HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

L-förslag om ombildningar i Göteborg dras tillbaka

Göteborg Allmännyttan ska äga max hälften av bostäderna i stadens bostadsområden. Så lyder förslaget från Liberalerna i Göteborg. Nu dras det tillbaka – tillfälligt. I stället ska det in i nästa års budgetförslag.
Foto: Gustaf Görfelt

– Egentligen är det ingen dramatik. Vi skrev motionen när vi var i opposition, och nu ingår vi i styret. Då har vi bestämt att vi tar med den in i budgetprocessen med alliansen, säger Axel Darvik (L), som skrivit förslaget tillsammans med partikollegan Piotr Kiszekiel.

Syftet med förslaget är att andelen hyreslägenheter ska vara max 50 procent av samtliga bostäder i Göteborgs förorter.

Läs ocksåAsylsökande kan mista ersättning vid flytt till Göteborg

Enligt det liberala förslaget ska den kommunala bostadskoncernen Framtiden ombilda hyresrätter till bostadsrätter för att sänka dagens andel. Totalt handlar det om 8 700 lägenheter. Pengarna från ombildningarna ska gå till att rusta upp allmänna lokaler och grönområden i samma bostadsområden.

De kommunala bolagen ska enligt förslaget samtidigt bygga minst 8 000 nya bostadsrätter och småhus, både i kommunal regi och tillsammans med privata aktörer.

Tanken har varit att målet ska nås redan 2022, alltså om bara drygt tre år. På tok för snabbt, menar Framtidenkoncernen. Tillförordnade vd:n Martin Blixt skriver i sitt remissvar att det ”varken socioekonomiskt eller genomförbarhetsperspektiv skulle vara rimligt”.

Läs ocksåÄgarna eniga om vinstuttag ur Förbo

Förslaget har även väckt stark kritik från bland annat Hyresgästföreningen.

Enligt det liberala förslaget ska befintliga förstahandshyresgäster kunna köpa loss sin lägenhet utan egen kontantinsats.

– Vi vill sälja de här med en viss rabatt, eftersom vi vet att väldigt många hyresgäster inte har ett sparkapital som man kan lägga i en stor egen insats. Värderingen ska sättas så att man inte ska behöva ha ett eget kapital. Det brukar vara 75–85 procent av vad en bostadsrätt brukar kosta, enligt bankernas regler, säger Axel Darvik.

Läs ocksåCoronaoro fick mötesdeltagare i Jönköping att stanna hemma

Det innebär att kommunen skulle sälja medborgarnas gemensamma tillgångar till ett pris betydligt lägre än marknadsvärdet?

– Alternativet är att man måste använda hyresgästernas pengar för att kunna bygga nya lägenheter. Gör man inte ombildningar måste Framtiden spara eller skjuta upp renoveringar och det är ingen bra lösning. Vi behöver också få loss pengar för att renovera skolor och lokaler i våra förorter.

Hur ser förutsättningarna ut för att få med de andra allianspartierna på ert förslag?

– De synpunkter jag fått av andra politiker, även från andra partier, är att de är positiva till detta.

Budgetförslaget ska presenteras efter sommaren. Kommunfullmäktige tar beslut om nästa års budget senare i höst.

Läs också Facklig profil kandidat till ordförande i Storgöteborg Fel att låta hyresgäster betala vakter i kollektivtrafiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.