Annons

120 lägenheter rivs i Kiruna

Kiruna De tre kallställda höghusen på Terrassgatan i Kiruna ska rivas. Därmed försvinner 120 lägenheter från en stad med akut bostadsbrist. - Det finns inget vi kan göra, husen är för förstörda för att kunna tas i bruk igen, säger Tomas Eriksson, vd på Kirunabostäder.
Kirunas högst belägna hyreshus ska rivas. Kirunabostäder har fått ägaren, Kiruna kommuns, uppdrag att ta in anbud på rivningen.
 
– Ja, det stämmer vi har gått ut med en anbudsförfrågan, men det är inget politiskt beslut taget ännu, säger Tomas Eriksson, vd på Kirunabostäder.
 
Husen, tre stycken med totalt 120 lägenheter, kallställdes för många år sedan. Under årens lopp har det spekulerats i om det går att ta husen i drift igen, speciellt de senaste åren med den akuta bostadsbrist som Kiruna befinner sig i. En försäljning har även varit aktuell men ingen köpare hittats.
 
– Att riva dem är helt rätt. Visst har vi utrett möjligheterna att ta dem i anspråk igen, men då skulle vi tvingas slå sönder dem helt. Lägenheterna är helt enkelt i ett skick som inte är ekonomiskt försvarbart att renovera. Dessutom finns myndighetskrav i dag, till exempel för hissarna, att vi hade varit tvungna att slå sönder trapphusen för att bygga större hissar, säger Tomas Eriksson.
 
Genom anbudsförfrågan kommer Kirunabostäder att kunna presentera ett beslutsunderlag på vad det skulle kosta för kommunen att riva husen. Kommunen har ju redan vid kallställningen fått pengar från Statens Bostadskreditnämnd för ändamålet.
 
Till sommaren ska husen vara rivna om de politiska besluten tas. Tomas Eriksson tror att det kan finnas ett intresse för att bygga nytt på tomten.
 
– Det är ju Kirunas bästa läge och därför en mycket attraktiv mark som inte kommer att påverkas av gruvdriften under ett långt tag framöver.
 
I anslutning till rivningen av Terrassenhusen kommer även halva Ormen Långe i Svappavaara att gå samma öde till mötes. Också den delen av det hyreshus, som ritades av aritekten Ralph Erskine, är kallställd.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Lennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flytta Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" Klagade för mycket - nu ska hela rasket rivas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.