Annons

Hemkunskap i Timrå

Timrå Hyresgästföreningens jurister ger sig ut på turné bland gymnasieskolor i Norrland för att prata om vad det innebär att vara hyresgäst. Först ut var eleverna på Timrå gymnasium.
Foto: Åsa Eriksson
Johan Hermansson, jurist, ser till att ungdomar har med sig lite juridikkunskaper i flyttlasset till första bostaden.

Johan Hermansson, jurist på Hyresgästföreningen i Sundsvall, besökte idag Timrå gymnasium.
Projektet ”Hemkunskap” har dragit igång som riktar sig till ungdomar för att ge dem en inblick i vad det innebär att vara hyresgäst.
Inför ett trettiotal elever berättade Johan lite kortfattat om vad det innebär att hyra en bostad.

Vad gör man om värden plötsligt höjer hyran? Kan man kräva byte av tapeter innan man flyttar in?
Och hur högljudd får man egentligen vara?
– Som hyresgäst har man skyldighet att inte störa sina grannar och sin omgivning. Om det det finns ordningsregler som säger att det ska vara tyst efter klockan tio på kvällen så innebär inte det att man får leva om hur mycket som helst dagtid. Man kan inte ha en brakfest mitt på dan, med hög musik som stör grannarna eller omgivningen. Däremot får man som granne ha en högre toleransnivå dagtid, och får tåla lite mer då helt enkelt, säger Johan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är mycket att tänka på när det är dags för sin första bostad.
Många rättigheter, men också skyldigheter.
Som att ta hand om sin lägenhet till exempel.

– Man är skyldig att vårda sin lägenhet för att förhindra ”onormalt slitage”. Om man exempelvis röker bör man vädra regelbundet, kanske stå under fläkten och torka av ytor och försöka förhindra, så gott det går, att lukten inte sätter sig, att tak och tapeter inte missfärgas.

Annons

Vad är det viktigaste att tänka på som hyresgäst?
– Att betala hyran i tid! Senast sista vardagen i månaden ska hyran vara betald. Är man sju dagar för sen med hyran kan man bli uppsagd. Betalar man inom tre veckor kan man ändå få bo kvar. Men händer det flera gånger kan hyresvärden ledsna och har rätt att säga upp hyresgästen.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Johan understryker vid flera tillfällen att man som hyresgäst, vad som än händer, har ”besittningsrätt”, vilket betyder att man alltid har rätt att få sin sak prövad i hyresnämnden om något går snett.
– Det är en trygghet som man har och som vi jurister kan hjälpa medlemmar med när de behöver.

Till slut… vad kan man som ung och bostadslös göra då?
– Det råder ju brist på hyresrätter, så är det ju. Det kräver att man är extra aktiv och står i bostadskö. Gärna flera samtidigt. Och att inte glömma uppdatera sin plats i kön så att man inte tappar den, säger Johan.

Annons

Det är svårt att avgöra hur mycket kunskaper eleverna fick med sig till första flyttlasset efter en timmes ”Hemkunskap”, men de allra flesta tycktes lyssna uppmärksamt och alla tackade med en applåd efteråt.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Projektet ”Hemkunskap” rullar vidare under hösten.

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.