Annons

Smålandsstenar växer på höjden

Gislaved Höghuset Billingsberg i Smålandsstenar kan bli kommunens högsta byggnad. Nästa vecka startar projektet som ska ge 38 nya hyreslägenheter på orten.
Foto: Gislavedshus
Så är det tänkt att det 30 meter höga Billingsberg ska se ut i Smålandsstenar.

Efter närmare tre års planering och olika förberedelser närmar sig byggstarten i projektet Billingsberg i Smålandsstenar. Här ska kommunägda Gislavedshus riva den gamla vårdcentralen och uppföra ett åtta våningar högt hyreshus. För en dryg månad sedan gav bolagsstyrelsen klartecken till satsningen på 85 miljoner kronor.

— Det känns jättespännande, det är en av våra största satsningar och kommer bli ett nytt landmärke för Smålandsstenar, förklarar Malin Larsson, vd för Gislavedshus.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Ett villkor från kommunen när bolaget förvärvade tomten var att de nya bostäderna görs tillgänglighetsanpassade. Det nya höghuset kommer exempelvis ha ett grovkök på entréplan för att kunna spola av permobiler. Men de nya lägenheterna kommer att vara sökbara för alla som står i bolagets bostadskö.

— Vi har inga kategoribostäder utan vi vill bygga lägenheter som är tillgängliga för alla. I våra andra nybyggen har vi haft inflyttade som är födda både på 90-talet och 30-talet. Jag tror det tillför att vi får fart på flyttkedjorna, säger Malin Larsson.

Annons

De 38 lägenheterna kommer finnas både som ettor, tvåor, treor och fyror. Bolaget ska söka investeringsstöd till projektet och det innebär i så fall att hyran för en trea på 90 kvadratmeter hamnar på cirka 10 000 kronor i månaden.

Läs ocksåÄngen spolades ner i grannarnas trädgård: "Har ingenting emot det"Martin Hansson står på en torr gräsmatta. I förgrunden syns prästkragar. Kindahus skapar ängar i bostadsområden.

För Gislavedshus är det andra nybygget i Smålandsstenar den senaste tiden. 2017 uppfördes 16 lägenheter på orten. Men Malin Larsson tror inte det kommer bli svårt att få det nya höghuset uthyrt.

— Vi känner att intresset är stort för det nya huset, näringslivet växer på orten och det finns behov av bostäder. Så jag har bara hört positiva tongångar, säger hon.

Annons

Närmast väntar rivning av den befintliga byggnaden på tomten. Ett arbete som ska påbörjas under nästa vecka och pågå fram till semestern. I höst ska bygget påbörjas och höghuset beräknas kunna stå klart för inflyttning till våren 2022.

Läs ocksåÖver 300 lägenheter byter ägare i Anderstorp
Läs också Etapp två pågår i Gislaveds centrum Gratis surf på övertid tas bort Hyresklart för Gislavedshus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.