reagerar starkt på 1Office reklam.

– Mellan raderna står det exakt så här: ”Vill du ha hjälp att fuska så kom hit till oss, vi hjälper dig”, säger hon.

Extratjänst för att slippa vara i Sverige

Men 1Office grundservice räcker inte. Personer som bor utomlands eller saknar svenskt personnummer får inte starta företag i Sverige. Därför har 1Office en extra tjänst där bolagen tilldelas en svensk kontaktperson som krävs för att ha företag.

Vd Taave Sööt Vahermägi hävdar att han inte visste något om de kriminella bolagen i Estniska husets port.
Vd Taave Sööt Vahermägi hävdar att han inte visste något om de kriminella bolagen i Estniska husets port. Samtidigt har han suttit i styrelsen för flera av de bolagen.

Taave Sööt Vahermägi är vd för Estniska huset och bor i en paradlägenhet på 157 kvadratmeter på Wallingatan 34. Han har tidigare profilerat sig som en seriös hyresvärd i Hem & Hyra. Som nytillträdd vd kommenterade han förra året en härva där personer som då var verksamma i eller i anslutning till Estniska huset hade sålt hyreskontrakt svart.

– De personerna är idag borta ur verksamheten. Det är olyckligt att det kunde gå till på det sättet, sa Vahermägi då.

Vahermägi en viktig pusselbit

Men i de brottsliga uppläggen med utländska företag är Vahermägi en viktig pusselbit, visar vår granskning. Det är han som är kontaktpersonen, länken mellan kontorshotellet 1Office och Estniska huset. Vahermägi har suttit i 1Office styrelse och när bolaget startade 2011 skrev man stolt på sin hemsida att man flyttat in på Wallingatan 34 och samarbetade med Vahermägi ”för marknads- och affärskonsultation.”

Vahermägi blir inskriven i många av de utlandsdrivna företagens styrelser med titeln ”särskild delgivningsmottagare”. På så sätt kan bolagen starta sin verksamhet i Sverige utan att ha någon person på plats här. Estniska husets vd har bland annat suttit i styrelsen för Hexamon som tvättade 180 miljoner, bolaget som kom undan med pengar för oskattad elektronik och flera av de misstänkta byggbolagen.

Med en bas i en lokal på tredje våningen i Estniska huset har flera blufföretag verkat – och lurat staten på hundratals miljoner.
Med en bas i en lokal på tredje våningen i Estniska huset har flera blufföretag verkat – och lurat staten på hundratals miljoner.

Hem & Hyra granskar Vahermägis uppdrag i företag och ser att han sitter som särskild delgivningsmottagare i 76 företagsstyrelser samtidigt – och har haft den i 132 bolag tidigare. Många av företagen han har suttit i har gått i konkurs och företrädare är misstänkta för bokföringsbrott.

Estniska husets vd i styrelsen: 6 000 kronor

Utan Taave Sööt Vahermägi skulle upplägget inte fungera. Eftersom han är en så viktig person kostar det bolagen 6 000 kronor per år att placera honom i styrelsen. En utredare vi pratar med har många gånger hittat Vahermägis namn i styrelsen till suspekta bolag.

– Han är en klassisk möjliggörare för den här typen av ekonomisk brottslighet. Det är inte olagligt, utan ett snyggt upplägg som gör det svårare att få tag på de kriminella som ligger bakom, säger utredaren, som kallar Wallingatan 34 för en ”ekobrottsfabrik”.

Annons

Som du kan läsa här förnekar Taave Sööt Vahermägi de uppgifterna.

Anrika Scalateatern finns på hörnet i Estniska huset, där kriminella bolag skaffat sig en bas för ekonomisk brottslighet.

Vi lämnar de gröna brevlådorna på bottenplan i Estniska huset, tar oss vidare uppåt i marmortrappan, passerar fönster med specialgjort, mönstrat glas. Vi möter en kvinna som skyndar förbi nedåt i trappen.

På tredje våningen ser det ut som i resten av huset, med bastanta grå dörrar och namnskyltar i mässing. Bakom en av dörrarna hade någon kunnat bo. Istället har lokalen blivit en plats där kriminella företag haft en uppdiktad bas.

Flera hundra bolag har nappat på 1Office erbjudande under åren.

När vi tittar på de företag som finns där just nu förstår vi varför det här är en jätteindustri. Bara ett startpaket för de 142 företagen på Wallingatan 34 skulle ge intäkter på nära fyra miljoner kronor.

”En fantastiskt bra front”

1Office ger de utländska företagen en attraktiv adress i Stockholms innerstad och säljer ”trovärdighet” på sin hemsida. Både adressen och Estniska husets renommé som kulturfrämjare ger en bra fasad för företag som vill begå brott. Huset ska vara ett ”hem för de estniska organisationerna i Stockholm” och här övar estniska körer och folkdansare.

– Estniska huset är ju en fantastiskt bra front att ha för de här bolagen. Dels har du adressen. Dels har du huset ifråga, där man bedriver en lovvärd verksamhet, säger Louise Brown.

”Naturligtvis oerhört oetiskt”

Visst finns det många företag på adressen som myndigheterna inte har prickat eller granskat, där allt ser bra ut på papperet. Men Pia Bergman anser att det inte finns någon anledning för ett bolag som vill göra rätt för sig att agera genom en virtuell adress i Sverige. Och hon håller även Estniska huset, 1Office och Taave Sööt Vahermägi ansvariga för att skattebrott och bedrägerier kunnat ske i huset.

– Det man gör är naturligtvis oerhört oetiskt. Man blir en serviceinrättning, underlättar för alla som är bedragare. Och sedan svär man sig fri.

Under Hem & Hyras granskning flyttar 1Office sin verksamhet från Estniska huset till en annan adress i Stockholms innerstad. Men kopplingen till Estniska huset finns kvar, eftersom Taave Sööt Vahermägi fortfarande står som särskild delgivningsmottagare i många bolag.

Fakta: Så fick kriminella plats i lyxiga hyreshuset
  • Sedan 2011 har estniska koncernen 1Office hyrt en lokal i Estniska huset i centrala Stockholm, mitt bland hyresrätterna.
  • 1Office har haft ett företagshotell, där man lockat utländska företag att etablera sig i Sverige med en ”virtuell adress” som kan ”skapa trovärdighet hos dina partner och kunder”.
  • Företagen har inte behövt ha någon person på plats för att driva sin verksamhet, eftersom Estniska husets vd har suttit i styrelsen på bolagen, i rollen som särskild delgivningsmottagare. På så sätt har personer bakom företagen kunnat agera utan att synas.
  • När Hem & Hyra har granskat bolagen ser vi att många av dem ägnat sig åt kriminell verksamhet och lurat staten på hundratals miljoner. Men de kriminella har ofta klarat sig undan.
Läs också Så kunde 3 000 spökpersoner bo i samma trea – öppen adresshandel bland kriminella Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger” Tonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.