Annons

Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna – nu förlorar kvinnan sitt hem

Stockholm Grannarna fick nog av kvinnans trakasserier. De monterade bort ringklockorna, men hon gav inte upp. Kvinnan fortsatte att rycka i handtagen och skrika in i brevinkasten.
Ett bildmontage med ett hyresavtal, en dörrklocka och en siluett av en kvinna.
Kvinnan kunde ringa på dörrklockan upp till tio gånger på ett dygn.

Nästan omedelbart började det ringa på dörren. Klockan var sex på lördagsmorgonen och paret hade precis flyttat in i sin bostadsrätt i Stockholm tillsammans med sin dotter. Den åttiåriga kvinnan som bodde mittemot klagade på andnöd. Mannen i paret försökte dämpa kvinnans ångest och väntade tillsammans med henne på en ambulans.

Några dagar senare inträffade samma händelse igen. Och sedan igen. Ringklocka, andnöd, ambulans. När familjen insåg att kvinnan led av oro och inte var i någon verklig fara slutade de att öppna dörren. Men hon fortsatte att ringa i dörrklockan, från morgon till natt – ibland upp till tio gånger under ett dygn.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I ett försök att få kvinnan att sluta installerade familjen ett ”stopp” i ringklockan som gjorde det omöjligt att plinga på. Kvinnan började då att rycka i handtaget och skrika in genom brevinkastet. För att få hjälp vände sig familjen till bostadsrättsföreningen – som också är kvinnans hyresvärd.

Monterat ner ringklockor

Kvinnan har haft sin hyresrätt i över 30 år samtidigt som lägenheterna runt omkring har blivit bostadsrätter. Kvinnan lyfter fram att hon under hela tiden har levt ett stillsamt liv tillsammans med sin dotter. Hon medger att hon har knackat på hos sina grannar, men bara för att fråga om saker och aldrig under en olämplig tid på dygnet. Kvinnan menar att alla grannar i huset är emot henne och kommer med felaktiga anklagelser.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om hur det kan vara att vara hyresgäst i en bostadsrättsförening. Även om bara en liten del av alla hyresgäster bor i sådana föreningar, är det betydligt vanligare att de hamnar i bråk med sin hyresvärd och riskerar att bli vräkta – speciellt i Stockholm.

Annons
Läs ocksåFör sjuka för ett hem – tusentals är hemlösa på grund av psykisk ohälsaEtt kollage av bilder kopplat till människor med psykisk sjukdom.

Tvingas flytta

När bostadsrättsföreningen bad grannarna att ge sina versioner var det flera som vittnade om samma sak. En del hade tejpat för sina ringklockor eller helt monterat ner dem eftersom kvinnan störde så ofta. Även förskolan i närheten berättade att kvinnan i flera månader ringt på oavbrutet och försökt ta sig in. Många barn var rädda för henne och en del hade haft svårt att somna på nätterna och inte velat gå till förskolan.

Föreningen vände sig till hyresnämnden för att få kvinnan vräkt. Hyresnämnden ansåg att grannarna och förskolan berättat en trovärdig historia om hennes beteende. Eftersom vittnesmålen var i princip identiska menade nämnden att det var tydligt att kvinnan inte hade betett sig på ett acceptabelt sätt. Kvinnan tvingas därmed flytta omedelbart, efter att hovrätten gjort samma bedömning och avslagit ärendet.

Föreningens ordförande svarar endast på Hem & Hyras frågor via mejl:

Läs ocksåSvårt vräka en granne som stör: "Det värsta jag har upplevt"Hyresgästen Idon Karlsson i sin lägenhet.

”Den boende hade behov av ett annat boende långt innan det blev så här. Men vägrade både stöd och hjälp i alla former.”

Annons

Tidigare har Hem & Hyra i en rad artiklar synat livet för den hyresgäst som är för sjuk för ett hem.

 

Läs också Grannar lider när sjuka inte får hjälp Mordhot och sömnterror - när psykisk sjukdom drabbar grannar Enkelt stöd vid psykisk ohälsa kan rädda hem – många blir utan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.