Annons

Gotlandshem rustar för vattenbrist

Gotland Missfärgat kranvatten och duschar som inte gick att använda. Förra sommaren drabbades flera hyresgäster av vattenbristen på Gotland, en situation som Gotlandshem hoppas kunna undvika i år.

Förra sommaren fick region Gotland ta till drastiska åtgärder för att hantera situationen med vattenbrist på ön. Förutom att införa bevattningsförbud beslutade regionen även att sänka vattenledningstrycket i bland annat Visby och Slite. Ett beslut som påverkade flera av Gotlandshems hyresgäster bland annat ett område i Visby där de boende tidvis inte kunde använda duscharna.

— När vattentrycket sänktes så lossnade avlagringar i rören, vilket gjorde att vattnet blev missfärgat och att det tog tid att spola bort det. På några andra ställen ledde det till problem med leveransen och att vattentrycket blev för lågt, säger Arild Kleven, marknadschef på Gotlandshem.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

Även i år har regionen infört bevattningsförbud, vilket innebär att det inte är tillåtet att vattna med vattenslang, fylla sin pool eller tvätta bilen med kranvatten. Den som inte följer förbudet riskerar att få vattnet avstängt. Inför sommaren finns även planer på att sänka vattentrycket igen.

Annons

— Vi har att förhålla oss till vad regionen beslutar, men den indikation som vi har fått är att man klarar sig med en lägre trycksänkning i år. Det gör att vi är hoppfulla att det inte blir samma problem som förra året. Skulle man uppleva problem är det viktigt att man hör av sig så fort som möjligt till oss, så får vi ta det vidare till regionen, säger Arild Kleven.

För Gotlandshems del innebär bevattningsförbudet och vattenbristen flera utmaningar. För att hålla grönområden och nyplanteringar i liv har bolaget placerat ut 40 stora tunnor runt om i Visby för ut för att samla in regnvatten. Även en traktor med vattenvagn har hyrts in för att bevattna de olika grönytorna med regnvatten och råvatten, så kallat orenat dricksvatten.

Annons
Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

— Det handlar om att vattna nyplanterade träd, planteringar och nya gräsmattor. Det är runt om i hela Visby, men absolut mest i Adjutanten, förklarar Fanny Olsson, som arbetar med bevattningen hos Gotlandshem.

Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.