Annons

HD-dom: Smygtagna bilder i videochatt är brottsligt

Nyheter Det är straffbart att i hemlighet spela in en videochatt. Åtminstone om webbkameran finns i någons bostad. Det fastslår nu Högsta domstolen.
Foto: mau / Istockphoto

Det var 2015 som en man tog kontakt med en kvinna och då uppgav sig arbeta för Stureplansgruppen, som har flera nattklubbar i Stockholm. Han erbjöd henne jobb och genom videochattar övertalade han henne att posera för honom framför webbkameran.

Utan hennes vetskap spelade han in samtalen, men han förnekade detta när hon senare frågade honom. Ännu senare visade han dock inspelningen och hotade att sprida den vidare om hon inte lämnade fler bilder och filmer till honom.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu fastslår Högsta domstolen att mannens agerande var brottsligt.

Kvinnan var halvnaken på bilderna som lagrades, men enligt domen har det ingen betydelse. Det viktiga är att upptagningen gjorts i hemlighet och att kvinnan befunnit sig i sin egen bostad.

Annons

“Bestämmelsen syftar till att skydda den personliga integriteten och utgår från att alla människor har rätt till en personlig sfär inom vilken olovlig avbildning är att uppfatta som ett intrång helt oberoende av bildens innehåll”, står det i domen.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

“En enskild person som befinner sig inom en personlig sfär, t.ex. i en bostad, och som inte har samtyckt till det, ska inte behöva räkna med att bilder överförda genom ett videosamtal lagras av mottagaren. Om det ändå sker, utan att den enskilde upplyses om det, får därför en sådan inspelning anses ha skett i hemlighet”, står det vidare.

Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen tycker att domen är intressant men inte oväntad.

Annons

– Det är alltid intressant när den personliga integriteten stärks. Samtidigt finns det redan ett antal domar kring samma lagstiftning som går i denna riktning.

Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.
Läs också Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.