HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Går det att göra renoveringarna i Eriksberg på annat sätt?

Uppsala Hallå där Irene Molina, professor i kulturgeografi vid Institutet för bostads- och urbanforskning, som ikväll, torsdag, deltar i ett panelsamtal i Eriksberg om miljonprogramsrenoveringar. Skulle det gå att göra renoveringarna i Eriksberg på ett annat sätt än i Gränby och på Kvarngärdet?

– Ja, självklart. Till att börja med kan man utgå från andra principer, där syftet inte i första hand är att höja hyran, utan att de som bor i området ska

kunna bo kvar. Det är i sin tur beroende av det andra; att de boende involveras tidigare i processen. Något annat man kan förändra är finansieringsformen, hur mycket man ska förändra och vem som ska betala. Jag tycker att det är ganska orimligt att lägga hela kostnadsbördan på den hyresgäst som bor där just nu. Och som det är nu finns det varken en kommunal plan eller tydliga statliga riktlinjer. Det är väldigt fritt för hyresvärden att bestämma precis allting. Bostadspolitiken har verkligen lyst med sin frånvaro.

Är syftet med renoveringar i dag verkligen att höja hyran?
– Det ser så ut i alla fall. Det har inte gjorts någon undersökning där man har frågat hyresvärdarna om det och förmodligen skulle man ändå inte få de svaren om man ställde frågan. Men det finns en massa indirekta sätt att nå slutsatsen att ett syfte har varit att höja hyran, om man tittar på systematiken, hur det har skötts och hur många som har fått flytta. Och det är förstås rationellt ur ett ekonomiskt perspektiv för ett bolag. Därmed inte sagt att alla hyresvärdar har haft det som utgångspunkt.

Annons
Läs ocksåKontraktet var ”felskrivet” – Nicholas hyra chockhöjdes: ”Jag blev lurad”Nicholas Moga, hyresgäst hos Burlövsbostäder i Arlöv, tittar ut från sin balkong.

Kan du ge något exempel på en hyresvärd som har tänkt på ett annat sätt?
– Ja, till exempel Knivstabostäder. Knivsta är en kommun där man uttryckligen har sagt att här ska folk inte behöva flytta. Så här långt ser det ut att gå bra.

Hur tror du att Uppsala kommer att ha förändrats när alla bostäder från miljonprogramsåren har blivit renoverade?
– Det där är ett frågetecken. Uppsala är en så mycket mindre stad än Stockholm att de alternativ inom staden som erbjuds hyresgäster som inte har råd med den höjda hyran är mycket färre. Det har skapats någon slags karusell där de som vill bo kvar i Uppsala har flyttat mellan de områden som ännu inte renoverats, men någon gång kommer det alternativet inte att finnas längre. Förmodligen kommer folk tvingas flytta utanför staden och utanför kommunen. Jag hoppas att vi inte befinner oss i ett tillstånd där hemlösheten kommer att öka, men när alternativen blir färre och färre är det risken.

Annons
Fakta: Panelsamtal om renoveringar

Panelsamtalet om miljonprogramsrenoveringar och dess sociala följder hålls ikväll, torsdag 16 mars, kl 19 i Eriksbergsskolans aula. Deltar gör förutom Irene Molina, professor i kulturgeografi, även Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder och Åse Richard, som representerar föreningen Alla ska kunna bo kvar. Moderator är Mattias Rosendahl. Fri entré och föranmälan till eriksbergsbiblioteket@uppsala.se eller 018-727 54 38. Arrangörer: Eriksbergsbiblioteket och Alla ska kunna bo kvar.

Läs också Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter” Får lämna stadsvåning efter konflikt om marmorhandfat Hyresjuristens råd: Gör så här om du betalar för hög hyra Kommunen vägrar sänka Helges hyra – betalar en tusenlapp mer än grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.