Hennes dricksvatten är förgiftat
När vattenkranen vrids på strömmar det ut vatten lika gult som om det vore urin. Vattnet luktar dessutom fränt och det vänder sig i magen vid tanken på att man skulle tvingas dricka det här vattnet.
– Det här är en mardröm, säger Agneta Svensson med tårar i ögonen.
Agneta Svenssons mardröm började omedelbart efter att hon för ett år sedan flyttade in i hyreshuset på en gård utanför Mönsterås. Hon och hennes hund fick eksem. Hon fick problem med magen. Tvätten blev missfärgad. Kranvattnet var gult och hade en egendomlig smak.
Hon bad fastighetsägaren kolla upp vattnet som kommer från hans egen brunn. Men det struntade värden i till en början. Men efter många påtryckningar, kontaktade värden ändå kommunens miljökontor. Till Hem & Hyra berättar Ywonne Wildtberg på miljökontoret att de uppmätte höga halter bly och bakterier i vattnet. Miljökontoret uppmanade Agneta att genast sluta dricka vattnet, eftersom det bedömdes som otjänligt.
Det kan vara direkt skadligt att dricka vatten som är förorenat av tungmetaller och bakterier.
– Det kan ge upphov till olika typer av tarmsjukdomar och ledvärk. På sikt kan det ge njurpåverkan som för barn och äldre kan bli så allvarligt att de kan komma att behöva dialys. Det kan även ge cancer på sikt, konstaterar Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län när Hem & Hyra redogör för miljökontorets mätresultat.
Nu har värden, som inte vill prata med Hem & Hyra, getts en tidsfrist inom vilken han måste åtgärda föroreningarna.
– Han måste omgående installera ett filter. Annars måste vi vidta andra åtgärder så som vitesföreläggande, säger Ywonne Wildtberg, miljöinspektör på Mönsterås miljökontor.
Under den här tidsperioden är Agneta utan vatten. Hon bor fem kilometer till närmsta by och saknar bil och körkort.
– Nu får jag hjälp av min 80-åriga granne med att köra in till Mönsterås och fylla på mina vattendunkar.
Men även om hon får skjuts innebär det ett ständigt kånkande på dunkarna. Från parkeringen utanför gården till Agnetas stuga är det cirka 200 meter. Agneta är sjukpensionär och lider av ischias och en whiplashskada. För henne är det tungt att bära flera hundra liter vatten flera gånger i veckan.
– Jag orkar inte det här. Jag har fått sådan värk i hela kroppen av att bära, säger hon och tar sig om ryggen.
Agneta betalar 6000 kronor inklusive vatten i månadshyra. Men hon säger sig inte vilja bråka med värden, utan vill bara få rent vatten.
Men på Hyresgästföreningen ser man allvarligt på saken.
– Om vattnet ingår i hyran är detta en allvarlig brist som hyresvärden genast måste åtgärda, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen.
Hem&Hyra har sökt värden.