HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Avhysningar ett misslyckande”

Varberg I fjol vräktes 24 halländska hyresgäster på grund av hyresskulder. Men genom snabb, personlig kontakt kan värden spara både pengar och lidande.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
I Halland vräktes förra året 24 hyresgäster på grund av hyresskulder. I värsta fall räcker det att ha missat någon enstaka hyra.

Hyresskulder är den vanligaste orsaken till att bli vräkt. Förra året drabbades sammanlagt över 320 västsvenska hyresgäster i Halland och Västra Götaland. Ett 30-tal av dem hade hyresskulder på minst 50 000 kronor. Men var femte hushåll var skyldiga sin värd 5 000 kronor eller mindre, visar Kronofogdens statistik.

Rent juridiskt räcker det faktiskt med att du blir en ynka vecka sen med hyran för att din värd ska ha möjlighet att säga upp kontraktet. Allra först krävs dock ett beslut i hyresnämnden, tingsrätten eller hos Kronofogden som slår fast att du måste flytta.

Läs ocksåHyresgäst eldade upp grannens barnvagn och kokade "raketbränsle" på spisen

Hyresvärden kan sedan be Kronofogden om hjälp att vräka, eller avhysa, den som inte betalar sin skuld eller flyttar frivilligt. Det är bara Kronofogden som får lov att avhysa folk från deras bostad. Det sker på en i förväg angiven dag. Då töms lägenheten och låset byts ut.

Hos den kommunala hyresvärden Varbergs Bostad är det varje månad ungefär 25 hushåll som halkar efter med hyran – en halv procent av bolagets hyresgäster.

– Vi försöker alltid rädda dem vi kan. Samtidigt kan ju inte folk bo kvar gratis. Alla avhysningar är ett misslyckande, för samhället men också för oss. Att förlora sin fasta punkt i tillvaron påverkar ju väldigt mycket, säger förvaltare Henrik Svensson.

Läs ocksåSkyllde på att han varit otrogen – slipper bli vräkt

Varbergs Bostads strategi är att få så många som möjligt att betala hyran via autogiro eller e-faktura, samt att ge uppskov endast i undantagsfall. Nära samarbete med socialtjänsten är också viktigt: nyligen slapp bolaget vräka en barnfamilj som fick hjälp med sin hyresskuld.

Henrik Svensson konstaterar att många skäms över att inte kunna betala sin hyra. Därför låter de tiden gå, trots att de faktiskt kan ha rätt till hjälp från samhället. Men att dra på sig hyresskulder, eller än värre bli vräkt, vill Henrik Svensson verkligen varna för. Effekten varar i flera år.

– Det är bland de värsta anmärkningarna man kan få. Ingen hyresvärd vill ta i dig med tång.

Läs ocksåBarnfamilj tvingas flytta efter många sena hyror

LÄS MER
Västra Götaland: Hundratals västsvenskar vräks på grund av hyresskulder
Göteborg: De räddar ofta kontraktet – framgångsrikt samarbete mellan Poseidon och socialtjänsten

Fakta: Uppsagd eller vräkt?

Obetald hyra kan vara skäl för uppsägning. Reglerar du skulden snabbt kan du ändå få bo kvar.
Om hyresgästen inte betalar eller flyttar kan värden begära hjälp med avhysning – vräkning.
Hyresskulder gör det ofta mycket svårt att få ny bostad hos andra värdar. Att bli vräkt är än värre.
Kan du inte betala din hyra? Kontakta din värd omedelbart. Kanske kan ni tillsammans hitta en lösning så att du kan bo kvar.

Läs också Så kan vi hindra att människor med psykisk ohälsa vräks Stig spelar musik och sjunger - efter 34 år som hyresgäst är han inte längre välkommen
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.