HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Skuld hos kronofogden – inte längre ett problem hos HFAB

Halmstad Sänkt inkomstkrav och högre tolerans mot skulder hos kronofogden. Det är innehållet i HFABs nya uthyrningspolicy som börjar gälla i mars.

Det kommunala bostadsbolaget i Halmstad håller på att förändra sin uthyrningspolicy. Inkomstkravet sänks och enligt de nya reglerna är enda kravet att inkomsten ska vara högre än hyran. I praktiken betyder det att om hyran är 4 000 kronor räcker det om din inkomst är 4 001 kronor.

De som har skulder hos kronofogden kunde tidigare inte söka lägenhet hos HFAB. Med den nya uthyrningspolicyn är det inga problem under förutsättning att månadsinkomsten är dubbelt så stor som månadshyran.

Läs ocksåNytt sätt att leverera paket – därför testar värden över tusen luckor i 20 bostadsområden

HFAB kommer även att införa ett förturssystem. Det kan gälla personer som utsatts för våld i nära relationer, personer som lever med en allvarlig hotbild, har en varaktig funktionsnedsättning eller personer som fått ett arbete i kommunen.

Varför ändrar ni er uthyrningspolicy?

− Vi vill vara tillgängliga för så många kommuninvånare som möjligt. Vi gör detta för att vi tycker det är rätt och riktigt, säger Ulf Nilsson som arbetar vid HFAB med affärsutveckling och som kommunikationschef.

Läs ocksåPrivatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procentI Varberg vill Derome Fastighet och en rad andra privatvärdar höja hyrorna med 9,56 procent i januari. Halmstads kommunala hyresvärd HFAB har presenterat ett utgångsbud på 5,5 procent.

Vilka konsekvenser får den nya policyn för era hyresgäster?

− Fler kan söka lägenheter hos oss. Det kan innebära att kötiden för att få lägenhet kanske ökar något. I nuläget får du inte hyra lägenhet om du har en skuld hos kronofogden.

Många kommunala bostadsbolag godkänner inte försörjningsstöd eller andra bidrag som inkomst men ni gör det. Varför?

Läs ocksåOmbildning till bostadsrätter blir inte av - HFAB säljer 175 lägenheter

− I dagens samhälle är det många människor som har kortsiktiga jobb. Många vet inte hur många timmar de jobbar varje månad. Vi vill ha ett regelverk som möter ett förändrat samhälle. HFAB har inga lediga lägenheter och vi har en stabil ekonomi. Vi har råd att vara humanistiska. Om inte vi är det vem ska då vara det?

Läs också Hemmajobb på grund av corona – inget skäl för byte till större lägenhet Så mycket höjer halländska värdar hyran 2022 – hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.