HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Skånska lägenheter – här startar bränderna

Skåne Sannolikheten är störst i ditt kök och spisen är den största boven. Det finns däremot mindre anledning att oroa sig för badrummet eller blixtnedslag. Det visar tjugo års brandstatistik för flerbostadshus i Skåne.

Varje år brinner det i skånska lägenheter någonstans mellan 400 och 500 gånger. Via statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har vi kartlagt 8 711 bränder i detalj.

Läs ocksåPlanerade ombildningen splittrar de boende: "Lägg korten på bordet. Varför ska ni sälja?"Ammal Said framför Hyresgästföreningens tält på Bondegärdet i Hjällbo.

Det rum där det brinner oftast är köket som står för hela 39 procent av alla bränder. Det är också spisen som är den värsta boven och som är orsak i drygt var fjärde brand. Vardagsrummet kommer på andra plats, där startade 7 procent av bränderna. Följ statistiken rum för rum i faktarutorna nedan.

Många gånger går det inte att slå fast varför det börjar att brinna. Men avsiktliga bränder, att någon har tänt på, är den nästa vanligaste orsaken. Längst ner i listan finns ”gnistor” och blixtnedslag.

Läs mer här om det gick för grannarna på Friisgatan i Malmö när deras hyreshus brann.

Läs ocksåAnton vill inte störa - skrev brev till grannarna om hörselnedsättning

Fakta: Här startar branden oftast i Skåne
Kök 39%
Trapphus 8%
Vardagsrum 7%
Källare 7%
Alatan/balkong/loftgång 6%
Soprum 6%
Sovrum/matsal 5%
Tvättstuga 3%
Badrum 1%
Hall 1%
Vind 1%
Fotnot: Det finns även andra platser som till exempel skorsten eller pannrum i statistiken. Siffrorna kommer från 19 års brandstatistik från räddningstjänsterna i Skåne. Källa: MSB
Fakta: Därför börjar det brinna i skånska lägenheter

Spis 26%
Okänd 20%
Avsiktlig 20%
Annan 9%
Fel i utrustning 6%
Rökning 6%
Levande ljus 3%
Värmeöverföring 3%
Fyrverkeri/pyroteknik 2%
Självantändning 1%
Barns lek med eld 1%
Heta arbeten
* Återantändning, soteld, gnistor står i respektive fall för mindre än en procent av bränderna. Blixtnedslag för 0,08%.
Fotnot: Baseras på 8711 bränder i skånska flerbostadshus 1998-2017. Källa: MSB
Läs också Polis sköts i natt till döds i Biskopsgården i Göteborg Hyresgäster kluvna till omtvistad ombildning i Göteborg Störande granne ledde till massflytt - hyresvärden fick benknotor i postfacket

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.