Annons

Grönt ljus för två av tre höjningskrav

Uddevalla Tre fastighetsägare med krav på höjd hyra, tre hyresgäster som satte sig emot. Nu har hyresnämnden avgjort vad som är en rimlig nivå för Uddevalla-lägenheterna.

När det saknas ett avtal om kollektiv förhandling i en fastighet ska hyresvärden meddela sina planer på att höja hyran i god tid. Går hyresgästerna inte med på höjningen är det upp till värden att vända sig till hyresnämnden för ett avgörande.

Nyligen tog nämnden upp tre ärenden på det temat, alla gällde privata värdar i Uddevalla kommun.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Fastighetsägaren som ville höja hyran för en liten tvårummare med 79 kronor per månad fick igenom kravet. Höjningen motsvarar 2,25 procent och ger en ny hyra på 3 583 kronor. Hyresgästen dök inte upp på sammanträdet och har inte yttrat sig i frågan.

Annons

Ärende nummer två gällde en höjning på 130 kronor för en fyrarummare och här kom hyresgästen till sammanträdet för att tala för sin sak. Hon anser att hyran är tillräckligt hög redan. Det har varit problem med värmen och underhållet i fastigheten är delvis eftersatt enligt kvinnan. Hon vill också ha en reduktion för att hon håller efter i trädgården.
Men hyresnämnden går även här på värdens linje. Höjningskravet är skäligt anser nämnden och kvinna får därmed också 2,25 procent dyrare hyra, vilket gör att den landar på 5 887 kronor per månad.

Men i det tredje ärendet får hyresgästen rätt. Det gäller ett krav på 128 kronor mer för en tvåa på 74 kvadrat i Ljungskile utanför Uddevalla. Kravet motsvarar 2,25 procent, men hyresgästen ville inte gå med på mer än hälften.
Hon anser att standarden är låg och har själv målat och tapetserat när värden inte gått med på att rusta upp.
Enligt hyresnämndens bedömning är det inte skäligt att höja hyran med mer än det som hyresgästen gått med på. Det innebär att kvinnan nu får en hyreshöjning på 71 kronor med en ny hyra på 5 771 kronor per månad.

Annons
Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.
Fakta: Bor du utan förhandlingsordning – detta gäller

​En förhandlingsordning (FO) är ett avtal om att förhandlingen ska omfatta alla i en fastighet. (Hyresgästen kan ändå välja att förhandla själv.) 
Utan FO måste värden kontakta dig innan en hyreshöjning.
Du måste snarast meddela värden om du inte accepterar höjningen.
Betala in den tidigare hyran, annars har du gått med på den nya.
Stöter du på patrull? Kontakta Hyresgästföreningen.

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.