Annons

Virginia är expert på att spara el – här är hennes bästa tips

Uppsala Virginia Lagersson kan det mesta om att leva miljövänligt och spara energi. För henne är det både en livsstil och ett intresse. Under året har hon deltagit i tävlingen Minimeringsmästarna som går ut på att minska klimatavtrycket. Läs hennes bästa tips för att spara el i vinter!
Foto: Pixabay/Monika Steczkó
Hyresgästen Virginia Lagersson i Uppsala fick lära sig att spara el redan som barn. Nu vill hon dela med sig av sin kunskap till andra.

Virginia Lagersson håller fram ett stort fat med tomater som skiftar från grönt till djuprött. De är skördade från hennes väl tilltagna uteplats i hyreslägenheten i Sävja. På kolonilotten i samma område har hon grödor som mer sköter sig själva, som lök, potatis och rabarber. I helgen vet Virginia vad hon ska göra – hon ska baka tomatpaj. Men inte bara.

– Inte sätter man på ugnen för bara en paj, heller! Det blir bakhelg. Och på eftervärmen kan man baka småkakor som inte har så lång gräddningstid, som pepparkakor eller drömmar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Virginia odlar hemma, både på uteplatsen och på kolonilotten.

Tävlar i Minimeringsmästarna

För Virginia är klimattänket både en livsstil och intresse. Därför gick hon för drygt ett år sedan med i tävlingen Minimeringsmästarna som bland annat Uppsalahem är involverad i, där olika hushåll tävlar mot varandra i att minska klimatavtrycket. Den 16 oktober utsågs hon till vinnare lokalt i Uppsala. ”Hon är en stor inspiratör för andra”, var en del av motiveringen.

Virginia har en lång rad med tips på hur man kan spara el av ekonomiska eller miljömässiga skäl (se faktaruta).

Kaninen får springa fritt

Hem & Hyra har tidigare berättat om Virginias deltagande i Minimeringsmästarna. När uppgiften var att väga hushållsavfall upptäckte hon att dvärgkaninen Lennart var den stora miljöboven i hennes hem. Den tvååriga kaninen med yviga mustascher genererade en svart sopsäck avfall i veckan i form av spån och hö. Lösningen blev att låta honom springa fritt i lägenheten, men ha en bur där han kan göra sina behov.

Kaninen Lennart lever numera ett fritt kaninliv i lägenheten, och har till och med ett eget rum.

Men vissa problem kvarstod, som att hindra honom från att gnaga på kablarna bakom tv:n. Även för det hittade Virginia lösningar.

– Jag köpte en ny tv-bänk på second hand, och vi slutade använda de väggkontakter som sitter lågt ner.

Annons

Behövde lära sig mer om matsvinn

Med stigande elpriser fruktar många hyresgäster den kommande vintern. Virginia är dock inte så orolig för egen del. Förra hösten tecknade hon ett fördelaktigt bundet avtal med en stor elleverantör.

– Jag känner mig trygg med det. Men om de höjer avgifterna kan jag inte göra så mycket åt det.

Även om Virginia var väldigt medveten när hon gick med i Minimeringsmästarna, upptäckte hon att hon hade sina luckor.

– Som det här med matsvinnet till exempel, det behövde jag ta tag i. Jag tänkte att det inte var så farligt att slänga mat, det blir ju kompost som blir till biogas. Men riktigt så var det inte. Det var bara att göra om och göra rätt.

Läs ocksåDärför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

”Man får aldrig skambelägga”

Som deltagare i Minimeringsmästarna förväntas man sprida budskapet i sociala medier och genom att prata med folk.

– Jag brukar säga till om någon granne sorterar fel. Men det gäller att göra det på rätt sätt. Man får aldrig skambelägga, då reagerar folk med att göra motsatsen.

Annons

Virginia tror att hennes klimatintresse väcktes i barndomen när hon och hennes familj bodde ensligt i skogen i västmanländska Bergslagen.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– Det var ofta strömavbrott, särskilt om vintrarna när det var snöstormar. Då lärde man sig att vara utan ström.

Den öppna spisen i vardagsrummet har Virginias föräldrar byggt av återvunnen frigolit. ”Fejkelden” går på uppladdningsbara batterier som laddas med solceller.

Känner du någon klimatångest?
– Nej, för att jag känner att jag gör allt jag kan. Men jag är långt ifrån perfekt. Jag lånar min pappas bil för att superstorhandla eller flytta. Vi lever ju ändå i ett modernt samhälle, det går inte att beställa fram en droska. Men annars tar jag alltid buss eller cykel.

 

Fakta: Virginia Lagersson

Namn: Virginia Lagersson
Ålder: 49
Bor: I hyresrätt i Sävja
Familj: Dottern Stina 17 år, kaninen Lennart.
Gör: Har precis avslutat en hotellutbildning. Tidigare växeltelefonist.

Fakta: Virginias bästa energispartips

 

ELEKTRONIK:

* Frosta av frysen var tredje månad. Då äter man upp det mesta i frysen och sparar mycket ström.

* Om du inte har frysen full: Lägg tidningspapper över matvarorna – det isolerar. Frys in PET-flaskor, men fyll dem inte helt. De som fungerar utmärkt som kylklampar vid utflykter, att lägga i sängen för att kyla ner vid värmeböljor samt håller frysen kall vid strömavbrott. Dessutom går vattnet att dricka om flaskan byts ut varje gång du frostar av frysen.

* När en vitvara går sönder (man ska inte byta för bytandets skull) så välj då en i energiklass A+++

* Vartefter ”glödlamporna” går sönder, byts de ut mot lågenergilampor. Köp hem när det är extrapris på en affär och ha liggandes tills de behövs.

* Använd päronlampa/kylskåpslampa till fönsterbelysning,  julstjärnor, med mera.
I fönstret ska det bara lysa upp, ingen vistas i själva fönstret så det räcker med dessa lampor på 15w. (Om lampan kräver stor sockel– använda lågenergilampa).

* Släck alltid i ett rum du inte är i. Det behöver inte lysa när du inte är där.

* Placera ljuskällan där du är. En lampa behöver inte stå och lysa i ett hörn av rummet där ingen vistas –flytta den (eller montera upp annan) till den platsen där du sitter. Till exempel rakt ovanför köksbordet eller skrivbordet.

* Dra ur alla kontakter när du åker hemifrån/på natten. (Det minskar även brandrisk och skador vid till exempel åska).

* Använd solcellslampor sommartid. Ställ ut dem i solen hela dagarna och ta in dem på kvällen så har man ”mysbelysning” som kan lysa hela natten i fönster/på bordet. Det fungerar även vintertid. Då måste lamporna ställas i ett soligt fönster, men lyser inte lika länge och lika starkt.

I köket har Virginia en solcellslampa som mysbelysning.

* När du ändå har datorn igång – passa på att ladda mobilen och din powerbank i datorns USB-port.

* Skaffa gärna en liten portabel solcellsmatta som kan ladda mobilen. Då kan du ladda mobilen helt gratis i solen när du är på stranden, jobbar i trädgården eller bara låter den ligga i ett soligt fönster.

* Använd aldrig stand-by-läge utan stäng av apparater.

 

HUSMORSKNEP:

* Skölj disken noga (gärna i balja, inte i rinnande vatten) så kan man köra diskmaskinen på en lägre temperatur.

* Piska mattorna en gång i veckan så behöver de inte tvättas lika ofta.

* Tvätta mattorna varje sommar då det är värmebölja (de torkar på max två dagar) och tvätta helst i regnvatten och lite grönsåpa. En barnpool eller stor plastbalja är perfekt. (Om du använt såpa- använd inte till att vattna växter, utan använd gärna vattnet sedan till att göra rent hinkar, krukor, utemöbler osv med.) Om mattan är stor, hängs den över ett räcke, vädringsställ eller liknande och använd en vattenkanna till att hälla vattnet med.

* Tvätta alltid fulla maskiner.

* Låt tvätten torka utomhus om möjligt. Torkskåp och torktumlare drar massor av ström och sliter på textilen!

Låt gärna tvätten torka utomhus.

* Byt dammsugarpåse innan den blir helt full, så behöver inte dammsugaren gå på maxeffekt.

* När du ska använda ugnen, gör flera saker på en gång eller efter varandra i ugnen. Det går åt mycket ström att värma upp ugnen till exempel 200 grader, passa då på att göra saker när den ändå är varm för att inte värma upp den flera gånger. Baka flera saker efter varandra det vill säga ha ”bakdagar”. När du till exempel gör pommes till middagen – lägg in några potatisar med snittat kryss i aluminimumfolie på eftervärmen så har du bakad potatis till nästa måltid. Du kan också göra en liten sats deg till småkakor, som oftast bara ska gräddas i 175 grader i 5-8 minuter, och därmed gräddas utmärkt på eftervärmen.

* När du lagar grytor, soppor, gratänger med mera  – laga stora portioner och frys in!

*När du tar fram något som ska tinas – låt tina i kylskåpet i stället för framme. Det hjälper kylskåpet att hålla sig kallt så det slipper gå hela tiden. Det tar längre tid för maten att tina – men låt det till exempel tina över natten.

* Laga mer vegetariskt! Vegetarisk mat behöver ej genomstekas utan kan tillagas hur mycket eller lite man önskar.

Fakta: Minimeringsmästarna

Minimeringsmästarna är en nationell tävling där olika hushåll under ett års tid får goda tips och råd för att minska sina avfallsmängder. Tävlingen drivs av Göteborgsregionen, med stöd från Avfall Sverige.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.