HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Humanitära skäl ifrågasätts

Varberg De humanitära skälen anses inte tillräckliga. Allmännyttiga Varbergs Bostad överklagar hyresnämndens beslut att låta en funktionshindrad man behålla sin lägenhet.

Det var i februari som Hem & Hyra berättade om en funktionshindrad i Varberg som fått klartecken av hyresnämnden att behålla sina dubbla hyreskontrakt. Detta sedan mannens hyresvärd velat säga upp hans kontrakt i Varberg, eftersom han så sällan var där.

Mannen är sedan länge folkbokförd i en servicelägenhet på annan ort. Men lägenheten i Varberg, som han hyr sedan många år, är enligt uppgift ändå den plats han kallar ”hemma”.

Läs ocksåUppsagd får bo kvar i 1,5 år extra

Hyresnämnden bedömer visserligen att värden i sak kan ha fog för uppsägningen. Men i detta särskilda fall anses humanitära skäl väga tyngre. Den som på obestämd tid tvingas lämna sitt hem för ett vårdboende ska så långt det är möjligt ha chans att behålla sin vanliga lägenhet, resonerar nämnden.

Det duger dock inte för hyresvärden, det kommunala bostadsbolaget Varbergs Bostad. I stället har bolaget valt att överklaga beslutet till Svea hovrätt.

Bland annat anser bolaget, stick i stäv med hyresnämndens bedömning, att hyresgästen saknar ”skyddsvärt intresse”. Enligt vd Ulf Hofstedt var det självklart att driva fallet vidare.

Läs ocksåHyresgäst får nya köksluckor i stället för uppsägning

– För oss är det ett ganska enkelt ärende. Vi anser att hyresnämnden har fattat ett felaktigt beslut. Lägenheten är ett semesterboende för släktingar, och dessutom har det förekommit störningar. Det är ingen situation vi är beredda att stötta, med den bostadsbrist vi har med upp till 400 sökande på varje lägenhet. Det hade varit helt andra förutsättningar om mannen ställts på bar backe. Men det är ju inte så att han blir utan boende. Detta är inte hans bostad, och har inte varit under lång tid, säger Hofstedt.

Vilket ansvar har ett allmännyttigt bostadsföretag för hyresgäster i särskilt utsatta situationer?

– Vi har ett långtgående socialt ansvar som vi är fullt medvetna om. Det är ett av våra huvudsakliga uppdrag, och vi är socialförvaltningens främsta samarbetspartner i Varberg. Men just i detta fall delar vi inte hyresnämndens uppfattning.

Läs ocksåSkickade hundratals klagomål – var nära att mista bostadenHänder skriver på tangentbord.

Enligt Hyresgästföreningen, som företräder mannen, är det nära släktingar som tidvis har bott i lägenheten. De har varit på plats i syfte att hjälpa mannen och göra det möjligt för honom att vistas där.

När Svea hovrätt tar upp fallet är ännu inte bestämt.

Läs också Förlorar hyreskontraktet efter bråk med ex-man Hyresgäst har rätt till fungerande toalett

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.