HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ljungbybor fick en glimt av livet som funktionsnedsatt

Ljungby Mahdiyeh Kohnechian i Ljungby fick i dag chansen att testa hur det är att vara autistisk och samtidigt laga pannkakor i ett kök. Och att vara så känslig för omgivningen, fick henne att tänka till. Även Växjö, Jönköping och Kalmar kommer att gästas av Funktionshinderbanan.
Foto: Annika Wallsson
Bilden är från i höstas då Funktionshinderbanan var ute på en 80 mil lång cykelturné. Den ska genomföras även i år.

Vi har tidigare berättat om kampanjen Funktionshinderbanan som just nu är inne på en 80 mil lång cykelturné i syfte att uppmärksamma den stora bristen på LSS-boenden, lägenheter anpassade för funktionsnedsatta.

I dag nådde de Ljungby som är andra stoppet på resan mellan Landskrona och Gävle. På Stortorget kunde Ljungbyborna med hjälp av virtuella glasögon uppleva hur det kan kännas att leva med kognitiva funktionsnedsättningar. Hur det är att vara ljudkänslig, ljuskänslig och hur lätt det är att tappa koncentrationen.

Läs ocksåOtäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"En kvinna i övre 50-årsåldern i förgrunden och en yngre kvinna i bakgrunden. Bilden är tagen i ett kök.

Mahdiyeh Kohnechian var en av dem som testade.

– Det var en bra upplevelse att få känna hur det kan vara. Man läser ju om det och tänker att det är jobbigt för dem men man förstår ändå inte riktigt. Nu kan jag förstå mycket bättre, och tänk att de lever så hela tiden. Det här fick mig att tänka efter hur man själv kan bete sig mot en granne som har autism eller mot en grannes autistiska barn, säger hon.

Annons

Okunskapen är något som initiativtagaren till Funktionshinderbanan Robin Berkuizen vill råda bot på.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

– När vi frågar folk så vet de oftast antingen inte alls vad LSS-boende är för något eller så är det någon som jobbar inom LSS-världen och de har rätt bra koll. Att det finns en okunskap är även något som vi märker av när det planeras ett LSS-boende. Så fort det blir ett bygglov så rasslar det in överklagningar och när vi läser dem så ser vi att det ofta bottnar i okunskap. Och vet man inte vad ett LSS-boende är så är det klart att det är svårt att ha förståelse. I överklagningar har vi till och med jämförts med att ha MC-gäng som grannar. Det är inte roligt, säger Robin Berkuizen.

Den 14 september når kampanjen Växjö, fredagen 15 september gästas Kalmar och måndag 18 september befinner sig Funktionshinderbanan i Jönköping.

Annons

Läs mer:
Han ska cykla 80 mil för bättre bostäder för funktionsnedsatta

Läs ocksåSkenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”Fartun Ahmed i Rinkeby tjänar 19 000 kronor efter skatt som barnskötare med heltidsjobb. Trots att även maken arbetar heltid får familjen kämpa med vardagsekonomin. Nu har hyran höjts igen.

Här kan du följa Funktionshinderbanan

Fakta: Fakta: Detta är ett LSS-boende
  • Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, medger så kallade LSS-boenden. Dessa bostäder är anpassade för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar. Det kan till exempel handla om utvecklingsstörningar, autism eller rörelsehinder.
  • På ett LSS-boende finns personal som tar hand om hyresgästerna och hjälper dem med dagliga behov.
  • Vissa personer med särskilda behov kan till exempel vara extra känsliga för ljus och andra för ljud. Det innebär att bostäderna måste anpassas för den som bor där.
Läs också Så snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?” 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.