Annons

Här kvalitetmärks boinflytandet

Gislaved För andra gången använder Hyresgästföreningen och Gislavedshus sin unika märkning av boinflytande. I veckan invigdes ett miljöhus i Hestra efter hyresgästernas önskemål.
Foto: Annika Wallsson
, , , ,

När Hyresgästföreningen och Gislavedshus startade upp sitt boinflytandeprojekt för ett halvår sedan var det en sak som stack ut bland hyresgästernas önskemål.

De hade ingenstans att sortera sina sopor, antingen hamnade allt i hushållspåsen eller så tvingades hyresgästerna ta sig in till samhället med sina kartonger och metallburkar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Projektet är unikt i landet på så sätt att Hyresgästföreningen och Gislavedshus tillsammans tagit fram kriterier på vad som räknas till faktiskt boinflytande. Om kriterierna, se faktaruta, uppfylls kan projektet märkas med en speciellt framtagen skylt: Boinflytandemärkt, som garanterar att hyresgästerna haft inflytande.

I veckan invigdes miljöhuset, eller miljögaragen kanske man kan säga för avfallet lämnas via luckor till två garage som tagits i anspråk för ändamålet. Förutom hushållssopor kan hyresgästerna sortera i sex fraktioner. 

Även om det ösregnar samlas över 20 hyresgäster för att inviga miljöhuset, inte så mycket med pompa och ståt kanske men väl med fruktpajer och värmande kaffe.

Läs ocksåÄngen spolades ner i grannarnas trädgård: "Har ingenting emot det"Martin Hansson står på en torr gräsmatta. I förgrunden syns prästkragar. Kindahus skapar ängar i bostadsområden.

Hyresgästen Anette Magnusson välkomnar möjligheten att lämna sorterat avfall på hemmaplan.

– Jag har svårt att gå så för mig är det här perfekt. Tidigare har jag måst packa cykeln full och cykla til återvinningsstationen för att bli av med allt så det här är jättebra. Nu kan man även slänga lite i taget, säger hon.

Annons

Hyresgästen Siv Magnusson håller med:

Läs ocksåKattoaletten blev en ny picknickplats

– Det här är alldeles perfekt, kan inte bli bättre.

Som en effekt av projektet har det även bildats en lokal hyresgästförening, LH, i området, något som välkomnas av Gislavedshus vd Stanely Guldmyr.

– Man kan stärka boinflytandet på olika sätt men jag tror att man behöver något konkret att samlas kring. Det är en bra början. En av målsättningarna med projektet var att det skulle bildas ett LH som kan jobba vidare med boinflytande och bli en samtalspart för oss. Vi kan inte tidsmässigt ha kontakt med 2 500 hyresgäster, det är mycket enklare i organiserad form och då blir det också som majoriteten av hyresgästerna vill, berättar Stanely Guldmyr.

Inte bara hyresgästernas önskan om ett miljöhus har tillgodosetts under projektet. Det har planterats fruktträd, lekutrustning har setts över och bänkar ska placeras ut.

– Det finns även frågor att jobba vidare med och det ska den lokala hyresgästföreningen göra. Under projektet har vi jobbar mycket med kommunikationen så att även de som inte svarat på enkäten eller kunnat komma på träffarna har kunnat följa projektet. Det här handlar inte bara om att fråga hyresgästerna vad det vill förändra, utan de handlar om att ta vad de säger på allvar. Då tror jag att hyresgästerna vill vara med fler gånger. Det är också viktigt att kunna förklara varför vissa idéer inte kan genomföras, berättar Johan Hammarström, verksamhetsutvecklare hos Hyresgästföreningen och den som lett projektet i Hestra.

Annons

Patrik Schultz är nytillträdd ordförande i den lokala hyresgästföreningen Milstenen.

– Vi vill förbättra utemiljön så att alla ska trivas här och jag hoppas att vi är många som kan hjälpas åt att sköta det, säger han.

I bostadsområdet Milstenen i Hestra, norr om Gislaved, finns 57 lägenheter.

Första projketet med boinflytandemärkning blev klart i oktober 2013, läs om det här.

Fakta: Kriterier för boinflytandemärkning

Projektet ska vara behovsstyrt och ha sitt ursprung/förankring hos hyresgästerna.
En projektplan ska upprättas och bör följas.
Projektet ska följa modellen för boinflytandemärkt och ska genomföras i alla sina steg.
Synpunkter från hyresgästerna hämtas in genom enkät eller intervju, eller en kombination av dessa.
Svarsfrekvensen måste vara över 50 procent.
Varje inkommen synpunkt ska få ett svar eller en respons
Såväl bostadsbolagen som Hyresgästföreningen ska under projektet delta vid möten med hyresgästerna
Projektet ska vara ekonomiskt, socialt och ekologiskt försvarbart

Läs också De räddade den välbesökta kvarterslokalen i Bergsjön Smålandsstenar växer på höjden Sänkt betyg för hyresvärdar i Västsverige

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.