Annons

Het debatt om ombildningar

Göteborg Ett sätt att få in pengar till allmännyttan eller ett ansvarslöst bortslumpande av gemensam egendom? Diskussionens vågor gick höga när Hyresgästföreningen Centrum arrangerade debatt om ombildningar i Göteborg.
Foto: Gustaf Görfelt
"Varje gång Kristofer Lundberg uttalar sig aggressivt i medierna mot ombildningsförslag, så fylls min inbox med mejl från människor som undrar när det ska komma till deras område" sa Axel Darvik (L). Moderator var Christina Abrahamsson, ordförande för Hyresgästföreningen Centrum.

Arena Första Lång var fullsatt och stämningen stridslysten.

Arrangemanget på tisdagskvällen bestod av två delar, först en debatt, sedan ett mer resonerande samtal.

Läs ocksåFå kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"En kvinna vid en vägg av trä och en dörr.

I den inledande debatten ställdes Liberalernas Axel Darvik mot Kristofer Lundberg, ordförande för Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

Axel Darvik har motionerat i kommunfullmäktige om att de kommunala bostadsbolagen i Göteborg ska ombilda 8 700 lägenheter till bostadsrätter. Framförallt i förorternas miljonprogramsområden.

Motionen drogs senare tillbaka, men förslaget ska nu ingå i alliansstyrets budgetförslag.

Läs ocksåMiljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"Två bilder. Den till vänster visar fasaden på ett större flerbostadshus. Den till höger ett äldre par som går nerför en trapp.

Enligt Axel Darvik är ombildningar ett sätt att skapa mer blandade boendeformer i områden där hyresrätter dominerar. Men också en metod att få in pengar till de kommunala bostadsbolagen.

– I nuläget räcker inte pengarna till att både renovera och bygga nytt. Genom ombildningar kan allmännyttan få in pengar som kan användas till upprustning, sade Axel Darvik.

Han betonade att pengarna i så fall ska användas lokalt i stadsdelarna. Samtidigt menade han att förslaget ger en ”fantastisk möjlighet” för hyresgäster att utan egen kontantinsats köpa sina lägenheter till kraftigt nedsatta priser.

Läs ocksåVar ska alla bo när industriboomen når Mariestad? Hyresgästföreningen är med och leder forskningsprojektMagnus Tengberg och Cajsa Linderoth från Hyresgästföreningen knackar på hos hyresgäster i Mariestad.

Detta resonemang underkändes fullständigt av Hyresgästföreningens Kristoffer Lundberg.

– Du vill sälja vår gemensamma egendom med rabatt. I Hjällbo är snittårsinkomsten 176 000 kronor. Människorna där efterfrågar billiga hyresrätter, inte att köpa bostadsrätter, sade Kristofer Lundberg.

Han hänvisade till de stora byggplanerna i Hjällbo.

– Nu ska man bygga nya hyresrätter som blir dubbelt så dyra som de gamla, samtidigt som man renoverar och höjer hyrorna. Tillsammans med ombildningar blir det en total politik för gentrifiering. De som bor i Hjällbo idag kommer aldrig att ha råd att bo där i framtiden, sade Kristofer Lundberg.

Annons

Lundberg fick understöd av flera inbjudna ”överraskningstalare” som satt i publiken. Bland annat GP:s före detta mångårige ledarskribent Gert Gelotte, välkänd socialliberal.

Gert Gelotte.

Han anklagade Axel Darvik för att bygga luftslott. Att finansiera nybyggen med ombildningar skulle kräva gigantiska utförsäljningar som är helt orealistiska, menade Gelotte.

– Samtidigt vill du ta bort billiga, gamla hyresrätter för att bygga nya, dyra. Det drabbar låginkomsttagare dubbelt. Jag får inte detta att gå ihop, sade Gert Gelotte.

Han ansåg även att det är en riskabel affär för hushåll med låga inkomster att köpa bostadsrätter i utsatta områden. Under finanskrisen på 1990-talet gick bostadsrättsföreningar i förorterna i konkurs. Människor blev av med sina bostäder, men satt kvar med stora skulder.

Ebba Hermelin.

Ebba Hermelin, skolkurator i Hammarkullen, talade om de hemlösa barn hon möter i sitt dagliga arbete. Att deras familjer får flytta runt mellan socialens hyrda boenden skapar både stort mänskligt lidande och enorma kostnader för skattebetalarna.

– Det här förslaget gör bara plus minus noll när det gäller bostadsbristen. Ska nu de som bor i de här stadsdelarna betala för det som är vårt gemensamma ansvar? Jag är ledsen, men jag ser bara cynism i detta, sade Ebba Hermelin.

Kritiken mot Axel Darviks förslag slutade inte när debatten tog slut.

Andra delen av kvällen utgjordes av ett samtal mellan Kjell Björkqvist (L), nyvald ordförande för den kommunala bostadskoncernen Framtiden, och Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Kjell Björkqvist (L) och Marie Linder.

Även Kjell Björkqvist sågade sin partibroders idé, liksom de stora utförsäljningar som nu planeras i Stockholm.

Ombildning kanske är bra för att få mer blandade upplåtelseformer i ett område. Men som källa till inkomster är det alldeles för kortsiktigt, ansåg Björkqvist.

– Bostadspolitik handlar om långsiktighet. Vi har inte räknat på hur mycket pengar det skulle gå att få in på de ombildningar Axel föreslår, men så mycket som han tror är det inte, sade Kjell Björkqvist.

Annons

Han pratade sedan om den stora trögheten i att få loss mark och detaljplaner av Göteborgs kommun, och hur det hämmar byggandet.

Marknaden för dyra hyresrätter är mättad, menade Kjell Björkqvist. Han ställde sin förhoppning till att detta snart skulle tvinga byggbranschen att producera billigare bostäder.

Statliga investeringsbidrag ansåg han däremot mest göder byggsektorn utan att göra så stor skillnad på marken.

På frågan om varför inte AB Framtiden använder sitt kapital på 97 miljarder kronor till att låna mer svarade Kjell Björkqvist att det ”inte är så enkelt”.

I stället tycker han att allmännyttan ska vara piloter och genom sitt byggande locka privata bolag att följa efter, så som till exempel sker i Gårdsten.

Gårdsten kan även vara ett föredöme när det gäller renoveringar.

– Renoveringar idag är för dyra. Gårdstensbostäder gör bara relining, medan till exempel Poseidon river ut allt. Det är något vi kanske behöver ändra. Vi vill även titta på vad underhåll är, det är inte rimligt att hyran ska höjas varje gång något görs, sade Kjell Björkqvist

Det sista var något som Hyresgästföreningens Marie Linder höll med om. Hon ansåg att ingen kommun själv kan lösa dagens problem, utan att vägen till förändring måste gå genom rikspolitiken.

– Vi efterlyser skattefria underhållsfonder, statliga topplån och ROT-avdrag för hyresrätter. Att det är dyrare att bo i hyresrätt idag beror på politiska beslut. Det ägda boendet subventioneras med 40 miljarder om året, medan hyresrätten inte får någonting. Politikerna måste våga ändra på det, sade Marie Linder.

Läs också Bostad viktig för att förhindra återfall - exministerns kritik: ”Mycket orolig över Kriminalvårdens utveckling” Här är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.