Hisingsbor uppsagda på grund av barnvagn
Paret i Kvillebäcken hade regelbundet besök av barn och barnbarn. Då ställde de barnvagnen ute i trapphuset.
Det har deras hyresvärd reagerat skarpt mot. Barnvagnen har delvis blockerat trapphuset, som också är en utrymningsväg. Hyresvärden har också anmärkt på att hyresgästerna har ställt upp en branddörr nere i tvättstugan med en matta, trots att dörren ska hållas stängd.
Värden hävdar att paret överlag har stört sina närmaste grannar på olika sätt upprepade gånger. Värden har flera gånger varnat paret och krävt att de skärper sig.
Kvinnan som står på kontraktet ska exempelvis ha ställt saker i källaren så att hyresvärden inte har kommit åt sitt förråd. Enligt värden har kvinnan också lagt mattor och andra saker i trapphuset, ställt ut krukväxter där och gjort en felaktig bokning utan namn i tvättstugan.
Hon ska också ha parkerat en cykel så att den stod i vägen vid entrédörren. Kvinnan själv hänvisar till att cykelrummet är överbelamrat sedan länge.
Slutligen ska paret ha haft besök av både barn och vuxna som fört oväsen ett par sena kvällar. Grannar som försökt säga till om ”hopp, gap och skrik” har inte fått gehör, enligt fastighetsägaren.
Sedan varningarna skickades ut har värden fört noggranna anteckningar om när barnvagnen har stått i trapphuset. I april kom så uppsägningen.
Men paret har tagit hjälp av Hyresgästföreningen för att slåss för sitt hem. Enligt dem står barnvagnen i svalen högst några timmar åt gången.
Efter första varningen började de fälla ihop vagnen och ta med överdelen in i lägenheten, och trodde att det räckte så. De har senare skaffat ett större förråd där vagnen får plats.
Hyresnämnden slår fast att paret mycket riktigt har orsakat störningar. Det anses särskilt allvarligt att de har lämnat barnvagn och vagnunderrede i trapphuset, och ställt upp en branddörr. Sådant kan hota liv om det börjar brinna, eller om ambulanspersonal inte tar sig fram.
Det är heller inte okej att förvara egna saker i gemensamma utrymmen så som paret har gjort, anser hyresnämnden. Men de har tagit hyresvärdens tillsägelser på allvar, och försökt rätta sig efter dem.
Därför anses inte störningarna så allvarliga att de bör leda till uppsägning. Paret får alltså bo kvar, trots värdens klagomål.