Annons

Grundvattenkrisen håller i sig

Nyheter På många håll är sommarens grundvattennivåer de lägsta som någonsin uppmätts. Utan en nederbördsrik vinter riskerar nästa sommar att bli ännu värre. Förmodligen med fler restriktioner än i år.
Foto: Pixabay
Vatten i överflöd är ingen självklarhet.

I Sverige är vi bortskämda med att det finns gott om grundvatten med bra kvalitet. Men de senaste två åren har vintrarna haft mindre nederbörd än normalt vilket har gjort att grundvattennivåerna har sjunkit rejält.

I maj i år gick svenska myndigheter därför samman med en uppmaning om stärkt beredskap. Det krävdes att vi skulle vara sparsamma med vårt vatten. På vissa håll infördes vattningsförbud, bland annat på Gotland.

Läs ocksåGotlandshem rustar för vattenbrist

Vid den senaste mätningen nu i juli konstaterades att läget är fortsatt allvarligt.

– Området med nivåer mycket under det normala för årstiden är mycket stort. I juli såg vi bottenrekord på några stationer, trots att nivåerna normalt sett är som lägst först två månader senare, säger Nils Ohlanders, grundvattengeolog på SGU – statens geologiska undersökningar.

Om kommande vinter inte bjuder på några större nederbördsmängder kan krisen förvärras ytterligare till nästa sommar.

Annons
Läs ocksåVattenbrist påverkar nybygge

– Då kommer samhället behöva sätta in extra resurser som förbättrad räddningsberedskap. Man kommer troligen också att behöva planera om i många kommuner, och exempelvis ta reservvattentäkter och helt nya vattentäkter i bruk, säger Nils Ohlanders.

När kommuner, som vill spara på sina vattenresurser, inför restriktioner av olika slag gäller det att vara uppmärksam. Att exempelvis trotsa ett bevattningsförbud ger nämligen kommunen rätt att till sist stänga av vattnet till fastigheten. Men i verkligheten är detta lättare sagt än gjort förklarar Clara Lindgren, jurist på Svenskt Vatten.

– Först ska fastighetsägaren ges tid att rätta sig, och avstängningen får heller inte innebära fara för liv eller hälsa. Det här ett trubbigt instrument, som normalt används om en kund exempelvis inte betalat sina vattenräkningar, men i dagsläget det enda som finns att tillgå. Om det blir vanligare med restriktioner och förbud på grund av vattenbrist framöver behöver man därför ta fram tydligare sanktioner, säger hon.

Läs ocksåVattenbristen kan ge dig rätt till sänkt hyra

En annan rättslig aspekt att komma i håg när det gäller låga grundvattennivåer och följande restriktioner är möjligheten till avdrag på hyran. Som Hem & Hyra tidigare har berättat kan du som hyresgäst ha rätt till hyresreduktion om du inte kan diska och duscha som vanligt.

Annons

Enligt Hyresgästföreningens jurist Johan Candler bör utgångspunkten vara att hyresgäster som inte har tillgång till vatten för normalt hushållsbruk har rätt till rimlig hyresreduktion – oavsett vad orsaken till bristen är. Något som du kan läsa mer om här.

SGU – statens geologiska undersökningar genomför kontinuerliga mätningar av vattennivåerna. Nästa rapport kommer i slutet av augusti och publiceras på sgu.se

Läs också Träd i skorsten och farliga lekplatser – Hyresgästföreningen vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella" Bostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.