HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Skånska lägenheter – här startar bränderna

Skåne Sannolikheten är störst i ditt kök och spisen är den största boven. Det finns däremot mindre anledning att oroa sig för badrummet eller blixtnedslag. Det visar tjugo års brandstatistik för flerbostadshus i Skåne.

Varje år brinner det i skånska lägenheter någonstans mellan 400 och 500 gånger. Via statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har vi kartlagt 8 711 bränder i detalj.

Läs ocksåJuristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällornaBildmontage. Förbundsjurist Roger Höög hos Hyresgästföreningen berättar om bulvankontrakt.

Det rum där det brinner oftast är köket som står för hela 39 procent av alla bränder. Det är också spisen som är den värsta boven och som är orsak i drygt var fjärde brand. Vardagsrummet kommer på andra plats, där startade 7 procent av bränderna. Följ statistiken rum för rum i faktarutorna nedan.

Annons

Många gånger går det inte att slå fast varför det börjar att brinna. Men avsiktliga bränder, att någon har tänt på, är den nästa vanligaste orsaken. Längst ner i listan finns ”gnistor” och blixtnedslag.

Läs mer här om det gick för grannarna på Friisgatan i Malmö när deras hyreshus brann.

Annons
Läs ocksåFöräldrar vräks efter tonårssonens terror i trapphusetPolisutryckning med påslagna blåljus.

Fakta: Här startar branden oftast i Skåne
Kök 39%
Trapphus 8%
Vardagsrum 7%
Källare 7%
Alatan/balkong/loftgång 6%
Soprum 6%
Sovrum/matsal 5%
Tvättstuga 3%
Badrum 1%
Hall 1%
Vind 1%
Fotnot: Det finns även andra platser som till exempel skorsten eller pannrum i statistiken. Siffrorna kommer från 19 års brandstatistik från räddningstjänsterna i Skåne. Källa: MSB
Fakta: Därför börjar det brinna i skånska lägenheter

Spis 26%
Okänd 20%
Avsiktlig 20%
Annan 9%
Fel i utrustning 6%
Rökning 6%
Levande ljus 3%
Värmeöverföring 3%
Fyrverkeri/pyroteknik 2%
Självantändning 1%
Barns lek med eld 1%
Heta arbeten
* Återantändning, soteld, gnistor står i respektive fall för mindre än en procent av bränderna. Blixtnedslag för 0,08%.
Fotnot: Baseras på 8711 bränder i skånska flerbostadshus 1998-2017. Källa: MSB
Läs också Trots oro i världen: En fjärdedel av värdarna klarar inte ge dig skydd Prostituerade sålde sex i lägenheten – hyresgästen får bo kvar Nyfiken fönstertittare fick betala dyrt för gluttandet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.