Hård kritik mot energideklarationer
Närmare tre år har gått sedan Sverige införde regler om energideklaration av samtliga bostäder eller lokaler som hyrs ut eller säljs.
Tanken var att på ett smidigt sätt lista vilka åtgärder fastighetsägaren borde vidta för att spara energi och ge en bättre inomhusmiljö.
Många har dock struntat i att utföra deklarationen – och bland dem som fullföljt sina plikter råder stort missnöje.
I en två år gammal rapport från Boverket anger 80 av 100 ägare till hyreshus att den kostsamma genomgången inte gav någon ny information.
– I dag får man betala för att få en besiktning och ett papper med åtgärder som man redan känner till eller har utfört. Dessutom varierar kvaliteten mellan deklarationerna stort, säger Therese Rydstedt, energiexpert på Sabo.
Enligt ett remissförslag som näringsdepartementet skickat ut ska kontrollen skärpas och samtliga besiktningar ske på plats i byggnaden. Det tycker Sabo är onödigt dyrt och omständligt.
I stället efterfrågar man en tvåstegsraket, där fastighetsägaren själv deklarerar sin byggnad och anger vilka förbättringar som planeras. Utifrån det underlaget har en energiexpert sedan möjlighet att besluta om en mer grundlig besiktning, ifall fler lönsamma energiåtgärder står att finna.
– Att göra ordentliga besiktningar på alla byggnader i Sverige blir för kostsamt. Och det är hyresgästerna och ägarna som får betala.
Även bland annat Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges kommuner och landsting har riktat kritik mot energideklarationer i dess nuvarande form.
I juli planeras det omarbetade EU-direktivet att implementeras.