Annons

Historiskt beslut om tvångsförsäljning

Jönköping Nu är det klart. Småländska Aneby kommun får köpa en tvångsförvaltad fastighet i centrum. Ett unikt beslut som kan följas av fler kommuner.
Foto: Annika Wallsson

Fastigheten i centrala Aneby har vanvårdats länge. Sedan mitten av 90-talet om man får tro kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Fälth (C) som inte drar sig för att kalla fastigheten en skamfläck.

I mars 2014 tvångsförvaltades huset då den dåvarande ägaren saknat förmåga och ekonomiska muskler att ge huset en välbehövlig ansiktslyftning. Till förvaltare utsågs kommunala Aneby bostäder. Bland de första åtgärderna var att sanera bort skadedjur och se över ventilationen. Men det räckte inte, ansåg kommunen, som tog det drastiska beslutet att införa förbud att bo i delar av fastigheten.

Läs ocksåKan bli 14-årigt rekord - Skånes värsta hyresvärd hotas av fortsatt tvångsförvaltningLars-Åke Håkansson, tvångsförvaltad hyresvärd i lund

Historien är långtifrån slut där. Värdens skulder gjorde att huset såldes på exekutiv auktion hos kronofogden. Kommunen var fast beslutet om att köpa den slitna kåken och slantade upp 1 750 000 kronor – en miljon över det bedömda marknadsvärdet. Försäljningen överklagades av ägaren Folke Ingerlund ända upp till Högsta domstolen, som i förra veckan meddelade att de inte beviljar prövningstillstånd. Därmed har försäljningen vunnit laga kraft. Ett unikt beslut i sitt slag i och med att kommunen går in som köpare. Såvitt Hem & Hyra känner till har det inte fattats tidigare.

Nästa steg är att ansöka om att tvångsförvaltningen ska upphöra. Huset måste dräneras och bättre ventilation ordnas. Det är ännu oklart om det går att renovera hela byggnaden eller om delar av den måste rivas. I delen av byggnaden som är rivningshotad finns det sex lägenheter. I den andra delen tio. Vad slutnotan kommer att landa på är ännu osäkert. Kommunen har redan lagt ner dryga miljonen, bland annat på att installera fjärrvärme, utöver köpeskillingen för fastigheten.

Lars-Erik Fälth harklar sig lite och gör en konstpaus när frågan om fastigheten var värd sitt pris kommer upp.

Annons
Läs ocksåTvångsförvaltning efter år av vanvård – hyresgästerna lättade över beslutet

– Egentligen var det för dyrt sett till husets skick. Men det ligger vid vår huvudgata och har varit misskött länge. Det är viktigt att vi har ett centrum med en godtagbar standard på fastigheterna. Dessutom blir det här en signal till andra fastighetsägare som inte skött sig. Jag har inte fått några negativa kommenterar från invånarna om att kommunen valt att engagera sig i det här.

Om huset legat i utkanten av Aneby, hade ni agerat likadant?
– Det är inte säkert, det ska jag ärligt säga.

Aneby kommun är smått unikt som fått igenom en försäljning och köpt ett skamfilat hus mot ägarens vilja. Hur känns det?
– Det är sporrande att en liten kommun som Aneby kan gå bräschen. Är det så att andra kommuner lärt sig genom att studera oss är det jätteroligt.

Läs ocksåElen försvann när värden hamnade hos Kronofogden: "Det har varit kämpigt"Hyresgäst framför hyreshus i Värnamo.

Vem kommer bli den långsiktiga ägaren till fastigheten?
– Det är inte bestämt men det kommer inte att bli kommunen. Antingen blir det allmännyttiga Aneby bostäder eller en seriös privat fastighetsägare. Jag har personligen inget emot en privat aktör och då kommer vi att kunna ha kontroll i ett första skede vem som köper. Men om han eller hon bestämmer sig för att sälja har vi inget inflytande. Då kan det bli en oseriös ägare igen och det vore en mardröm, säger Lars-Erik Fälth.

Annons

Hem & Hyra har utan framgång försökt att nå ägaren Bertil Ingerlund.

Nästa fastighet som kan komma att övertas av kommunen ligger i Landskrona. Även där ska Högsta domstolen besluta om prövningstillstånd.

Läs också När ägarna överger hyreshuset mitt i stan: ”Vi utesluter inte tvångsförvaltning” Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.