HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Oro i bilbrändernas spår

Göteborg Sensommarens västsvenska bilbränder drabbade många oskyldiga hyresgäster. Värst blev det i stadsdelen Frölunda i Göteborg. Nu har två månader gått. Men känslorna och oron dröjer sig kvar i kvarteren.
Foto: Läsarbild/AnnaKarin Löwendahl
Den 13 augusti brann ett stort antal bilar i Göteborg och Trollhättan, här på parkeringen vid Frölunda torg. Anki Liljebjer Boström var en av många som drabbades. Hennes bil blev totalt utbränd.

Klockan var ganska precis nio på måndagskvällen den 13 augusti när Anki Liljebjer Boström plötsligt hörde oljud från den stora parkeringen nedanför hyreshuset på Norra Dragspelsgatan i Frölunda.

– Jag hörde att det smällde och undrade först om det var åska. Sedan kom det mer, och jag tänkte ”skjuter de eller”?

Läs också”Vi märker inget ökat tryck”Brinnande bilar och tjock brandrök vid Frölunda torg

I höghuset intill stod Marita Nilsson med jackan på, på väg ut med hundarna. När de skarpa knallarna började gick hon ut på balkongen.

– Jag såg hur de sprang och tände på. De var svartklädda med svarta huvor. De delade på sig: två smällde ut rutor, två hällde bensin i bilarna. Sedan var det två som tände på. Så det gick väldigt fort, det var uppgjort, säger hon.

Läs ocksåLivet efter bilbränderna i Trollhättan

Samtidigt, ett stenkast bort vid Frölunda torg, lystrade Mostafa Hosseinzadeh hemma i lägenheten på Marconigatan. Från sin balkong på nionde våningen såg han att bilarna på kundparkeringen var under attack.

– Jag hörde något som sprängdes, och såg att bilen bredvid min brann. Så jag sprang ner, säger han.

Mostafa ville försöka rädda sin Audi. Men folk runt omkring skrek åt honom att det var farligt, så han backade. Under tiden var Anki Liljebjer Boström villrådig i lägenheten, utan utsikt över Norra Dragspelsgatans parkering. Men när mobilen ringde efter tio minuter insåg hon allvaret.

Läs ocksåLångsiktigt arbete för att störa kriminella på Kronogården

– När jag kom ner stod bilen i fulla lågor. De stod rätt upp där bak. Man stod och tittade, och tårarna bara rann, säger hon.

Många grannar hade samlats. Även Marita Nilsson anslöt sedan hon lämnat de skotträdda hundarna kvar i lägenheten.

– Jag såg hur en bil exploderade. En jättetjusig BMW, en sådan där ny, dyr och fin. Jag stod där handfallen, det gjorde alla andra grannar också. Jag försökte ringa 112 men kom inte fram. Det var väl så många som gjorde samma sak, säger hon.

Förövarna hade vid det laget sprungit därifrån. Förstummade hyresgäster fick via nyhetssajter och facebookflöden snart klart för sig att samma händelseförlopp utspelat sig på fler platser ungefär samtidigt: vid Smyckegatan och Gånglåten i Frölunda, i Hjällbo, Eriksbo och Gårdsten, men även i Trollhättan. Totalt rapporterades minst ett 80-tal bilar ha brunnit i Västsverige. Många andra hade skadats.

Nästa morgon stod det klart att Frölunda hade drabbats hårdast. Värst var det just på parkeringen vid Norra Dragspelsgatan. Tobias Odsvik, områdeschef hos fastighetsägaren Bostadsbolaget, mötte något han beskriver som en bedrövelse.

– Vi var där tidigt, vid sju, och pratade med hyresgäster som var nere vid sina bilar. Det var inte roligt. Många var chockade, och ledsna över att någon kan göra så här. Det är idioter som förstör för så många, säger han.

Tobias Odsvik försökte snabbt få en överblick över förödelsen.

– Jag fick det till tio bilar som var totalt utbrända, och sedan 10–15 som var körbara men skadade. Och sedan var det säkert ett 40-tal bilar som hade fått bakrutorna inslagna, berättar han.

Samtidigt hade enskilda boende gjort enastående insatser i det lilla.

– Det regnade den natten. En hyresgäst gick runt med svarta sopsäckar och tejpade igen bakrutorna så att det inte skulle regna in. Det var väldigt bra gjort, säger Tobias Odsvik.

Anki Liljebjer Boström hade redan på natten konstaterat att hennes tre år gamla bil var bortom all räddning. Det utbrända fordonet bärgades redan samma morgon. Av barnbarnets nya bilbarnstol fanns inte en gnutta kvar.

– Man såg att ratten hade smält. Tyget som sitter i taket var uppbränt och det var alldeles svart på hela framrutan. Det var inte mycket kvar av bilen överhuvudtaget, säger hon.

I stället för att åka till jobbet som vanligt tvingades Anki Liljebjer Boström be om ledigt. Hela tisdagen satt hon och ringde, medan känslorna var i kaos. Försäkringsbolaget skulle kontaktas, och ny bil beställas.

Dessutom fick hon ringa sin syster i Pilegården och ordna skjuts till och från jobbet den närmaste tiden, innan den nya bilen kunde hämtas ut. Ändå hade hon tur i oturen, menar hon.

– Jag är väldigt glad att jag hade helförsäkring på bilen. En del hade bara trafikförsäkring. De fick inte ut någonting, säger hon.

Även Mostafa Hosseinzadehs bil var förstörd inuti. Den bärgades från Frölunda torgs parkering. Men bilbranden skapade både merarbete och ett ovälkommet tomrum i vardagspusslet.

– Det var jättejobbigt. Jag jobbar i Hammarkullen och Angered och behöver bilen, säger Mostafa.

De kommande veckorna jagade han ersättningsbil via annonser, och åkte bland annat 80 mil till Skåne för en som inte var värd besväret. Till slut hittade han en bil i Kungsbacka.

– Man drabbas på olika sätt. Även om vi hade en bra försäkring så hade vi hyrbil de där dagarna. Det kostade mig nästan 3 000 kronor. Och vi tjänar inte så mycket. Jag kunde heller inte köpa en likvärdig bil för pengarna från försäkringsbolaget, utan fick köpa en två år äldre, säger Mostafa.

Bränderna har även fått andra konsekvenser. Som engagerad i den lokala hyresgästföreningen vet Mostafa Hosseinzadeh att folk i närområdet blev rejält skrämda av brandkaoset.

– Några har varit jätteoroliga. Barnfamiljer. Jag försöker dämpa deras oro. Men det gör man inte på en gång, säger han.

I västra Järnbrott, där Norra Dragspelsgatan ligger, höll polisen flera möten för de boende någon vecka efter bränderna. Anki Liljebjer Boström upplevde att de var bra och informativa. Sedan dess har den polisiära närvaron ökat påtagligt i området, tycker hon.

– Polisen åker mycket oftare här nu. Det tycker jag är positivt.

Hon som bott i samma kvarter i hela sitt liv tycker att stämningen har förändrats på senare år.

– Nu går folk med huvudet ner för att slippa se något.

Brandkvällen har förändrat något, även hos henne själv.

– Jag tycker att man känner sig mer otrygg sedan allt det här hände. Jag går inte gärna ut ensam på kvällen. Det bor så mycket människor här nu som man inte känner, som man inte ser i vanliga fall. För min del hade de gärna fått sätta upp hur många kameror som helst. Och jag tycker att det är väldigt dålig belysning över parkeringen.

Även Marita Nilsson upplever närområdet som betydligt mer otryggt numera. Hon har alltid sällskap av grannen på sista kvällsrundan med hundarna.

– Man känner sig väldigt osäker, även om man intalar sig att det inte kan hända en andra gång. När man ser sina grannars bilar gå upp i rök. När det kommer så nära inpå en.

LÄS MER
Värdarna om tryggheten i Frölunda efter bilbränderna: ”Vi märker inget ökat tryck”
Livet efter bilbränderna i Trollhättan
Långsiktigt arbete för polisen
Segregationen ska brytas med hjälp av mammorna

Läs också Segregationen ska brytas med hjälp av mammorna Thorleifs lyft: blev billigare att hyra via bilpool

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.