Annons

Hyresgäster utan hemförsäkring drabbas värst när det brinner

Västra Götaland Flera storbränder har rasat i hyreshus i vinter. Många hyresgäster har blivit bostadslösa och värst drabbade är de som saknar hemförsäkring. Hem & Hyras granskning visar att vid storbranden i Skövde saknade hälften av hyresgästerna ett försäkringsskydd.

Hunden, katterna och en kasse ­kläder. Det är allt Minna Soirio och hennes barn har kvar. Nu får de ­bygga sig ett nytt hem, med nya saker. Men Minna hade i alla fall hemförsäkring. Det var långt ifrån alla som hade vid storbranden i Skövde i den 16 januari. Hälften av de drabbade hade ingen försäkring.

Minna Soirio är tacksam över att hon tecknade hemförsäkring. Den misstänkt anlagda branden på Södra Ryd tog allt familjen ägde.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Timmarna efter branden står Minna med sin kanin i famnen. Gaveln där hon och hennes barn bodde är värst drabbad i den huslängan. Hon inser nu att det lär dröja innan hon kan flytta tillbaka. Flera månader enligt värden.

Minna Soirio har bott i huset i många år med tre barn, katter, hund och en kanin. Men natten till måndagen den 17 januari förändrades allt. Hon såg på kvällen att det brann i grannhuset, men trodde det var lugnt. Men så spred sig elden blixtsnabbt via taket till huset där Minna bor.

Familjen tvingades lämna lägenheten. De lyckades få med sig katterna och hunden. Kaninen överlevde i lägenheten, men fick avlivas dagen efter. Sorgligt för familjen, men Minna Soirios säger att det viktigaste av allt var att alla människor i huset klarade sig oskadda.

Läs ocksåJimmie och Jane miste sitt hem i storbranden på Orust

– Allt gick så fort, så det kunde lika gärna ha varit människor som dött, säger hon.

Minna Soirios lägenheten var en av de värst skadade.

– Tack och lov att vi hade hemförsäkring, säger Minna Soirio. Jag förstår att det var många i husen som inte hade det.

Läs ocksåKonsumentrådgivarnas tips – före och efter katastrofen

Familjen fick snabbt ett hotellrum, genom försäkringsbolaget. Djuren fick hysas in hos vänner och bekanta i väntan på den evakueringslägenhet de nu bor i, inte långt från den branddrabbade.

Många frivilliga har erbjudit både möbler och husgeråd. Minna hoppas att den hjälpen också finns för dem som inte har försäkring och behöver det ännu mer än hon gör.

Annons

De boende fick fly hals över ­huvud när branden spred sig i Balders hyreshus på Södra Ryd. Sedan kom verkligheten ikapp 50 familjer: Att hitta ett nytt hem. Utan hemförsäkring är det upp till var och en att skaffa det som behövs, kläder, möbler. Ja, allt.
Hyresgäster i socialt utsatta områden, som just Södra Ryd i Skövde, är de som oftast saknar försäkringsskydd.

Men här var det ovanligt många, då hälften av de drabbade inte hade försäkrat sina hem. Lena Friberg, chef för socialtjänsten i Skövde, tror att det beror på att många var nyanlända och saknar kunskap.

I Västra Götaland saknar tio procent av de som bor i hyresrätt försäkringsskydd. Det visar Hem & Hyras genomgång.

Vid flera liknande bränder i Väst­sverige den senaste tiden har det visat sig att att det inte är självklart att alla har hemförsäkring. När en huslänga nyligen brann på Orust var det också flera som saknade försäkring.

Vem hjälper då den som står helt utan skydd?
– Vi, socialtjänsten, går in med det ­absolut nödvändiga, säger Lena Friberg.

Det är det mest akuta saker som hjälp till mat och lite kläder. Men det ­viktigaste är att alla får tak över huvudet.

– Mer kan vi inte göra, säger Lena Friberg.

Den som är oförsäkrad får själv stå för allt annat, från tandborstar till möbler. Och ännu värre är det om någon utan försäkring orsakat branden. Då kan hen få betala stora skadestånd.

Annons

Hem & Hyras genomgång visar att tio procent i hyresrätter i regionen inte har försäkring. Boende i bostadsrätt försäkrar sina hem till 100 procent, och villa ägarna till 99 procent. Bankerna har ofta krav på hemförsäkring för att medge lån.

Nu höjs röster för att det ska bli lag på hemförsäkring i lägenhet, ungefär som trafikförsäkring för bil. Jenny Rudslätt, hem- och villaexpert på försäkringsbolaget If föreslår att ­lagen ändras och att hyresvärdar får rätt att kräva att hyresgästerna har hemförsäkring.

Men Staffan Moberg, jurist vid Svensk försäkring tror inte på den lösningen.

– Den enskilde måste ta ett sådant ansvar, säger han. När det gäller trafikförsäkring är det för att skydda tredje part, om någon blir påkörd ska den ha ersättning.

Men det krävs information om hur viktigt det är att vara försäkrad, inte minst för nyanlända och de grupper som idag inte tecknar försäkringar.

Staffan Moberg menar också att försäkringsbolagen måste lansera sina billigare försäkringar, för boende med få ägodelar. Även de behöver ett gott försäkringsskydd, inte minst om om de råkar orsaka brand och riskera skadestånd.

Vanligaste orsaken till bränder i flerfamiljshus är en glömd spisplatta.

Läs också Förtur till bostäder för branddrabbade Orustbor 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.