Hedin testar boende för funktionsnedsatta

Kronoberg Moderaternas Ulf Hedin i Växjö ska göra praktik på ett LSS-boende. Växjö är en av sexton kommuner som antagit utmaningen från Funktionshinderbanan.
Foto: Annika Wallsson
Bilden är från i höstas då Funktionshinderbanan var ute på en 80 mil lång cykelturné. Den ska genomföras även i år.

Vi har tidigare berättat om Funktionshinderbanan som gästade Ljungby förra hösten på en 80 mil lång cykelturné. Syftet var att uppmärksamma bristen på LSS-boenden och informera om vad ett LSS-hem egentligen är.

Även i år kommer cykelturnén att genomföras. Det sker i september med start i Gävle och avslut i Göteborg. Förutom cyklingen har Robin Berkhuizen, Funktionshinderbanans initiativtagare, i år också utmanat landets alla LSS-ansvariga kommunpolitiker att göra praktik på ett LSS-boende. Syftet är att politikerna ska får en bättre förståelse för den verklighet de beslutar om.

Läs ocksåEfter skandalen: Kommunala storvärdens vd sparkas – får fallskärm på 2,4 miljoner kronorBostadsbolagets sparkade vd Pontus Werlinder får en fallskärm på upp till 2,4 miljoner kronor. "Jag förstår att det sticker i ögonen", säger styrelsens ordförande Anna Hejdenberg Stoltz.

Växjö är en av de kommuner som har antagit utmaningen. Inom kort skickas Ulf Hedin (M), ordförande i omsorgsnämnden, på praktik på en LSS-gruppbostad.

– Jag tänker att detta är ett utmärkt tillfälle för mig som politiker att få bättre insyn i vardagen hos personer som jag tar beslut om. Jag ser fram emot att träffa både personal och de boende för att förstå hur Växjö kan utveckla sina LSS-bostäder, säger Ulf Hedin i ett pressmeddelande.

Hittills har 16 kommuner antagit utmaningen. Idén kommer från bland annat Botkyrka kommun. Det är en av de kommuner som på egna initiativ redan skickat politiker på praktik.

Läs ocksåSå ska hyresgästernas trygghet bli en valfråga: ” Vi står vid ett vägskäl”En kvinna med ett papper i handen.
Fakta: Detta är ett LSS-boende
  • Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, medger så kallade LSS-boenden. Dessa bostäder är anpassade för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar. Det kan till exempel handla om utvecklingsstörningar, autism eller rörelsehinder.
  • På ett LSS-boende finns personal som tar hand om hyresgästerna och hjälper dem med dagliga behov.
  • Vissa personer med särskilda behov kan till exempel vara extra känsliga för ljus och andra för ljud. Det innebär att bostäderna måste anpassas för den som bor där.
Läs också Familjen tvingas lämna Sverige efter Northvolts konkurs: "Vår son vill stanna här" Efter Hem & Hyras avslöjande: vd tyst om jävsrekrytering – krav på nekad ansvarsfrihet Hyresgästföreningens extrema moteld - säger upp förhandlingsordningar: "En sista utväg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.