Annons

Bilbränderna plågar Varberg: ”Man är orolig varenda kväll”

Varberg Hyresgästen Robert Sveningsson känner maktlöshet och frustration. Han bor på Skånegatan på Håsten, där 14 bilar brandskadats bara de senaste tio dagarna.
Foto: Robert Sveningsson

– Man är orolig varenda kväll. Kommer bilen att stå kvar i morgon? Nästa gång det brinner blir det kanske en hel länga, säger Robert Sveningsson.

Anlagda bränder har skadat 40 bilar i Varberg de senaste tre månaderna. Håsten är värst drabbat. Bara de senaste tio dagarna har 14 bilar skadats eller förstörts på Skånegatan. Senast i onsdags morse brann det igen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag vet flera som blivit drabbade, en hade två bilar som rök med båda två. Det är mycket spekulationer om vad som ligger bakom. Men sanningen är att det är rätt okänt. Jag vet inte vad jag ska tro, jag är misstänksam mot alla som är på parkeringen på kvällen, säger Robert Sveningsson.

Han har bott på Håsten sedan 2005 och säger att visst händer det saker då och då, som det gör i många bostadsområden. Men något liknande den senaste tiden har han aldrig varit med om.

I slutet av februari anordnade Varbergs bostad ett stormöte tillsammans med polisen och räddningstjänsten. Bostadsbolaget berättade att de ska ansöka om att få kameraövervaka parkeringarna, och polisen har ökat sin närvaro. Samtidigt beskrevs Håsten som ett i grunden lugnt område utan stora sociala problem.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Robert Sveningsson efterlyser ännu mer polisnärvaro. Han hade också gärna sett mer information både från polisen och Varbergs bostad.

– Sedan mötet har man inte hört så mycket. Polisen kanske inte vill berätta allt, men det känns väldigt ovisst när man inte vet vad som händer och inte får någon input.

Läs ocksåHyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter”Alexander Christensen oroar sig för framtiden utan bostad.

Kan ni som bor här göra något själva?

Annons

– Det har funnits Grannsamverkan mot brott förut, men den gruppen ligger nere nu. Det var prat på mötet om att dra igång det igen. Det har även pratats om att patrullera parkeringarna. Men det är svårt, folk ska ju upp och jobba på morgonen och barnen ska till skolan. Vi kan inte vara ute hela nätterna.

Hur går snacket annars bland Håstensborna?

– Det är väl framför allt på Facebook det diskuteras. Många klagar på att ingen gör något, men det bor 2 000 personer på Håsten och vi var 100 som var med på ”stormötet”. Frugan har börjat parkera sin bil på Karlberg i stället, det är ett villaområde som ligger intill. Det blir en längre och längre radda med bilar där varje dag, snart parkerar hela Håsten där.

Läs också Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.