Annons

Jimmie och Jane miste sitt hem i storbranden på Orust

Orust Jimmie Karlsson och Jane Svärdh förlorade allt när hyreshuset i Henån på Orust brann ner på trettondagsafton. De saknade hemförsäkring, och måste nu börja om från noll. Än har de inte fått något besked om ersättningslägenhet.
Foto: Robert Betzehag/AnnaKarin Löwendahl
Ingen människa skadades i branden på Kaprifolvägen den 5 januari. Men 14 lägenheter totalförstördes. Flera av hushållen, bland annat Jimmie Karlsson och Jane Svärdh, saknade hemförsäkring.

Klockan var tjugo i åtta på trettondagsafton. Jane Svärdh halvsov i soffan på Kaprifolvägen och slötittade på tv i mjukisbyxor. På en tv intill spelade sambon Jimmie Karlsson tv-spel, avstängd från omvärlden i hörlurar och virtual reality-mask. Han kände inte röklukten.

Men Jane reagerade. När hon tittade ut genom fönstret spydde stora eldsflammor ut från grannen snett under. Jane slet åt sig en mobil, ringde 112. Fick med sig Jimmie och hunden ut i det rökfyllda trapphuset, bankade på grannarnas dörrar på vägen ner.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Vi tänkte inte någonting på materiella grejer. Jag fick med hans surfplatta och telefon, de låg på vägen och jag tänkte bara att vi måste kunna meddela oss om vad som har hänt, säger Jane.

Jimmies mobil och surfplatta kom med ut. Janes mobil och blodsockermätare dränktes i släckningsarbetet.

Branden spred sig blixtsnabbt. Ändå sprang Jimmie in i det brinnande huset två gånger till – först för att hämta katten, sedan för att ta jackorna i hallen. Det var sex minus ute.

– Men det var läskigt, jag såg nästan ingenting. Vek t-shirten några varv och andades genom den. Allt gick så fort. Jag tänkte inte riktigt.

Läs ocksåHyresgäster utan hemförsäkring drabbas värst när det brinner

Sedan kunde de bara se på medan rök, eld och vatten slukade lägenheten de bara hunnit bo i i knappt fyra månader.

– Då slog det mig, helvete, jag har ingenting kvar, bara det jag har på mig. Allt kommer att försvinna. Vad ska vi göra nu? Jag bara stod och grät, säger Jane.

Annons

Ingen människa skadades i branden. Men 14 lägenheter totalförstördes. Flera av hushållen, bland annat Jane och Jimmie, saknade hemförsäkring.

Läs ocksåKonsumentrådgivarnas tips – före och efter katastrofen
Jane Svärdh och Jimmie Karlsson flyttade in i sin nya etta i september förra året. De hade inte ordnat någon ny hemförsäkring innan storbranden i januari.

– Både jag och Jane lever på försäkringskassan. Vi har levt väldigt stramt och lånat pengar till höger och vänster. Vi hade försäkring där vi bodde innan, och hade pratat om att ordna med det i januari när bostadstillägget kom. Vi hade inte ens 100 kronor kvar på kontot när det här hände, säger Jimmie.

Nu har det hunnit gå två månader sedan eldsvådan på Kaprifolvägen. Jane och Jimmie har fått bo hemma hos Jimmies föräldrar i Hälleviksstrand.

Orustbostäder lovade tidigt nya hem till alla drabbade förstahandshyresgäster. Men Jane och Jimmie hyrde i andra hand av socialen, och har ännu inte fått något besked om nytt boende.

Tyska mellanspetsen Mimmi klarade sig undan lågorna. Nu är hon ett stöd för matte och husse.

Tvärt om uppger Jimmie att han nekats fortsatt hjälp vid ett möte med kommunen i februari. Detta trots att hans livssituation i övrigt är oförändrad, och att skälen för att få ett så kallat socialt kontrakt består.

– Allt de gjorde var att ge mig tips om hur jag söker privat, säger han.

Orust kommun vill inte kommentera Jane och Jimmies specifika fall, men säger att man nu för en dialog med Orustbostäder.

Annons

Orustbostäders vd Martin Hellgren uppger å sin sida för Hem & Hyra att kommunen kommer att få ersättningslägenheter med förtur på precis samma sätt som övriga drabbade hyresgäster.

– I dagsläget har vi kunnat erbjuda nya bostäder till tio av de 14 drabbade. Vår förhoppning är att samtliga drabbade skall fått erbjudande efter nästa månadsskifte.

Vad som orsakade branden på Kaprifolvägen har inte klarlagts. Polisen har lagt ned utredningen, men har konstaterat att branden i alla fall inte var anlagd.

LÄS MER
Konsumentrådgivare om hemförsäkring: ”Är helt utlämnad om man inte har det”

Hyresgäster utan hemförsäkring drabbas värst när det brinner

Fakta: Kontraktet brinner upp

De flesta hyresvärdar erbjuder branddrabbade hyresgäster en ny lägenhet, som efter branden i Henån.

Men det är inte självklart. Om en lägenhet brinner och inte längre kan användas förfaller även hyresavtalet, enligt gällande lagstiftning.

En regeringsutredning har föreslagit att drabbade ska ha rätt till en ny bostad om det är skäligt.

Läs också Var utomlands när hemmet brann upp – barnfamilj sägs upp ändå Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – måste betala 150.000 för diskriminering Femårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen ned

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.