Helsingborgshem får Bopriset för lyhörd renovering
När det började närma sig stamrenovering av de 1 000 hyresrätterna på Drottninghög i Helsingborg valde det kommunala bostadsbolaget att förbereda sig noga.
– I stället för att bara renovera har vi pratat med otroligt många hyresgäster hemma i deras vardagsrum. Vi har pratat om vad de drömmer och och vart de är på väg i livet. Utifrån det försökte vi hitta lösningar som hyresgästerna skulle uppskatta, säger Helsingborgshems vd Jonas Hansson.
Hyresgästerna fick sedan välja en basrenovering eller olika tillägg, till exempel köksrenovering, inglasad balkong och kaklat badrum. Cirka 80 procent ville ha tillägg.
– Det var en positiv överraskning. Vi trodde många bara skulle vilja ha basen, men de flesta ville satsa mer på sitt boende. Och framför allt fick vi alla hyresgäster att säga ja, vi fick alla med oss. Det är väldigt positivt.
Basnivån innebar en hyreshöjning på cirka 30 procent, som fasas in under fem år. Ingen har behövt flytta på grund av den höjda hyresnivån, enligt Jonas Hansson. Bolaget har också satsat på parker och infrastruktur och att få in bostadsrätter och småhus och fler privata aktörer i området.
– Vi har hållit på i 7-8 år och de första åren bara pratade vi. Men det här är ett långsiktigt arbete som är långt ifrån färdigt.
Det är Boinstitutet som har inrättat ”Bopriset – till minne av Josef Frank”. Syftet är att belöna ett kvalitativt och attraktivt bostadsbyggande för alla. Helsingborgshem hade nominerats till priset av Hyresgästföreningen region norra Skåne. Juryn motiverade sitt val bland annat mer att:
”Nya Drottninghög visar på betydelsen av dialog och involvering, där boende och andra aktörer möts, men visar också på hur viktigt det är med en lokal bostadspolitik, präglad av långsiktighet, och en vilja att skapa en stad – ett Helsingborg för alla.”
Prispengarna, 100 000 kronor, ska Helsingborgshem använda för att i samverkan med en lokal förening och Drottninghögsbadet satsa på att ännu fler lär sig simma. Hedersomnämnanden utdelades till Örebrobostäder, Arkitektbyrån och byggherren hauschild + siegel och Arkitektbyrån Sandellsandberg.
Hyresgästföreningen tog initiativ till Boinstitutet 2017. Det ”ska vara det sammanhang och den scen där framtidsfrågorna om ett socialt hållbart boende, bostadsmarknad i balans och en bostadspolitik för alla diskuteras, där ny kunskap och nya idéer formuleras samt där människor från ett brett politiskt och idémässigt spektrum kan mötas.”