Annons

Grannsamverkan ska hindra nya bränder i Ale

Ale Sommarens anlagda bränder i Ale kröp nära hyresgästerna hos Alebyggen. Värden möter den farliga skadegörelsen med att uppmuntra grannsamverkan och vuxennärvaro på kvällstid.
Foto: Räddningstjänsten Storgöteborg

Tidigare i somras drabbades Ale av ett flertal anlagda bränder. Bland annat brann det i föreningslokaler och en kommunal återvinningsstation.

Det brann också i den kommunala hyresvärden Alebyggens bostadsområden. Där eldhärjades en parkerad bil och en miljöstation.

Läs ocksåOro i bilbrändernas spår

– Brand är alltid läskigt för det kan få sådana fruktansvärda konsekvenser. Men det var aldrig någon fara för bostadshusen. Vi köpte extra väktartimmar och utökade ronderingen, säger Alebyggens vd Johan Redlund.

Johan Redlund.

Bostadsbolaget har också samarbetat med polisen och kommunen för att stoppa sommarens våg av anlagda bränder. Det ser nu ut att ha gett effekt.

Annons

– Vi träffade polisen senast häromdagen. Vi har god förhoppning om att de har löst detta, säger Johan Redlund.

Läs ocksåBilbränderna plågar Varberg: ”Man är orolig varenda kväll”

Årets medborgarlöfte i Ale handlar om att öka tryggheten, bland annat i just bostadsområdena. Till exempel har Alebyggen åtagit sig att bygga ut grannsamverkan i sina kvarter, i tätt samarbete med polisen.

Redan i dag pågår grannsamverkan i ett tiotal hyreskvarter, enligt Alebyggens vd. Målet är att utöka med ett nytt område per år.

– Tidigare har det kanaliserats via lokala hyresgästföreningar. Men många områden har inte organisering på det sättet i dag. Vi är väldigt öppna för olika idéer om hur man vill engagera sig i sitt bostadsområde. Nattvandring kan vara en sådan sak. Vi kan ordna möteslokaler, nattvandrarjackor och kaffebidrag. Kan varje vuxen ta en sväng om året skulle det hjälpa mycket, säger Johan Redlund.

Annons
Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".

En annan förebyggande åtgärd är värdens löpande arbete med att hålla rent runt fasader och i trapphus, så att det inte finns lösöre som går att tända eld på där. Men den största hjälpen står ändå hyresgästerna själva för.

– Vi behöver veta om något inte stämmer, och vara många ögon där ute. Dela information! Och ha ett rimligt civilkurage. Att säga ifrån, utan att sätta sig i farliga situationer. Det hjälper om hyresgästerna känner varandra. Det sociala kittet är viktigt.

Fakta: Ales medborgarlöfte

Ale kommun ger varje år ett medborgarlöfte till invånarna, i samarbete med polisen. Löftet innebär olika åtgärder för att öka tryggheten, bland annat i bostadsområdena. I år har Alebyggen åtagit sig att tillsammans med polisen bygga ut grannsamverkan.

Läs också De betalar extra på hyran för bevakning – lever i otrygghet: ”Absurt” Polisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade k-pist i lägenheten – med 3D-printer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.