Annons

Sabo: Orimligt med hårda uthyrningskrav

Nyheter Hyresvärdar bör inte ställa för höga inkomstkrav eller säga nej till alla som har försörjningsstöd. Det skriver Sabo i en ny vägledning till de kommunala bostadsbolagen.

För fyra år sedan granskade Hem & Hyra uthyrningskraven hos landets hyresvärdar. Den visade att det var mycket vanligt med krav på hög och fast lön och att man till exempel inte hade betalningsanmäkningar eller skulder. Sammantaget utestängdes på så sätt flera hundra tusen svenskar från att få en vanlig hyresrätt.

De höga trösklarna har blivit allt mer omdiskuterade och nu går organisationen för Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, Sabo, ut med råd om vad de kommunala bolagen bör tänka på när de utarbetar sina uthyrningsregler.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Reglerna får inte vara för trubbiga. Var och en förtjänar en ordentlig prövning. Vi måste till exempel komma ifrån kraven på fast anställning. Arbetsmarknaden ser inte ut som förr, många har tillfälliga anställningar och det är mycket vanligt att man har fler än en arbetsgivare, säger Lena Johansson på Sabo.

Nolltolerans mot alla typer av skulder och betalningsanmärkningar ifrågasätts också, liksom krav på att man ska ha inkomster som är tre eller fyra gånger högre än hyran. 

Annons

– Det finns inget självklart samband mellan betalningsvilja och betalningsförmåga. Bostaden är otroligt mycket värd för många och många kan tänka sig att leva lite snålare för att kunna bo bra. 

Läs ocksåUnik dom: Fritt fram att låta skattepengar gå till svarthyraHem & Hyra har tidigare berättat om Amir som hyrde en lägenhet svart och fick hyran betald av socialtjänsten. Nu har en göteborgare fått sin rätt till hyresbidrag prövad i allra högsta instans.

Andra exempel på krav som utestänger många är när bostadsbolagen inte accepterar försörjningsstöd – det som tidigare hette socialbidrag – som inkomst. Då måste kommunen hitta andra lösningar och nyttan med det allmännyttiga bostadsbolaget kan ifrågasättas, enligt Sabo.

– Om man nekar en person att hyra enbart på grund av att personen har försörjningsstöd, så är det svårt att uppnå det samhällsansvar som ett allmännyttigt kommunalt bostadsbolag har, säger Lena Johansson.

Redan nu har en hel del kommunala bostadsbolag valt att sänka kraven. Martin Grander, doktorand vid Malmö högskola, forskar om de kommunala bostadsbolagen och har märkt att dessa frågor är aktuella.

Annons
Läs ocksåUnik prövning i högsta instans: Ska skattepengar gå till svartuthyrning?Hem & Hyra har tidigare berättat om Amir som hyrde en lägenhet svart och fick hyran betald av socialtjänsten. Nu ska en göteborgare få sin rätt till hyresbidrag prövad i allra högsta instans.

– Många har redan ändrat sina regler i en mer generös riktning. Det främsta skälet är nog att man inser att en viss inkomst och en fast anställning inte garanterar en betalningsvilja. Om man har låga inkomster kan man ändå vara smart och prioritera hyran för att inte riskera kontraktet, säger Martin Grander.

Läs också Systrarna har skulder – räddas av att bo tillsammans Från hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till Margarita har 78 kronor till mat - nya statliga extrastödet missar de fattigaste familjerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.