Heimstaden strandar förhandlingarna i Malmö

Malmö Alla stora hyresvärdar i Malmö höjer hyrorna med 1,55 procent. Utom Heimstaden. De vägrar gå med på en så låg höjning. Nu har de strandat förhandlingarna.

Efter segdragna förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Heimstaden om årets hyresnivå väljer Heimstaden att stranda förhandlingarna. Trots att man redan accepterat en höjning på 1,55 procent för cirka 500 av sina lägenheter frånträder man förhandlingarna för resten av lägenheterna. Hyresgästföreningen är kritisk till Heimstadens agerande.

– Det är inte seriöst när en överväldigande majoritet av hyresvärdarna i Malmö gått med på 1,55 procents höjning, säger Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen. 

Läs ocksåWladimir tog strid mot hyreshöjningen – det lönade sigBilden visar Hyresgästen Wladimir Valdebenito, Victoriahem.

Heimstaden har valt att skicka ut hyresavier till hyresgästerna med en ny högre hyra.

– Det är inte heller seriöst att direktavisera utan vi ser hellre att de hade vänt sig till hyresnämnden och fått hyrorna prövade, säger Petter Ek.

Patrik Hall, vd för Heimstaden, tillbakavisar kritiken från Hyresgästföreningen.

Läs ocksåTvisten om Uppsalahems hyror löst: ”Vart det så jäkla högt?”En tudelad bild. Den till vänster föreställer en hand som håller i sedlar. Den till höger föreställer en 60-årig kvinna med rödbrunt axellångt hår med sidbena och glasögon. Hon tittar allvarligt in i kameran.

– Att uttala sig och säga att vi agerar oseriöst skulle jag vilja säga är oseriöst. Jag tycker det är beklämmande att inte kunna förhandla sig fram till en uppgörelse, i stället slänger Hyresgästföreningen ur sig diktat som vi ska tvingas följa. Det hör hemma i en diktatur, inte i en demokrati. Jag är ledsen över att vi inte kunnat genomföra en förhandling, säger Patrik Hall.

Vad tror du era hyresgäster tycker om att ni har strandat hyresförhandlingarna?

– Det vet jag inte men de får läsa informationsbrevet från oss och sedan ta ställning själva. Det måste vara upp till var och en.

Läs ocksåHär tvingar hyresgästerna fram bättre underhåll – Heimstaden måste åtgärda brister

Varför direktaviserar ni?

– Jag har alltid tyckt det var märkligt att man inte ska göra det utan gå till hyresnämnden. Våra hyrsegäster är fullt kapabla till att ta ställning till det här själva. Vi beskriver självklart för våra hyresgäster vad som gäller och sedan är det deras fulla rättighet att avstå från att betala den nya hyran, säger Patrik Hall.

Enligt Patrik Hall har Heimstaden valt att höja hyrorna med i snitt 1,8-1,9 procent. Den som får lägsta höjningen får 1,3 procent och den som får högst får drygt 2 procents höjning.

Efter förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och övriga hyresvärdar i Malmö ingår en överenskommelse om att en hög förvaltningskvalitet också kan ge ett högre påslag. Låg förvaltningskvalitet kan ge en lägre hyra.

– Men vi har bara 1,55 procent att förhålla oss till eftersom vi inte kan presentera någon kundundersökning på det sätt som Hyresgästföreningen kräver. Jag tycker det är brukspatronfasoner, säger Patrik Hall.

Under onsdagen skickar Hyresgästföreningen ut tomma hyresavier till alla medlemmar som bor hos Heimstaden och under morgondagen görs ett lika stort utskick till icke medlemmar.

– Risken finns annars att hyresgästerna av slentrian eller tidsbrist använder avierna med den nya högre hyran, säger Dorthe H Romare, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

När en hyresvärd direktaviserar och därmed skickar ut hyresavier med en ny högre hyra innebär det att hyresgästerna godkänner den nya hyran om de väljer att betala den. Hyresgästföreningen rekommenderar därför hyresgästerna att fortsätta betala den gamla hyran. Hyresgästerna riskerar inte att bli uppsagda för att de inte accepterar en hyreshöjning. I stället tvingas hyresvärden vända sig till hyresnämnden för att försöka få igenom höjningen.

Heimstaden har 2 800 lägenheter i Malmö. Enligt en rapport från Hyresgästföreningen som kom tidigare i år, Är det en bra affär att äga hyreshus?, gjorde Heimstaden en vinst med 3 859 kronor per lägenhet år 2011.

Läs mer:

Höga krav från de privata värdarna i Malmö

Läs också Fuktigt och dragigt i Camillas lägenhet – hyresvärden: "Det ber vi om ursäkt för" Unika draget: Hyresgäster strandar storförhandling – för att tvinga fram förhandling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.