Annons

Klart för jättesatsning på bostäder i Hjällbo

Göteborg 2 035 nya bostäder till år 2035 och upprustning av 2 000 lägenheter i befintliga hyreshus. Det är kärnan i en ny satsning i Hjällbo från Poseidon, HSB, Riksbyggen med flera aktörer.
Foto: Minna Ulin
Planerna för Hjällbo kommer inte att beröra Natasha Yulaya personligen. Hon planerar att flytta utomlands för att plugga.

Storsatsningen i Hjällbo handlar om att fördubbla antalet bostäder men också att rusta upp områdets befintliga hyreshus, som byggdes mellan 1965 och 1969.

Parallellt sker en stor satsning på ökad trygghet och fokus på skola och sysselsättning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Målet är minskad trångboddhet och segregation, att fler ska få jobb och godkända betyg i skolan och att Hjällbo ska strykas från polisens lista över särskilt utsatta områden i Göteborg.

Det skrev företrädare för bostadsföretag och andra aktörer i en debattartikel i Göteborgs-Posten i februari.

Annons

Natasha Yulaya är 18 år och har bott med sin familj i Hjällbo i hela sitt liv. Hon tror att det behövs fler bostäder i området, men kan inte se var det skulle få plats drygt 2 000 nya.
– De får inte ta bort skogen! Det finns mysiga slingor och ställen där man kan grilla.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.
Hyresgästerna Henrik Ljungstrand och Charlotta Andersson ser stora behov av renovering i Hjällbo.

På torget i Hjällbo kommer hyresgästerna Staffan Bjerdén, Henrik Ljungstrand och Charlotta Andersson gående. Ingen av dem planerar att bo kvar i området, men alla tre ser stora behov av upprustning.
– Det har behövts renoveras i 15 år, säger Staffan Bjerdén.
– Lägenheterna behöver isoleras mot både ljud och kyla, säger Henrik Ljungstrand.
– Och stamrenoveras, säger Charlotta Andersson.

Saga Abdulle, ordförande för lokala hyresgästföreningen Bergsgårdsgärdet, har flera önskemål.
– Först och främst att de prioriterar oss som redan bor här och fräschar upp gamla lägenheter. Och att de inte bygger nya där det redan finns hus, utan på nya områden så att det inte blir så trångt.

De nya bostäderna kommer att vara hyresrätter, bostadsrätter och villor, men det är ännu oklart hur många av varje upplåtelseform.

Annons
Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

Hela projektet ska vara klart 2035. Planen är att den första byggetappen startar 2021. Det handlar om ett hundratal lägenheter och småhus på Sandspårets parkeringsgarage och fotbollsplan.

De befintliga hyreshusen kommer att renoveringarna etappvis under 20 år.

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.