HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Halländsk barnfamilj utan bostad

Varberg En kvinna med hemmaboende barn får inte bo kvar i sin lägenhet efter att hyran betalats för sent upprepade gånger. Det hjälper inte att skulden hos Varbergs Bostad nu är reglerad.
Foto: Gry Ellebjerg

Kvinnan har bott i lägenheten i närmare tio år. Sedan våren 2015 har hyrorna varit sent inbetalade närmare 30 gånger.

I januari 2018 skickade den kommunala hyresvärden Varbergs Bostad ett rekommenderat brev där kvinnan uppmanades att betala i tid. Trots det kom även majoriteten av hyrorna för första halvåret sent, som mest 44 dagar efter sista betalningsdag.

Läs ocksåBlåste folk med hyreserbjudande - åker ur sin lägenhet för gott

Varbergs Bostad ville säga upp kontraktet och vände sig till hyresnämnden för att få igenom kravet.

Under sammanträdet gav hyresgästen sin sida av saken. Kvinnan vill bo kvar. Hon bor i lägenheten med sina barn, ett av dem är underårigt. De har ingen annanstans att ta vägen och blir bostadslösa om avtalet upphör.

Hyresgästen kände inte till att hyrorna betalades för sent och har inte sett något rekommenderat brev från värden. Hennes tidigare partner skötte räkningarna. Sedan hon tog över ansvaret har hyrorna kommit in i rätt tid och hon har i dag ingen hyresskuld.

Läs ocksåFlyttade till Tyskland – hyrde ut svart och tog ockerhyra

Men att kvinnan litade på att hennes man skötte hyresinbetalningarna är ingen giltig ursäkt enligt hyresnämnden. En av hyresgästens viktigaste plikter är att betala hyran i tid. Det ansvaret kan inte överlåtas på någon annan. Kvinnan och hennes barn får därför inte bo kvar.

Hyresnämndens beslut överklagades inte och har nu vunnit laga kraft.

Hem & Hyra har förgäves sökt Varbergs Bostad för en kommentar.

Läs ocksåParter oense om mögel i lägenhet

LÄS MER:
Avhysningar ett misslyckande
Humanitära skäl ifrågasätts

Läs också Efter Vänersborgsvräkning - Nu agerar Hyresgästföreningen Bedragare vägrar flytta – fortsätter blåsa bostadssökande

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.