Annons

Han startade insamling för branddrabbade hyresgäster

Orust Exakt två månader har gått sedan storbranden i Henån då 14 hyresgäster miste sina hem. Tack vare snabbtänkte Orustbon Henrick Eriksson kunde många snabbt få hjälp med det nödvändigaste.

På trettondagsafton brann ett hyreshus i Henån på Orust. Många förlorade sina hem och tillhörigheter.

Henrick Eriksson, själv bosatt på ön, hörde om storbranden på nyheterna samma kväll. Han har tidigare drivit en butik i Henån, och hade fortfarande den tomma lokalen kvar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– En av mina anställda ringde, och vi började se över vad vi kunde göra redan på söndagsmorgonen. Jag är en doer, funderar sällan på om man borde. Så vi körde i gång redan på måndagen, säger han.

Idén om en insamling i den gamla butikslokalen spreds i sociala medier, både via butikens konton och medarbetarnas egna. Och Orustborna var snabbt redo att hjälpa till.

– Folk delade våra inlägg i sociala medier. Det gick väldigt fort. Första dygnet hade 17 000 sett inlägget på Facebook. Vi fick över 150 delningar, säger Henrick.

Annons
Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.

Både företag och privatpersoner ställde upp. Folk åkte och handlade för att kunna lämna in. På bara några dagar hade Henrick och hans kolleger fått ihop en mängd akuta förnödenheter: varma kläder, hygienartiklar, mat, sanitetsartiklar, djurtillbehör.

Till en början var det svårt att nå ut till dem som drabbats om att hjälpen fanns. Men några dagar efter branden kom den första personen till butiken.

– Att bara hjälpa en var fantastiskt. Och sedan kom fler. De var så tacksamma att det inte går att beskriva. Det har varit mycket gråt, men också mycket glädje. Vi har hjälpt 17 personer, tror jag, med allt ifrån sänglinne och frotté till jackor och hundbajspåsar.

Läs ocksåDomstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat"Anette Ahlrot vann i hyresnämnden - slipper barnfamiljer som grannar

För Henrick och hans medarbetare blev den en intensiv januarivecka. Men han tycker att det var värt varenda sekund, ”en snabb sak som måste göras”.

Annons

– Någon tidning ville kalla mig vardagshjälte. Men jag är bara medmänniska.

Enligt Orustbostäder som äger det branddrabbade huset har hittills tio av 14 drabbade hyresgäster fått erbjudande om ersättningslägenheter. Läs mer om storbranden här.

Läs också Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.