Annons

Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”

Helsingborg I början av året lämnas hyresgästerna åt sitt öde. När ingen tar ansvar hopar sig soporna, obehöriga tar allt mer plats och smutsen lägger sig. Med hot om höga viten vill kommunen nu tvinga Oscar Properties att agera: ”Det här är extremt oseriöst av fastighetsägaren”.
En man på de ena sidan och på de andra en man som går i ett soprum.
Foto: Pressbild/ Anders Eeg-Olofsson
Amir Jawad (L) är miljönämndens ordförande. Tristan bor i huset som ingen i dagsläget sköter om.

Hyresgästerna på Hantverkaregatan i Helsingborg beskriver hur det successivt blev sämre med skötseln av lägenheterna, trapporna, källare, soprum och tvättstuga.

I januari gick allt tvärt utför. Städning och sophämtning upphörde. Missbrukare och uteliggare började hitta hit. När hyresgästerna felanmälde fick de höra att huset inte längre hade någon förvaltning. Fastighetsägare Oscar Properties gick inte att nå. När Hem & Hyra besökte fastigheten i maj var förfallet tydligt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Flera inbrott

Det har varit inbrott i olika delar av fastigheten, ventilationen har slutat fungera och enligt hyresgästerna blir det mer och mer otryggt att bo här.

Avtryck efter två händer på en vägg, bredvid en dörr utan handtag med en skylt med texten "nödutgång får ej blockeras".
”Det ser ut som i en skräckfilm”, säger hyresgästen Tristan om handavtrycken på en vägg i källaren.

Trots att hyresgästerna har vänt sig till flera myndigheter för att få hjälp tycker de inte att det har hänt någonting.

– De enda som bryr sig är vi som bor här. Vi får hjälpa varandra, sa hyresgästen Tristan när Hem & Hyra besökte huset i maj.

Läs ocksåNär ägarna överger hyreshuset mitt i stan: ”Vi utesluter inte tvångsförvaltning”En man och en sopbild.

Nu har kommunen lagt ett föreläggande som enligt miljönämndens ordförande Amir Jawad (L) är ovanligt skarpt.

– Vi ser mycket allvarligt på uppgifterna som framkommit i media och via anmälningarna vi har fått in. Så här ska det inte vara. Det är fullständigt oacceptabelt, säger han.

Två hyresgäster har tidigare hört av sig till miljöförvaltningen.

Annons
Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

Föreläggandet är förenat med viten. Kommunen har en lista på saker som ska åtgärdas. Fastighetsägaren har fyra veckor på sig. Blir inte ett trasigt avlopp åtgärdat kommer det att kosta värden 30 000 kronor för varje vecka som går. Övriga punkter på listan är förenade med viten på 10 000 kronor för varje månad som går.

”Vad hjälper det oss om de får böter?”

Föreläggandet gäller omedelbart även om det skulle bli överklagat. Men när kommunen anser att de tar till med hårdhandskarna tvivlar hyresgästerna på att det förändrar någonting.

– Vad hjälper det oss om de får böter? Ingenting, säger en av hyresgästerna som vi kallar Anja.

När Hem & Hyra träffade henne i maj visade hon hur hon blockerar dörren med en stol under handtaget innan hon går och lägger sig – av rädsla för att inte veta vilka som rör sig i huset. Hon är mycket besviken på polisen och andra myndigheter. Det första borde vara att kommunen såg till att de boende hade ett säkert boende.

– Läget är akut. Säkerheten är noll. Kommunen kan komma och ta över, göra något.

Ingen konkurs

Oscar Properties äger hyreshuset på Hantverkaregatan 6 och 2 i Helsingborg. Det är ett svenskt fastighetsbolag som startade 2004 och växte snabbt med storslagna och lyxiga projekt. Byggen som Norra Tornen i Vasastan förändrade Stockholms siluett. Men bolaget fick problem med flera projekt och vissa blev inte av. 2020 ändrade man inriktning och fokuserade på fastighetsförvaltning, skriver Dagens Nyheter.

Men det fortsatte att gå utför.

Norra tornen, Vasastan Stockholm, Oscar Properties
Norra tornen, Vasastan i Stockholm.

Under våren i år begärdes företaget i konkurs. I maj kallades företrädarna till en konkursförhandling men den sköts upp. På onsdagen i veckan skickade Oscar Properties ut ett pressmeddelande om att bolaget har nått en överenskommelse med sina långivare, och därmed har man undvikit konkurs.

Annons

Ingen svarar när vi ringer och mejlar

Vad det betyder för hyresgästerna är oklart. Hem & Hyra flera gånger försökt att nå Oscar Properties på telefon och via mejl men ingen svarar.

Amir Jawad säger att från kommunens sida är det i dagsläget inte aktuellt med att ansöka om tvångsförvaltning. Kommunen utgår nu från att hyresvärden åtgärdar det som måste göras och sker inte det får man åter titta på frågan.

Enligt föreläggandet ska hyresvärden:

  • Städa trappor och tvättstuga minst varannan vecka, samt storstäda.
  • Se till att samtliga ventiler (uteluftsdon) i lägenheterna går att öppna och stänga.
  • Fixa köksfläktar eller spjäll i alla lägenheter.
  • Se till att hyresgäster kan sopsortera.
  • Tvätta sopkärl och se till att de blir rengjorda vid behov.
  • Städa soprum.
  • Laga avloppet i ett kök.

Miljöförvaltningen kräver redovisning av åtgärderna.

En man i glasögon som tittar rakt fram.
Amir Jawad (L), miljönämndens ordförande i Helsingborg.

Enligt Amir Jawad är kommunen medveten om att det även finns många andra problem i huset, till exempel med tryggheten och obehöriga personer i fastigheten. I de frågorna måste dock polisen kopplas in. Nu har kommunen också informerat polisen om det pågående ärendet, säger Amir Jawad. Han uppmanar även hyresgästerna att göra polisanmälningar.

– Det här är ju extremt oseriöst av fastighetsägaren. Många instanser måste jobba tillsammans för att se till så att de som bor där här en så bra boendemiljö som möjligt, säger han.

Fakta: Oscar Properties har också övergivit ett hyreshus i Skövde

Läs också 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset Missbrukar kameror för att trakassera och vräka - "straffet": myndigheten skickar brev

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.