Annons

Här är det stopp för den som inte är perfekt

Värmland Din bostad är hårdast - följd av Stiftelsen Karlstadshus - när det kommer till vem som får hyra. Och vem som blir utan. Det visar Hem & Hyras enkätundersökning.
Foto: Svenska Grafikbyrån
Stopp. Kartan visar hyresvärdar i Örebro och Värmlands län som svarat på enkäten. Röda är de som svarat att de har två eller tre krav för att hyra ut. Orange är de som uppgett ett krav eller att de i vissa fall ställer krav. Gröna är de som svarat att de inte kräver fast anställning eller säger nej till a-kassa/försörjningsstöd.

Saknar du fast anställning? Går på a-kassa? Eller lever du på försörjningsstöd? Då är dina chanser att få ett förstahandskontrakt begränsade.

”Vår filosofi är att vi ska erbjuda boende för alla människor.” Det står att läsa på Stiftelsen Karlstadshus hemsida. Men de säger nej till att hyra ut till människor som saknar fast anställning och till personer som lever på försörjningsstöd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det framgår av Hem & Hyras enkätundersökning av 100 kommunala- och privata bostadsbolag i Hyresgästföreningens region Mitt/ Aros-Gävle, där bland annat Värmlands och Örebro län ingår.

Tre bolag i Värmland och Örebro län ställer krav på fast anställning: Stiftelsen Karlstadshus, Lekebergsbostäder och privatvärden Din bostad i Karlstad.

Något som försvårar för till exempel ungdomar som ofta har korta anställningar och vikariat. Alla dessa tre hyresvärdar nekar dessutom personer med försörjningsstöd, det vill säga socialbidrag, att få hyra bostad.

Läs ocksåKraftig ökning av sökande när fler kan få lägenhet i Göteborg

Och på den punkten har de sällskap av fler. Bland dem som svarat på enkäten i Örebro och Värmlands län, säger totalt tio kommunala och privata hyresvärdar att den som lever på socialbidrag inte är välkommen som hyresgäst hos dem.

Annons

– Historiskt har vi haft många tomma lägenheter där det flyttade in hyresgäster som skrämde bort andra. Därför har vi varit tuffa. Men jag tycker inte att våra regler säger emot citatet från hemsidan. Vi har ansvar för dem som bor hos oss; de ska inte drabbas av att betala andras hyra, säger Harald Alvers (M) som är ordförande i Stiftelsen Karlstadshus.

I praktiken betyder det att sammanlagt 8 500 personer i dessa kommuner stängs ute från att få hyra, enligt Socialstyrelsens statistik från 2011. Kommuner har ofta så kallade sociala kontrakt, men de riktar sig till personer med psykiska eller missbruksproblem. Vilket gör att den som endast har problem med ekonomin, faller mellan stolarna.
Det privata bostadsbolaget Din bostad i Karlstad är enligt enkätsvaret det bolag i Örebro och Värmlands län med hårdast uthyrningsregler.

Läs ocksåSabo: Orimligt med hårda uthyrningskrav

De kräver inte bara fast anställning och säger nej till socialbidragstagare. Som enda bolag i Värmland och Örebro säger de dessutom nej till personer som har sin inkomst från a-kassa. När Hem & Hyra ringer upp vill de inte medverka i någon intervju.

Enkätsvaren från alla de undersökta 100 bolagen i Mellansverige, visar att det är hos de privata bostadsbolagen som nålsögat är som trängst för bostadssökande. 

– Generellt har vi känslan att privata hyresvärdar väljer hyresgäster på ett annat sätt än de kommunala, så jag blir inte förvånad av uppgifterna, säger Marianne Svensson från Karlskoga som är vice ordförande i regionstyrelsen för Hyresgästföreningen Mitt.

Annons

Hon säger att det betyder att vissa hyresgäster inte kan flytta dit de vill, eftersom de inte lever upp till kraven som ställs.
– Men det betyder också, om man ska vara riktigt krass, att man skickar över ansvaret att fixa bostäder på allmännyttorna.

Thomas Ohlsson (C) är ordförande i den största allmännyttan i Värmland, Karlstads bostads AB är inne på samma linje som Marianne Svensson:

– Jag tror att man som politiker påverkas av förhållandena i samhället och blir lite mjukare i sin hållning. Man kan inte vara för kapitalistisk och slänga ut hyresgäster. Jag tycker fortfarande att vi har ett socialt ansvar, säger han.

Läs också Karlshamnsbostäder lättar på hårda uthyrningskrav Hyresgästerna ökar sitt inflytande i Landskrona Skuld hos kronofogden – inte längre ett problem hos HFAB

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.