HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Skånska lägenheter – här startar bränderna

Skåne Sannolikheten är störst i ditt kök och spisen är den största boven. Det finns däremot mindre anledning att oroa sig för badrummet eller blixtnedslag. Det visar tjugo års brandstatistik för flerbostadshus i Skåne.

Varje år brinner det i skånska lägenheter någonstans mellan 400 och 500 gånger. Via statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har vi kartlagt 8 711 bränder i detalj.

Läs ocksåLägenhetshallick döms till fängelse – viktigt rättsfall för alla hyresgästerLägenhetshallick dömd för bordeller i Malmö

Det rum där det brinner oftast är köket som står för hela 39 procent av alla bränder. Det är också spisen som är den värsta boven och som är orsak i drygt var fjärde brand. Vardagsrummet kommer på andra plats, där startade 7 procent av bränderna. Följ statistiken rum för rum i faktarutorna nedan.

Många gånger går det inte att slå fast varför det börjar att brinna. Men avsiktliga bränder, att någon har tänt på, är den nästa vanligaste orsaken. Längst ner i listan finns ”gnistor” och blixtnedslag.

Läs mer här om det gick för grannarna på Friisgatan i Malmö när deras hyreshus brann.

Läs ocksåOmbildningsdebatt i Göteborg: får inte bli som StockholmHelene Calner är vice regionordförande i Hyresgästföreningen i Västra Sverige och bor själv i Tynnered. Hon ifrågasätter varför blandstaden bara ska växa fram genom ombildning till bostadsrätter i hyrestäta stadsdelar, och inte med nya hyreshus i välbärgade villaområden. Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) höll med.

Fakta: Här startar branden oftast i Skåne
Kök 39%
Trapphus 8%
Vardagsrum 7%
Källare 7%
Alatan/balkong/loftgång 6%
Soprum 6%
Sovrum/matsal 5%
Tvättstuga 3%
Badrum 1%
Hall 1%
Vind 1%
Fotnot: Det finns även andra platser som till exempel skorsten eller pannrum i statistiken. Siffrorna kommer från 19 års brandstatistik från räddningstjänsterna i Skåne. Källa: MSB
Fakta: Därför börjar det brinna i skånska lägenheter

Spis 26%
Okänd 20%
Avsiktlig 20%
Annan 9%
Fel i utrustning 6%
Rökning 6%
Levande ljus 3%
Värmeöverföring 3%
Fyrverkeri/pyroteknik 2%
Självantändning 1%
Barns lek med eld 1%
Heta arbeten
* Återantändning, soteld, gnistor står i respektive fall för mindre än en procent av bränderna. Blixtnedslag för 0,08%.
Fotnot: Baseras på 8711 bränder i skånska flerbostadshus 1998-2017. Källa: MSB
Läs också Mardrömsgrannen: våldgästade och slog sönder dörrar med hammare Jason, 7, attackerades av rottweiler och amstaff – hyresgäster mest utsatta för hundangrepp Kennelklubben om hundattackerna mot människor: "Vi vill inte ha rasförbud"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.