Annons

Robert fick med sig hela hyreshuset i flytten

Kiruna När flyttlasset gick för Robert Kettunen i Kiruna var det inte bara han som flyttade. Hela hyreshuset kom efter på en lastbilstrailer. "Man brukar ju veta precis vad man ska se när man tittar ut på morgonen. Nu är utsikten helt annorlunda så det är lite konstigt", säger han.
Foto: Ulrika Vallgårda / Kiruna kommun / Montage
Robert Kettunen i Kiruna blev tvungen att lämna sin lägenhet när hela hyreshuset han bodde i skulle flyttas på grund av gruvans utbredning under jord. Nu har flyttat in i sin gamla lägenhet igen men har fått en helt ny utsikt.

Robert Kettunen, 43 år, hade hunnit bo två år i sin lägenhet på Gruvfogdegatan när han fick reda på att huset låg i den del av Kiruna som skulle rivas.
– Det var tråkigt på sätt och vis, men samtidigt fick jag besked om att huset skulle flyttas och att jag kunde få tillbaka min gamla lägenhet igen.
I samband med avvecklingen av nuvarande centrum har länsstyrelsen, kommunen och LKAB kommit överens om att flytta 40 hus av kulturhistoriskt värde.

Ett av Kirunas äldre hus, Länsmansbostaden, flyttas till ett nytt område,. Bilden togs 2017,

Huset som Robert Kettunen har sin tvårumslägenhet i är ett av Kirunas så kallade bläckhornshus. De känns igen på det karakteristiska plåttaket som sluttar åt fyra håll och är välvt nertill, vilket är praktiskt under de snörika vintrarna. Husen ritades av den på sin tid berömde arkitekten Gustaf Wickman som verkade runt förra sekelskiftet. Allra mest känd är han för Kiruna kyrka.
Robert Kettunen fick en nyproducerad lägenhet där han bodde under tre år. En dag när han var på sitt jobb som chaufför i gruvan såg han sitt gamla hus rulla förbi på vägen ut mot Luossavaara och nybyggda Lotten Erikssons gata.
– Det var intressant att se.
När erbjudandet kom i mars i år valde han att återvända till sin gamla lägenhet.

På nybyggda Lotten Erikssons gata i Kiruna står flyttade hus från den gamla stadskärnan sida vid sida med nyproducerade hyreshus. Robert Kettunens lägenhet ligger i bläckhornshuset längst till höger.

Tidigare låg huset mitt i annan bebyggelse nära centrum och den hårt trafikerade vägen E10, så för honom är det ett lyft att både han och huset har fått ny adress. Utsikten mot fjällvärlden ända bort mot Kebnekaise är svårslagen. Dessutom är lägenheten renoverad med nya fönster och golv.

Robert Kettunen hyr lägenhet i ett så kallat Bläckhornshus. Flera av dem har flyttats till ett nytt område i Kiruna på grund av gruvans utbredning under jord.

Många som har fått samma erbjudande som han har valt att stanna i de moderna ersättningslägenheterna de har blivit erbjudna.
– Men jag tycker att äldre hus har sin charm och hyran är lägre.
I Kiruna är det LKAB som äger många av hyreshusen, vid sidan av den kommunala allmännyttan, något som är lite ovanligt i ­Sverige. Det var den förste gruvdisponenten, den legendariske Hjalmar Lundbohm, som ansåg att kommunens stora arbetsgivare skulle ta ett helhetsansvar för sam­hället och invånarna och sedan har ­traditionen fortsatt. Nu har LKAB dessutom ett avtal med Kiruna kommun, så att om de river 100 lägenheter, måste de bygga 100 nya. Cirka 1 000 nya ­hyresrätter ska byggas i Kiruna och ersätta de gamla.

Annons
En stor del av Kiruna stadskärna har eller kommer att rivas de närmsta åren. Ett nytt centrum byggs några kilometer bort.

Tjabba Nordanfjäll på LKAB är projektledare för husflyttningarna, av vilka hittills 14 är avklarade.
– Kyrkan blir ju le grande finale år 2026, säger han.

Kiruna kyrka, ritad av Hjalmar Lundbohm, ska flyttas 2026.

Först kapar de el, vatten och avlopp. Sedan tar de upp ett hål i stengrunden så att de kan få in balkar under huset och gräver en väg under.
– Förenklat beskrivet så lyfter vi därefter upp hela huset med domkrafter och kör in en trailer under. När vi kommer fram gör vi allt i motsatt ordning, förklarar han.

Sofi Björnström, fastighetsskötare och Tjabba Nordanfjäll, projektledare på samhällsomvandlingen, visar det nya området där flera kulturbyggnader har placerats. Längre bort på bilden syns också ett helt nybyggt hyreshus där hyresgäster som tvingas flytta kan få en ersättningslägenhet.

Utmaningen är egentligen inte att frakta husen, utan att bereda plats för dem på vägen, där de ­måste ta ner stolpar, broräcken med mera.
Hur mycket kostar det att flytta husen?
– Vi får inte gå ut med någon siffra, men det är väldigt mycket pengar. Det hade varit billigare att bygga nytt. Men det här gör vi för att bevara Kiruna för nya generationer, så de kan se var farsan och morsan växte upp.

Annons
Gruvan närmar sig Kirunas gamla centrum mer och mer och gör att det inte går att bo där det tidigare har gått att bo.

Eva-Lisa Eriksson, boendeutvecklare vid Hyresgästföreningen i ­Kiruna, berättar att de tidigare har gått runt och knackat dörr för att ta reda på hur hyresgästerna upplever att tvingas flytta.
– Många, framförallt äldre, var lite oroliga. Men efter avtalet vi tog fram har oron försvunnet och de är mycket mer positiva.
Avtalet mellan Hyresgäst­föreningen och LKAB innebär att hyresgästerna får sex fria ­månadshyror om de står för ­flytten av bohaget själva eller tre fria månadshyror om LKAB ombesörjer flytten.

Det byggs för fullt i Kiruna för att ersätta alla de gamla husen som måste rivas.

De första åren får de hyran ­subventionerad enligt en hyrestrappa och i nyproduktion finns ett tak på hyran för de som ­kommer från ett omflyttningsområde.

Fakta: Stadsomvandlingen

• En stor del av Kirunas stadskärna rivs eftersom det inom loppet av några år kommer att ligga i rasriskområdet då gruvan breder ut sig under jord.
• Ett nytt centrum byggs 4,5 kilometer österut, vägar dras om och nyanläggs.

Läs också Guide till hemförsäkringar Nybyggaranda på fjället när folk flyr Malmbergsgruvan Idyllen som blev en spökstad 600 nya hyreslägenheter i Kiruna – inom loppet av tre år 120 lägenheter rivs i Kiruna Arkitekter tävlar om Kirunas nya centrum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.