Annons

Han tog fajten för lä­gen­hets­by­tet

Alingsås När barnen lämnat boet ville Thomas Bergh i Alings­ås byta till sig en mind­re och bil­ligare lä­gen­het. Men bo­stads­by­tet krävde fajt. Så här gjorde han när värden vägrade.

Ett par tre flytt­lå­dor är fort­fa­ran­de ouppac­kade och i hallen står en stor tav­la lutat mot väggen. Thomas Bergh har ny­li­gen bytt sin gam­la fy­ra­rums­lä­gen­het på 87 kva­drat vid Stora Torget mitt i Alings­ås mot en trea på 67 kvad­rat­me­ter strax utan­för cent­rum. Ett byte som sänkte hans hyra från 8 800 kro­nor till 4 300 i må­naden.

Den blå­vita IFK-fa­nan kom snabbt upp på sov­rums­väggen i Thomas Berghs nya lä­gen­het.

–Un­garna växte, blev stora och be­hövde inte bo hem­ma läng­re. Då kändes min för­ra lä­gen­het onö­digt stor och dyr. Dess­utom saknade den par­ke­ring. Det har jag chans att få här, säger Thomas Bergh.

Han lade ut en för­frå­gan på en bytes­sajt för Alings­ås­bor på nätet och fick napp. En fa­milj som hyrde hos det kom­mu­nala bo­stads­bo­laget Alings­ås­hem be­hövde flytta till nå­got större. Thomas och fa­miljen kom snabbt över­ens. Alings­ås­hem sa genast ja till by­tet. Men hos Thomas värd, Ber­til Olsson Bygg­nads AB, blev det nej.

Thomas Bergh

– Först sa de att deras po­li­cy var att säga nej till alla by­ten. Se­dan kom de med en mas­sa märk­liga ar­gu­ment. Som att jag visst hade råd att bo kvar och att jag, som brukar jobba en del hem­ifrån, be­hövde ha ett kon­tor hem­ma.

Men Thomas gav sig inte. Han kon­taktade Hyres­gäst­fö­re­nin­gen och fick hjälp att driva ären­det till hy­res­nämnden. Då plöts­ligt kom hans värd med ett er­bju­dan­de. En mind­re lä­gen­het, i ett an­nat av värdens hy­res­hus i Alings­ås, hade blivit le­dig och Thomas Bergh var väl­kom­men att flytta dit. Men den lä­gen­heten matchade inte rik­tigt Thomas öns­ke­mål.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Den hade högre hyra än den här, som jag hittat själv. Den låg pre­cis in­till E20 så bul­ler­ni­vån var hög. Och den saknade par­ke­ring, säger Thomas, som allt­så tackade nej.

En no­vem­ber­dag för­ra året var det dags för för­hand­ling i Hy­res­nämnden i Göteborg. Thomas Bergh var på plats till­sam­mans med Hy­res­gäst­fö­re­ningens ju­rist Pehr Hass­löf. Ber­til Olsson Bygg­nads AB fö­re­träddes av bransch­or­ga­ni­sa­tionen Fas­tig­hets­ä­ga­rna. Det var dags för parterna att komma med sina bästa ar­gu­ment.

Ju­risten från Fas­tig­hets­ä­ga­rna lade fram en rad gam­la rätts­fall kring by­ten som alla hade slutat med ett nej. Hyres­gäst­fö­re­nin­gen menade att Thomas ändrade fa­mil­je­si­tua­tion gjorde att han be­hövde en mind­re bo­stad. Samt att den lä­gen­het, som värden er­bjudit, inte var lik­vär­dig den som Thomas hittat själv.

Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.

– Men det kändes ska­kigt. Jag var långt ifrån sä­ker på att vi skulle få rätt, minns Thomas Bergh.

Annons

En job­big vecka följde. Skulle nämnden gå på Thomas el­ler värdens lin­je? Så kom änt­li­gen be­slu­tet. By­tet skulle gå ige­nom. Thomas blev för­vå­nad och glad.

– Det trodde jag fak­tiskt inte. Men med tan­ke på hur svårt det är att få en lä­gen­het i dag så är det bra att bytes­möj­lig­heten finns. An­nars är ju risken stor att folk bor kvar i allt för stora ­lä­gen­heter bara för att de inte kan få tag på nå­got mind­re, säger Thomas Bergh.

Läs ocksåDärför fick Eva en hyressänkning och Allan en höjning – så går det när rätten prövar nivånEn tredelad bild med en leende äldre kvinna, sedlar och en röd och en grön pil som pekar åt varsitt håll, samt en äldre man med allvarlig uppsyn.

Jen­nie Olsson, vd på Ber­til Ols­sons Bygg­nads AB, har av­böjt att med­verka.

Fakta: Så säger lagen om lägenhetsbyte

• Att byta bo­stad med nå­gon an­nan in­går i hy­res­gästens rät­tig­heter en­ligt hy­res­lagen, men vissa för­ut­sätt­ningar måste vara upp­fyllda.

• Rätten att byta gäller när du har ett förs­ta­hands­kon­trakt, oav­sett hur länge du bott i lä­gen­heten.

• Den som bytt till sig en lä­gen­het får sam­ma rät­tig­heter och skyl­dig­heter som den ti­digare hy­res­gästen.

Fakta: Skäl som ofta går hem

• Ändrade fa­mil­je­för­hål­lan­den. Be­hov av större bo­stad när du blir sam­bo el­ler får barn. Eller be­hov av mind­re lä­gen­het ef­ter en skils­mäs­sa.

• Ekonomi. Du be­höver en bil­ligare lä­gen­het.

• Arbete och stu­di­er. Om du vill byta till en lä­gen­het som är när­ma­re jobbet el­ler sko­lan.

Läs mer på hyresgastföreningen.se

Fakta: Om värden säger nej

• Hy­res­nämnden kan ge tillstånd till byte om hy­res­gästen har starka skäl. Till exempel be­höver större lä­gen­het, lägre hyra el­ler när­ma­re till jobb.

• By­tet får inte ge värden pro­blem. Byteshyresgästen ska vara sköt­sam och be­tala hy­ran.

• Inga sär­skilda skäl får tala emot by­tet, som att nå­gon be­ta­lat svart för att få en an­nan bo­stad.

Fakta: Få byten till hyresnämnden

• Mel­lan 2014 och 2018 har hy­res­nämnderna i Göteborg och Jönköping fått in 18 ären­den som rör lä­gen­hets­by­ten i re­gi­on BohusÄlvsborg-Skaraborg.

• 15 av de ären­dena åter­kallades av de be­rörda parterna.

• I samt­li­ga tre fall som hy­res­nämnden tog be­slut om fick hy­res­gästen rätt att byta.

Läs också Så fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det” Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Gräset växer hej vilt – därför behöver hyresvärden inte klippa det

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.