Annons

Hisingsbor uppsagda på grund av barnvagn

Göteborg Barnvagnen i trapphuset höll på att kosta dem kontraktet. Men paret i Kvillebäcken tog värdens varningar på allvar, och skaffade ett större förråd där vagnen fick plats. Det räddade deras hem när uppsägningen kom.
Baby sover i liggdelen på en barnvagn.
Foto: Pixabay
Barnvagnen i trapphuset var nära att kosta paret deras kontrakt. Men sedan de rättat sig efter hyresvärdens varningar så får de bo kvar. Barnet på bilden har inte med texten att göra.

Paret i Kvillebäcken hade regelbundet besök av barn och barnbarn. Då ställde de barnvagnen ute i trapphuset.

Det har deras hyresvärd reagerat skarpt mot. Barnvagnen har delvis blockerat trapphuset, som också är en utrymningsväg. Hyresvärden har också anmärkt på att hyresgästerna har ställt upp en branddörr nere i tvättstugan med en matta, trots att dörren ska hållas stängd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Värden hävdar att paret överlag har stört sina närmaste grannar på olika sätt upprepade gånger. Värden har flera gånger varnat paret och krävt att de skärper sig.

Kvinnan som står på kontraktet ska exempelvis ha ställt saker i källaren så att hyresvärden inte har kommit åt sitt förråd. Enligt värden har kvinnan också lagt mattor och andra saker i trapphuset, ställt ut krukväxter där och gjort en felaktig bokning utan namn i tvättstugan.

Hon ska också ha parkerat en cykel så att den stod i vägen vid entrédörren. Kvinnan själv hänvisar till att cykelrummet är överbelamrat sedan länge.

Annons
Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

Slutligen ska paret ha haft besök av både barn och vuxna som fört oväsen ett par sena kvällar. Grannar som försökt säga till om ”hopp, gap och skrik” har inte fått gehör, enligt fastighetsägaren.

Sedan varningarna skickades ut har värden fört noggranna anteckningar om när barnvagnen har stått i trapphuset. I april kom så uppsägningen.

Men paret har tagit hjälp av Hyresgästföreningen för att slåss för sitt hem. Enligt dem står barnvagnen i svalen högst några timmar åt gången.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Efter första varningen började de fälla ihop vagnen och ta med överdelen in i lägenheten, och trodde att det räckte så. De har senare skaffat ett större förråd där vagnen får plats.

Annons

Hyresnämnden slår fast att paret mycket riktigt har orsakat störningar. Det anses särskilt allvarligt att de har lämnat barnvagn och vagnunderrede i trapphuset, och ställt upp en branddörr. Sådant kan hota liv om det börjar brinna, eller om ambulanspersonal inte tar sig fram.

Det är heller inte okej att förvara egna saker i gemensamma utrymmen så som paret har gjort, anser hyresnämnden. Men de har tagit hyresvärdens tillsägelser på allvar, och försökt rätta sig efter dem.

Därför anses inte störningarna så allvarliga att de bör leda till uppsägning. Paret får alltså bo kvar, trots värdens klagomål.

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.