HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

600 nya hyreslägenheter i Kiruna – inom loppet av tre år

Kiruna Kirunabostäder garanterar ny bostad till hyresgäster när staden flyttas. Bostadsbolaget måste nu fixa fram 600 nya hyreslägenheter inom tre år.
Foto: Illustration: Kirunabostäder
Kirunabostäder satsar på att tillföra 600 nya hyreslägenheter inom loppet av tre år. Uthyrningen på bolagets nya kvarter på Gamla Skjutbanan pågår just nu.

Inom ett år planeras de första 300 lägenheterna stå klara. I området som kallas Kvarter 1 i Kirunas nya centrum byggs 62 nya lägenheter, och dessutom byggs 68 lägenheter på gamla skjutbaneområdet. På området Tallplan strax utanför centrum kommer bolaget renovera 58 lägenheter. Utöver det så tillkommer cirka 60-70 lägenheter i gamla Vilan, som bolaget har byggt om och moderniserat.

Under hösten/vintern 2022 kommer Kirunabostäder även bygga 300 nya lägenheter i ett samarbetsprojekt med LKAB.
– Eftersom en stor del av Kiruna ska flyttas tre kilometer österut så måste vi bygga minst lika många lägenheter som försvinner, gärna fler än så. Det är det vi gör, säger Tomas Stålnacke, projektledare på Kirunabostäder.

Läs ocksåGöteborg skulle bli ett föredöme – nu ligger idén om hyrestak i frysboxenManne Lodmark, 27, sparar i dag tusentals kronor i hyra tack vare att Göteborgs politiker begränsade hyresnivån när de anvisade marken för tio år sedan. Men byggnadsnämndens ordförande i Göteborg, moderaten Hampus Magnusson (till höger), tycker inte att modellen fungerar. "Det är farligt att ge sig på den typen av socialistiska lösningar", säger han.

I nuläget har bolaget en varierande kö. Enligt Tomas Stålnacke kan det i de populäraste områdena vara kö i upp till 15 år för att få en lägenhet. Så när Migrationsverket tidigare i år lade ner sin verksamhet i Kiruna skapades en möjlighet för bolaget att komma ut med ytterligare 97 lägenheter på bostadsmarknaden.
– De lägenheterna kommer att komma väl till pass. Vem som helst ska ha möjlighet att hyra dem så de kommer ligga på en bra hyresnivå, säger Tomas Stålnacke.

Förra året planerade bolaget för en investeringsbudget på fem miljoner kronor under 2019, men därefter fick bolaget tillbaka lägenheterna från Migrationsverket. Då tvingades Kirunabostäder utöka investeringsbudgeten till 15 miljoner, för bara renovering av dem.
Hur ser budgeten ut för de övriga satsningarna?
– Det är gigantiska pengar det handlar om, men i och med att LKAB köper vårt gamla bestånd så gör vi en bytesaffär också. Det är väldigt speciellt det här eftersom staden ska flyttas, säger Tomas Stålnacke.

Under hösten påbörjar Kirunabostäder renoveringen av Migrationsverkets gamla lägenheter och uthyrningen på kvarteret Skjutbanan pågår just nu. Sommaren 2020 planeras uthyrningen av lägenheterna på Kvarter 1 starta och inflyttning där beräknas bli under hösten eller vintern. På kvarteret Tallplan är det inflyttning redan i höst och där är alla lägenheter redan uthyrda.
– Det är gasen i botten så det är bara att hålla i hatten, säger Tomas Stålnacke.

Läs ocksåLuleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt
Läs också Livias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betala Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Stödet som ger miljonärer lägre hyra – så spenderades statens bostadsmiljarder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.