HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Arkitekter tävlar om Kirunas nya centrum

Kiruna Kiruna kommun utlyser en arkitekttävling för att få in förslag till hur gruvstadens nya centrum ska se ut.
Foto: Anneli Lundmark
Vid den blå skylten i förgrunden ska det nya Kiruna centrum anläggas.

Om ungefär tio år kommer de centrala delarna av Kiruna att beröras av LKAB:s gruvbrytning. Sättningar och rörelser i marken gör att Kiruna måste bygga upp en ny stadskärna. Redan inom loppet av fem år kommer exempelvis stadshuset att falla över för rasrisken.

Nu hoppas Kiruna kommun att en arkitekttävling ska hjälpa till att forma stadens nya centrum. Därför bjuder kommunen, i samarbete med Sveriges Arkitekter, in till en arkitekttävling öppen för arkitekter från hela världen.

Läs ocksåTusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland

I en första tävlingsomgång får arkitekterna möjlighet att kvalificera sig för tävlingen. En jury, bestående av arkitekter och kommunal chefer, ska sedan välja ut tio tävlande som får lämna varsitt förslag som ersätts med 400 000 kronor. Förslagen ska ställas ut för att ge Kirunaborna möjlighet att lämna in synpunkter. Tävlingen förväntas vara avgjord inom ett år.

Förra året beslutade kommunen att Kirunas nya centrum ska ligga cirka tre kilometer nordöst om nuvarande centrum. Området ligger mellan kyrkogården, och Tuolluvaara och stora delar av det är det nedlagda gruvindustriområdet i Tuolluvaara. Området är 40 hektar stort.

Läs också Jättesatsning kräver snabbt bostadsbyggande Sommarprataren Svante Lindqvist: "Malmberget genomsyrar allt" Robert fick med sig hela hyreshuset i flytten Två nya sexvåningshus byggs i Gällivare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.