HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästerna ökar sitt inflytande i Landskrona

Landskrona Hyresgästföreningen har knackat dörr för att kartlägga hyresgästernas boendemiljöer. Det har resulterat i fler aktiva medlemmar och en dialog med värdarna.

Under många år har Hyresgästföreningen haft få aktiva medlemmar i Landskrona. I våras ville de råda bot på det och gjorde enkätundersökningar för att få en inblick i hyresgästernas boendemiljö. Först ut var Landskronahems 209 lägenheter i bostadsområdet Juno på Öster. Syftet var att starta en lokal Hyresgästföreningen vilket också har skett och ytterligare två är på gång.

Därefter knackade de på Heimstadens 184 lägenheter på Öster. Heimstaden ingår som en av ägarna i Landskronas stadsutvecklingsbolag. När Hyresgästföreningen frågade Heimstadens hyresgäster om deras boendemiljö visade det sig att många mådde dåligt i sin inomhusmiljö.

Läs ocksåJohan håller sekundkoll på värmen med egen uppfinning – fick rätt mot hyresvärden

Helena Rasmusson jobbar som teamledare vid Hyresgästföreningen och var en av dem som följde med ut för att träffa de boende.

− Vi mötte många desperata och ledsna hyresgäster som mådde dåligt på grund av sitt boende. Största problemet var dålig ventilation, fukt och mögel. De flesta kände sig trygga i sina områden men de mådde dåligt av sin inomhusmiljö. Många har kontaktat sin värd men när inget händer ger de upp. De flesta har inte sådana ekonomiska möjligheter att de kan välja ett annat boende.

Helena Rasmusson menar att problemet är komplicerat med tanke på den uthyrningspolicy som Landskrona stadsutvecklingsbolag tagit fram (läs mer om den här).

Läs ocksåHyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

− Har du betalningsanmärkningar eller en icke godtagbar inkomst får du ingen ny lägenhet hos de fastighetsägare som är knutna till Landskrona stadsutvecklingsbolag. Du kan inte ens byta lägenhet till en mindre eller större hos samma värd. Det betyder att dina möjligheter att förändra din boendemiljö är relativt små i Landskrona. Därför är dialogen med värden så viktig och det är där vi som organisation kan spela en viktig roll.

Hyresgästföreningen har träffat representanter från Heimstaden och gått igenom de svar som hyresgästerna uppgett i enkäterna. Det har resulterat i att Heimstaden gjort en åtgärdsplan för lägenheterna.

Enligt Helena Rasmusson är målet att det ska finnas så pass många aktiva medlemmar att de kan göra egna enkätundersökningar för att få en bild av hyresgästernas boendemiljö.

Läs ocksåMattis och Pauline portades från hyresförhandlingen: ”Tycker vi har rätt till inflytande”Mattis Nilsson och Pauline Green på gården till huset där de bor.

− Det är detta som är hyresgästinflytande. I en organiserad form är det lättare att inleda en konstruktiv dialog med hyresvärden. Tack vare den här insatsen har vi fått 10 nya aktiva medlemmar. Det betyder oerhört mycket.

Fakta: Hyresgästföreningen i Landskrona

Hyresgästföreningen har cirka 3 000 medlemmar, 10 lokala Hyresgästföreningar och cirka 50 aktiva medlemmar i Landskrona stad.

Läs också Kokainfylld fågelholk ska bevisa misstänkt svartuthyrning Så vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.