HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bilbränderna plågar Varberg: ”Man är orolig varenda kväll”

Varberg Hyresgästen Robert Sveningsson känner maktlöshet och frustration. Han bor på Skånegatan på Håsten, där 14 bilar brandskadats bara de senaste tio dagarna.
Foto: Robert Sveningsson

– Man är orolig varenda kväll. Kommer bilen att stå kvar i morgon? Nästa gång det brinner blir det kanske en hel länga, säger Robert Sveningsson.

Anlagda bränder har skadat 40 bilar i Varberg de senaste tre månaderna. Håsten är värst drabbat. Bara de senaste tio dagarna har 14 bilar skadats eller förstörts på Skånegatan. Senast i onsdags morse brann det igen.

Läs ocksåToppchefer på Balder åtalas för grova insiderbrott

– Jag vet flera som blivit drabbade, en hade två bilar som rök med båda två. Det är mycket spekulationer om vad som ligger bakom. Men sanningen är att det är rätt okänt. Jag vet inte vad jag ska tro, jag är misstänksam mot alla som är på parkeringen på kvällen, säger Robert Sveningsson.

Han har bott på Håsten sedan 2005 och säger att visst händer det saker då och då, som det gör i många bostadsområden. Men något liknande den senaste tiden har han aldrig varit med om.

I slutet av februari anordnade Varbergs bostad ett stormöte tillsammans med polisen och räddningstjänsten. Bostadsbolaget berättade att de ska ansöka om att få kameraövervaka parkeringarna, och polisen har ökat sin närvaro. Samtidigt beskrevs Håsten som ett i grunden lugnt område utan stora sociala problem.

Läs ocksåInte bevisat farligt för grannarna - hyresgäst med explosiva ämnen får bo kvar

Robert Sveningsson efterlyser ännu mer polisnärvaro. Han hade också gärna sett mer information både från polisen och Varbergs bostad.

– Sedan mötet har man inte hört så mycket. Polisen kanske inte vill berätta allt, men det känns väldigt ovisst när man inte vet vad som händer och inte får någon input.

Läs ocksåMamman flyttade ner i källaren - personer med psykisk ohälsa särskilt utsatta vid vräkning

Kan ni som bor här göra något själva?

– Det har funnits Grannsamverkan mot brott förut, men den gruppen ligger nere nu. Det var prat på mötet om att dra igång det igen. Det har även pratats om att patrullera parkeringarna. Men det är svårt, folk ska ju upp och jobba på morgonen och barnen ska till skolan. Vi kan inte vara ute hela nätterna.

Hur går snacket annars bland Håstensborna?

– Det är väl framför allt på Facebook det diskuteras. Många klagar på att ingen gör något, men det bor 2 000 personer på Håsten och vi var 100 som var med på ”stormötet”. Frugan har börjat parkera sin bil på Karlberg i stället, det är ett villaområde som ligger intill. Det blir en längre och längre radda med bilar där varje dag, snart parkerar hela Håsten där.

Läs också Skriker av ångest och hotar grannar – så kan de sjuka få hjälp En vecka efter upploppen – småbarnsföräldern Zeiynab vill återta tryggheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.