Annons

Största hyreshöjningarna i Storgöteborg: Härryda och Varberg ökar snabbast

Västra Götaland I flera västsvenska kommuner har snitthyran stigit med över 25 procent på senare år. Allra mest har hyrorna skenat i Härryda och Varberg. Det är inte bara den årliga höjningen som pressar upp hyrorna. Även renoveringar och nyproduktion driver på. SE HELA LISTAN.
I Härryda har omfattande nyproduktion bidragit till att driva upp hyrorna snabbast i hela Västra Götaland de senaste åren. Hyresökningen i halländska Varberg ligger inte långt efter.
Foto: Wallenstam/AnnaKarin Löwendahl
I Härryda har omfattande nyproduktion bidragit till att driva upp hyrorna snabbast i hela Västra Götaland de senaste åren. Hyresökningen i halländska Varberg ligger inte långt efter.

– Ett ökat kostnadsläge på det nödvändiga blir väldigt kännbart för dem som redan har små marginaler och ansträngd ekonomi.

Det säger Axel Bjurklint på Göteborgs stads budget- och skuldrådgivning. Antalet som söker hjälp här har ökat med nära 40 procent det senaste året. Risken för nya hyreshöjningar är central för många.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– De lägger en rätt stor andel av sin inkomst på just hyran. Så det påverkar så klart.

Hyrorna har rusat snabbast i Härryda och Varberg

Hem & Hyra har granskat hur mycket hyrorna har höjts i 13 västsvenska kommuner de senaste sex åren.

Dyrast är det att bo i Härryda och Lerum, följt av Mölndal och Göteborg.

Det är också i Härryda som hyrorna har rusat snabbast. Här har snitthyran pressats upp med över 28 procent – mest i hela Västra Götaland och långt över den allmänna prisutvecklingen.

Annons

Även i Varberg har snitthyran skenat. Här kostar det nu 26 procent mer att bo. Priset har också ökat med över 20 procent i Öckerö, Kungsbacka och Kungälv.

Läs ocksåHär har hyrorna höjts mest i Göteborg – kärvt för den som måste bo billigtI sydvästra Göteborg har omfattande nyproduktion bidragit till att driva upp hyresnivåerna mest i hela staden. Bergsjön ligger inte långt efter. På Siriusgatan protesterar hyresgästerna mot ännu en standard- och hyreshöjande renovering. Här är medianinkomsten 171 500 kronor – nästan hälften av genomsnittet för Göteborg, som är 335 300 kronor. Nora Abubakr jobbar som städerska men oroar sig för att inte ha råd med högre hyra. Ubah Hussein är ensamstående och måste klara hyran själv på sin undersköterskelön.

I Göteborg har hyrorna ökat mest i sydväst, samt i området som omfattar Bergsjön, Kortedala, Gamlestaden och Utby. Området är ett av Göteborgs fattigaste, sett till disponibel inkomst.

Renoveringar och nybyggen driver upp hyrorna

Siffrorna överraskar inte Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i region Västra Sverige.

– Vi vet att hyrorna har ökat mer än den årliga höjningen, som är den man pratar mest om. Det man betalar i snitt är betydligt mycket högre.

Läs ocksåVästsvenska värdarnas rekordhöga krav för 2023 – hela listanEtt hyreshus i bakgrunden och sedlar och mynt i förgrunden i ett sammansatt collage.

I praktiken är det standardhöjande renoveringar och nyproduktion som driver upp priset. Där det rustas och byggs nytt stiger snitthyrorna.

– De här nivåerna kommer inte att sänkas, säger Carl-Johan Bergström. Samtidigt har hyresgäster sluppit prisrallyt på bostadsrätter, påpekar han.

Annons

– På det sättet har det ändå varit en lugnare utveckling.

Många hyresgäster har ont om pengar

Var fjärde hyresgäst i Göteborgsregionen lever med låg ekonomisk standard. Alltså risk för fattigdom, på EU-språk.

För budget- och skuldrådgivare Axel Bjurklint är prioriteringsordningen klar.

– Hyra, el och hemförsäkringar är prioriterade fakturor som ska betalas. Medicin är också viktigt, och självklart mat.

Räcker inte pengarna? Prioritera hyra, el och hemförsäkring. Budget- och skuldrådgivningen i din kommun kan hjälpa dig att göra upp en plan.
Räcker inte pengarna? Prioritera hyra, el och hemförsäkring. Budget- och skuldrådgivningen i din kommun kan hjälpa dig att göra upp en plan.

 

Fakta: Mindre buffert i hyreshus
  • Hyresgäster har i genomsnitt lägre inkomst än de som äger sitt hem.
  • Sex av tio hushåll i västsvenska hyreshus är ensamstående, med eller utan barn.
Läs också Halländska värdarnas rekordhöga krav för 2023 – hela listan Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.