Hård kritik mot bostadsutredning

Nyheter Utredningen om hur svaga grupper ska komma in på bostadsmarknaden får svidande kritik av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL – men inte på det sätt som utredaren befarade.

Den föreslagna lagen innebär en inskränkning av kommunernas självstyre i och med att mer ansvar för bostadsförsörjningen läggs på bland annat staten, konstaterade utredaren Hanna Wiik.

När Hem & Hyra frågar SKL:s bostadspolitiske expert om hur han ser på just den biten framkommer det att det inte är någon större sak. Kritiken handlar i stället om hur regeringen har styrt utredningen för att slippa ta ett tungt ekonomiskt ansvar för bostadsförsörjningen.

Läs ocksåNy lag ska ge bostäder till svaga grupper

– Det är ett steg i rätt riktning, men långt ifrån tillräckligt … eller rent av otillräckligt, säger Jan-Ove Östbrink.

Han vill inte gå så långt som att säga att utredaren var bakbunden av regeringens direktiv, men anser att utredningens uppdrag var alldeles för snävt.

– Strama tyglar kan man i alla fall säga, säger han och utvecklar sitt resonemang.

Läs ocksåHöjd inkomstgräns för bostadsbidraget

– Det som saknas i utredningen är kontroversiellt. Vi tycker fortfarande att staten är väldigt passiv.

Anledningen till att regeringen valde att begränsa utredningen var pengar, menar Jan-Ove Östbrink.

– Jag tror att det var medvetet. Man är ganska säker på att det här kommer att kosta pengar, en kostnad som i dag enbart ligger på kommunerna.

Läs ocksåSkandalvärd riskerar konkurs - skulder på nästan en miljon

Han konstaterar också att kommunerna har fått ta ett allt större ekonomiskt i takt med att antalet hushåll som har rätt till bostadsbidrag har minskat. Detta eftersom inkomstgränsen inte har hängt med kostnadsutvecklingen. När Hem & Hyra skrev om bidraget hösten 2016 hade gränsen varit densamma sedan 1997.

Utredningen går inte närmare in på vad statens kostnad skulle bli för att stötta kommunerna i deras uppdrag att skaffa bostäder åt utsatta grupper, men Jan-Ove Östbrink säger att det handlar om ”åtskilliga miljarder”.

– Bara i Göteborg talar vi om en miljard kronor per år.

– I dag är den sekundära bostadsmarknaden lika stor som de största allmännyttiga bostadsbolagen, säger han och lägger till att den senaste undersökningen visade att det runt om i landet fanns 26 000 till 27 000 lägenheter som hyrdes ut i de olika socialförvaltningarnas regi.

För att den nya lag som föreslås i utredningen ska få effekt krävs därför en bred politisk uppgörelse, säger Jan-Ove Östbrink. Något som han inte tror kommer att ske förrän efter valet. Och kommer den lär den kräva många miljarder ur statens budget.

Läs också Vägrade dyka upp i hyresnämnden: Nu tvingas mannen flytta - och får betala värden 26 000 Så fortsätter bluffsajter lura bostadssökare med nytt knep – trots hot om böter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.