Hallå?! Vuxna – var är ni?
Zeljko Ilic på Hyresgästföreningen i Örebro är besviken. Och självkritisk. Han talar om ett stort misslyckande. Två år i rad har han varit med och arrangerat Nattfotboll i Oxhagen och ett år i Vivalla och Brickebacken. Fotbollen är ett sätt att under sommarmånaderna försöka minska stök och bråk i områdena, som fallit väl ut. Ändå är Zeljko besviken.
– Det gick åt helvete. Vi engagerade 100-tals ungdomar och fick deras respekt. Men när vi bad föräldrarna om uppmärksamhet, kom inte en enda, säger Zeljko Ilic.
Enligt Zeljko behövs föräldrar och vuxna.
– Vi kan göra en sommar lugn med våra aktiviteter. Men på längre sikt måste vi göra vuxna mer engagerade i vad som händer i området. Vi kan inte ha barn i 12-13-årsåldern som är ute till sent på kvällen och kastar sten. För att förändra sådant behövs vuxna.
Det hänger ett regn över Oxhagen kvällen då Hem & Hyra besöker nattfotbollen. 70 barn spelar ändå. Runt planen står fem vuxna. En är pappan Alex Ciray.
– Se här, säger han och gör en svepande hand ut över planen: alla Oxhagens barn är här – men hur många procent av föräldrarna? Var är alla föräldrar vars barn går fel väg?! Jag vet småbarn som springer ärenden åt knarklangare. De får 20 kronor för att leverera. De är de bästa kurirerna för polisen tror aldrig att ett barn gör sånt och låter dem vara. Och vissa föräldrar tycker inte att det är så farligt. De får ju 20 kronor att köpa godis för – men det är farligt! Vi vuxna måste säga i från tidigt. Jag vill visa mina barn att jag aldrig accepterar sådant och därför är det viktigt att jag är med på sådant här, även om det regnar, säger han bestämt.
Danar Mahdi är fortfarande ett barn, men beskriver hur han ofta ser polisbilar i området och hur han och pappa en gång råkade gå förbi när några ungdomar kastade sten på rutor. Han förstod att det var allvar när pappan sa att Danar inte fick filma. Det kunde bli farligt.
– De yngsta var i min ålder, men de flesta som gör sånt är äldre. Det är som om vissa föräldrar inte bryr sig. Om jag hade gjort så – wooooo!! säger han och himlar med ögonen:
– Mina föräldrar hade blivit galna!
Nasra Shlik Abdulkadir och Elin Andersson är mammor till tre respektive två barn och har valt att engagera sig i bostadsområdet Vivalla i Örebro. De är med i en arbetsgrupp inom Hyresgästföreningen som ordnar allt från nattvandringar till läxläsning. Enligt dem behöver vuxna kliva fram – även när det skaver.
– Vi har ett ordspråk som säger: ”Den lilla kamelen går i den stora kamelens fotspår”. Vuxna måste vara förebilder, säger Nasra och berättar att det blivit lugnare i området sedan fastighetsägaren Västerporten anställde några kvinnor som centrumvärdar. Samtidigt tycker Nasra att det är synd att det ska behövas ekonomisk ersättning, och att inte drivkraften finns ändå.
– Många tror att vi får pengar från Hyresgästföreningen för det vi gör, men det är inte därför man engagerar sig. Lönen är ett tryggare område och avlastning – eftersom man vet att fler håller koll på barnen.
Elin Andersson håller med och säger att det är viktigt att sätta gränser både mot egna och andras barn.
– Jag tror att människan har ansvar både för vad hon gör – och inte gör.
Men Nasra och Elin har också en förståelse för att vuxna ibland inte orkar.
– Jag menar vem har inte någon gång suttit hemma och inte orkat vara förälder? Utan bara liksom: ”ta en red bull till middag och gör vad du vill!” Så tror jag alla föräldrar känner ibland, men det är också därför det är viktigt att vuxna vågar säga till andras barn – OCH att föräldrar kan ta det som en hjälp inte se det som ett hot eller kritik när andra säger till de egna barnen. Jag skulle vara tacksam, säger Elin.
Det här är Nasras och Elins tips på engagemang som kan göra skillnad:
STEG 1:
•Hälsa på grannar och lär dig namnen på barn och vuxna i ditt trapphus och på din gård.
•Engagera dig i dina egna barn och ställ frågor.
•Gå ut! Det måste inte vara på kvällen om det känns otryggt.
•Bor du inte där men vill göra skillnad? Åk dit. Handla, ät, ta en promenad. Hälsa på dem du möter.
STEG 2:
• När du går ut i området: prata med människor med bakgrund i olika nationaliteter.
• Våga säga ifrån när du ser ungdomar som gör saker som inte är okej. Men kom ihåg att inte bara vara negativ utan våga också ge beröm.
• Prata med andra vuxna om vilka regler ni har i er familj för att inte bli utspelad med ”Alla andra får ju…”.
STEG 3:
•Gå med i en förening eller arbetsgrupp som jobbar med ungdomar. Läxläsning, nattvandring eller idrott.
•Skapa en egen arbetsgrupp med andra vuxna.
•Bor du inte i området, överväg att flytta dit.
•Skapa ett kontaktnät med andra föräldrar och ta hjälp och stöd av varandra.