Annons

Grön stadsdel kritiseras

Stockholm Hur ”grön” är miljöstadsdelen Norra Djurgårdsstaden? Det tvistar forskaren Josefin Wangel och Gunnar Söderholm, Stockholm Stad om.

Några barn spelar fotboll i solen på innergården i de första husen i Norra Djurgårdsstaden. Några meter därifrån, ute på gatan, syns byggmaterial och halvfärdiga hus. På trottoaren står, Josefin Wangel, miljöforskare på KTH, som i boken ”Hållbarhetens villkor” granskar Hammarby Sjöstad och Norra Djurgårdsstaden. Hon lyfter fram en undersökning av 50 hus i Hammarby Sjöstad som visar att husen förbrukar 115 kilowattimmar per kvadratmeter och år, nästan dubbelt så mycket som ursprungsmålet på 60 kWh/m² och år.
– Man kan inte säga att någon av dem är hållbara stadsdelar, säger hon.

Norra Djurgårdsstaden marknadsförs som en stadsdel som ska vara helt fri från fossila bränslen, som har en negativ klimatpåverkan, år 2030.
 – Det finns bra miljösatsningar i Djurgårdsstaden, men påståendet om fossilbränslefri stämmer inte, säger Josefin Wangel.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon menar att Stockholm Stad skönmålar verkligheten.
– Jag tror att många invaggas i tron att Norra Djurgårdsstaden är en lösning på klimatfrågan men det stämmer inte. Problemet är att de säger att stadsdelen inte kommer att ha någon klimatpåverkan men struntar i att ta med de stora utsläpp som sker när husen byggs eller utsläpp som boendes konsumtion orsakar. Tas alla utsläpp med är stadsdelen inte fossilbränslefri.

Annons

Gunnar Söderholm är chef på Miljöförvaltningen i Stockholm Stad, som tagit fram miljömålen för Norra Djurgårdsstaden.
Är det missvisande att kalla stadsdelen fossilbränslefri när alla utsläpp inte räknas? 
 – Nej det tycker jag inte. Det är komplicerat att räkna med alla utsläpp och vi sticker inte under stol med att det finns klimatpåverkan som inte tas med.

Men är det alls möjligt att bygga fossilbränslefritt om alla utsläpp räknas in?
– Nej inte fullt ut. Även om du har ren skogsråvara när du bygger så blir det alltid utsläpp när du ska frakta materialen. Men vi har börjat se om vi kan räkna in utsläpp från byggprocessen och de boendes konsumtion i framtiden. Men det är svårt och kommer att kräva en del arbete. 

Annons
Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

Han håller med om att Hammarby Sjöstad har brister.
– Men Hammarby Sjöstad var för sin tid världsledande och utvecklingen mot dagens energikrav hade inte varit möjliga utan erfarenheterna från Hammarby Sjöstad. 

Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.