Annons

Här tänder hyresgästen eld – var missnöjd med städningen

Malmö Hela trapphuset fylldes med tjock svart rök som läckte in i lägenheter. Två dagar senare kunde en polis med bra ansiktsminne peka ut vem som hade tänt på, i en av 177 bränder i flerfamiljshus i Malmö under förra året.

Den tjocka röken sprider sig från entrén i gatuplanet och vidare tretton våningar upp.166 personer har adress i huset. Strax före midnatt börjar larmsamtal från stressade hyresgäster komma in till SOS.

”Trappan är fylld med rök. Jag fick lite rök i mina lungor”, berättar en man när han når larmcentralen.

”Jag är så rädd att något exploderar, jag vet inte vad jag ska göra”, säger en kvinna.

En annan granne börjar hosta och tar med sig barnen ut på balkongen i ett försök att fly och få frisk luft. Flera lägenhetsdörrar klarar inte sin uppgift och röken tränger in i bostäderna. Operatören på SOS gör sitt bästa för att samla information och samtidigt lugna livrädda människor som ringer in:

”Ni stannar i lägenheten så att ni inte får i er någon rök från trapphuset. Stäng alla era dörrar och fönster!”.

Längst ner i trapphuset brinner en soffa, en dörr och bråte som någon har dumpat där tidigare. Fönstren spricker och väggarnas beläggning lossnar av värmen innan räddningstjänstens rökdykare till slut anländer och släcker.

Branden inträffade i början av april i fjor i ett hyreshus i centrala Malmö. Nu får den sitt rättsliga efterspel.

Två dagar efter den dramatiska kvällen stötte en polis som fotpatrullerar i området på hyresvärdens personal och fick höra vad som har hänt. Och att det fanns en övervakningsfilm. Eftersom han har en ”fallenhet för att känna igen folk” bad han att få titta. Det blev fullträff. Han kunde direkt namnge personen som tände eld, en man som själv bor i huset.

Så såg det ut i entrén när elden hade släckts.

Nu åtalas den utpekade hyresgästen för mordbrand. I det första polisförhöret ville han inte alls kännas vid misstankarna. Men när även han fick se filmen ändrade han sig och erkände allt. På filmen ses han komma hem, stanna till för att ta en titt på möblerna som någon annan dumpat , för att sedan återvända och tända på.

För polisen har han berättat vad som låg bakom; hans missnöje med städningen i huset. Genom att tända på ville han skicka en signal till hyresvärden och trodde att detta skulle leda till att fastighetsskötarna skärpte sig och städade bättre i framtiden. I förhören framgår det också att han är ”mycket ångerfull nu när han förstått att han satt människor i fara”. Enligt räddningstjänstens expertutlåtande var det aldrig någon risk för att elden skulle sprida sig vidare i huset. Däremot kunde röken ha varit skadlig för personer som befann sig i trapphuset.

Fastigheten ägs av det privata bostadsbolaget Victoria Park som tillsammans med åtta drabbade hyresgäster står uppsatta som målsägande. Bolaget har beräknat kostnaderna för sanering och reparation till en halv miljon kronor.

– Det är klart att det här skapade en viss oro i huset men vi har sanerat snabbt och återställt trapphuset samt hållit grannarna informerade löpande. I övrigt vill jag inte kommentera fallet. Det är ett polisiärt ärende nu, säger Andreas Lund, regionchef på Victoria park, som uppger att den åtalade hyresgästen är uppsagd och ska flytta.

Regionchefen kommenterar polisens uppgifter om bristfälliga dörrar, som läckte in rök i bostäder, så här:

– När vi renoverar lägenheter så byter vi alltid till säkerhetsdörr eller om kunden själv önskar installation av säkerhetsdörr. I det aktuella trapphuset finns det därför en del lägenheter som ej har säkerhetsdörrar utifrån detta.

Den stora majoriteten av alla bränder i flerfamiljshus börjar i kök och spisen är oftast boven. Det visar tjugo års skånsk brandstatistisk. Men den anlagda branden i bråten i Victoria Parks trapphus följer ett hyfsat vanligt mönster eftersom den platsen är näst vanligast. Där börjar det brinna i knappt var tionde fall. Avsiktliga bränder, att någon medvetet tänder på, ligger på tredje plats och är orsak i vart femte fall. Hittills under året har fem bränder startat i trapphus. Förra året var motsvarande siffra sex.

Fakta: Så skyddar du dig mot bränder

• Brandvarnare – en fungerande på varje våningsplan och i varje rum där någon sover. Glöm inte att kontrollera den re­gel­bun­det.
• En lättillgänglig brandsläckare – pulver är bäst och gärna sex kilo. Det fyller ett rum och kväver elden.
• Det bör finnas en brandfilt i lägenhetens kök.
• I övrigt bör det vara in­di­vid­an­pas­sat: har du svårt att minnas – skaffa en spis­vakt. Har du ned­satt hör­sel – skaffa en brandvarnare med blixtljus. Är du rö­rel­se­be­gränsad – koppla ditt trygghetslarm till brandvarnaren.

Källa: Räddningstjänsten Syd

Fakta: Glöm inte hemförsäkringen
  • Du be­höver en egen som hyresgäst oav­sett om du bor med andra- el­ler förs­ta­hands­kon­trakt.
  • En bra försäkring ska kun­na er­sätta dina egna ska­dor ef­ter brand samt eventuella krav från hyresvärden om du själv vållat en olyc­ka.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.