Annons

Här har hyrorna höjts mest i Göteborg – kärvt för den som måste bo billigt

Göteborg SE HELA KARTAN. Upprustningar och nybyggen gör det allt dyrare att bo. I Göteborg har snitthyran på några år stigit med över 20 procent i vissa stadsdelar. I Khaled Aroufs kvarter tjänar invånarna bara hälften av snittet för Göteborg. Efter dubbla renoveringar undrar även de med jobb hur de ska ha råd.
I sydvästra Göteborg har omfattande nyproduktion bidragit till att driva upp hyresnivåerna mest i hela staden. Bergsjön ligger inte långt efter. På Siriusgatan protesterar hyresgästerna mot ännu en standard- och hyreshöjande renovering. Här är medianinkomsten 171 500 kronor – nästan hälften av genomsnittet för Göteborg, som är 335 300 kronor. Nora Abubakr jobbar som städerska men oroar sig för att inte ha råd med högre hyra. Ubah Hussein är ensamstående och måste klara hyran själv på sin undersköterskelön.
Foto: Gustaf Görfelt/Linn Bergbrant
I sydvästra Göteborg har omfattande nyproduktion bidragit till att driva upp hyresnivåerna mest i hela staden. Bergsjön ligger inte långt efter. På Siriusgatan protesterade hyresgästerna nyligen mot ännu en standard- och hyreshöjande renovering. Här är medianinkomsten 171 500 kronor – nästan hälften av genomsnittet för Göteborg, som är 335 300 kronor. Nora Abubakr jobbar som städerska men oroar sig för att inte ha råd med högre hyra. Ubah Hussein är ensamstående och måste klara hyran själv på sin undersköterskelön.

– Vi bor inte här för att vi trivs jättebra. Det finns till exempel droger överallt. Man vill inte ha sina barn här. Men vi bor här för att vi har en rimlig hyra.

Det säger ensamstående småbarnspappan Khaled Arouf på Siriusgatan i Bergsjön. Här vill hyresvärden Familjebostäder stamrenovera och riva ut badrummen för drygt 1 000 hyresgäster, vilket Hem & Hyra tidigare har berättat om.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Ensamstående småbarnspappan Khaled Arouf har bott i sin lägenhet på Siriusgatan i 15 år. Nu har han engagerat sig för att hålla hyrorna nere för sig själv och sina grannar.
Ensamstående småbarnspappan Khaled Arouf har bott i sin lägenhet på Siriusgatan i 15 år. Nu har han engagerat sig för att hålla hyrorna nere för sig själv och sina grannar.

En stor fasadrenovering pågår redan. Hyreshöjningarna för den håller på att trappas in. Snart blir det alltså ännu mer.

– Det finns folk som gråter. Som kanske inte kommer att ha mat att äta. Förstår du? Folk här tjänar inte 50 000. De tjänar kanske 15 000 efter skatt. Hur ska de klara sig? Det finns de som bara har en inkomst, folk som inte jobbar, pensionärer, säger Khaled.

Hyreshöjningar på över 20 procent

Hem & Hyra har granskat hur mycket hyrorna har höjts i Göteborg de senaste sex åren, stadsdel för stadsdel utifrån stadens tidigare indelning.

Dyrast är det att bo i centrum, följt av Lundby och Örgryte-Härlanda.

Men det är i sydväst och nordost som hyrorna har rusat snabbast. I Askim-Frölunda-Högsbo har snitthyrorna pressats upp med hela 27 procent – långt över genomsnittet för Göteborg, och långt över den allmänna prisutvecklingen.

Annons
Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”
Runt Frölunda torg har det både byggts och renoverats rejält på senare år. Här Mandolingatan 2020.
Runt Frölunda torg har det både byggts och renoverats rejält på senare år. Här Mandolingatan 2020.

Även i området som omfattar Bergsjön, Kortedala, Gamlestaden och Utby har snitthyran skenat. Här kostar det numera 23 procent mer att bo. Samma stadsdelsområde är ett av Göteborgs fattigaste, sett till disponibel inkomst.

Renoveringar och nybyggen driver upp hyrorna

Siffrorna överraskar inte Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i region Västra Sverige.

– Vi vet att hyrorna har ökat mer än den årliga höjningen, som är den man pratar mest om. Det man betalar i snitt är betydligt mycket högre.

Läs ocksåVästsvenska värdarnas rekordhöga krav för 2023 – hela listanEtt hyreshus i bakgrunden och sedlar och mynt i förgrunden i ett sammansatt collage.
Carl-Johan Bergström, Hyresgästföreningen.
Carl-Johan Bergström, Hyresgästföreningen.

I praktiken är det standardhöjande renoveringar och nyproduktion som driver upp priset. Där det rustas och byggs nytt stiger snitthyrorna.

– De här nivåerna kommer inte att sänkas, säger Carl-Johan Bergström.

Samtidigt har hyresgäster sluppit prisrallyt på bostadsrätter, påpekar han.

– På det sättet har det ändå varit en lugnare utveckling.

Allt fler söker hjälp hos budget- och skuldrådgivningen

Var fjärde hyresgäst i Göteborgsregionen lever med låg ekonomisk standard. Alltså risk för fattigdom, på EU-språk.

Annons

Det märks hos stadens budget- och skuldrådgivning. Här har antalet hjälpsökande ökat med nästan 40 procent det senaste året.

– Ett ökat kostnadsläge på det nödvändiga blir väldigt kännbart för dem som redan har små marginaler och ansträngd ekonomi, säger budget- och skuldrådgivare Axel Bjurklint.

Räcker inte pengarna? Prioritera hyra, el och hemförsäkring. Budget- och skuldrådgivningen i din kommun kan hjälpa dig att göra upp en plan.
Räcker inte pengarna? Prioritera hyra, el och hemförsäkring. Budget- och skuldrådgivningen i din kommun kan hjälpa dig att göra upp en plan.

Risken för nya hyreshöjningar är därför central för många, konstaterar han.

– De lägger en rätt stor andel av sin inkomst på just hyran. Så det påverkar så klart.

För den som har ont om pengar finns det en viktig prioriteringsordning att hålla sig till, understryker Axel Bjurklint.

– Hyra, el och hemförsäkringar är prioriterade fakturor som ska betalas. Medicin är också viktigt, och självklart mat.

Fakta: Mindre buffert i hyreshus
  • Hyresgäster har i genomsnitt lägre inkomst än de som äger sitt hem.
  • Sex av tio hushåll i Göteborgs hyreshus är ensamstående, med eller utan barn.
Läs också Största hyreshöjningarna i Storgöteborg: Härryda och Varberg ökar snabbast Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.